Boris houdt het gas er op

  0
  239

  Leestijd: 1 minuten.

  De Britse premier Boris Johnson wil vervroegde verkiezingen op 12 december. Het Lagerhuis wil hij meer tijd geven om de Brexit-wetten één voor één te behandelen, mits het parlement akkoord gaat met nieuwe verkiezingen. Daarvoor is een twee derde meerderheid nodig.

  Beide partijen, de Brexiteers en de twijfelaars hebben elkaar nu in gijzeling. In principe ging het Lagerhuis dan wel akkoord met het idee van Brexit, maar in de afzonderlijke wetsvoorstellen kunnen amendementen worden aangebracht die de angel uit de voorstellen halen. Kortom, door steeds meer zandkorrels in de machinerie te strooien kan Labour de zaak weer eindeloos vertragen. Die bui ziet Boris ook hangen en hij wil het gas er op houden. De EU lijkt nu wel bereid om de Britten uitstel te verlenen tot 31 januari, maar Boris vreest dat al die tijd dan ook vol gebruikt gaat worden met de kans dat er weer van alles uit de rails kan vliegen. Daarom wil hij maandag al een besluit over nieuwe verkiezingen. Tot die tijd houdt de EU haar kruit droog over de termijn van uitstel.

  Als het parlement de ‘Withdrawal Agreement Bill’ (WAB) niet voor 6 november goedkeurt, de dag waarop het parlement ontbonden moet worden in geval van nieuwe verkiezingen, dan moeten die er komen.

  Het Lagerhuis verwierp eerder vervroegde verkiezingen, Labour wilde eerst de zekerheid dat een Brexit met ‘no- deal’ onmogelijk was. Volgens Johnson is dat nu zo (en dat is echt zo) en zal de EU wel uitstel verlenen. De vraag is alleen of dat weer eindeloos gemodder wordt of niet. Boris wil dat laatste nu voorkomen.

  En daarmee ligt de bal weer bij Labour. Boris heeft het principe-besluit over Brexit nu binnen, daarover was het parlement akkoord. Hij heeft ook een akkoord met de EU. Alle verdere gekonkel om de zaak te saboteren zal bij de kiezers verkeerd aankomen. Zij willen nu eindelijk duidelijkheid, evenals de rest van Europa. Naarmate Boris in dit stadium steeds weer onderuit wordt geschopt door de oppositie zal hem dat bij nieuwe verkiezingen alleen maar meer stemmen opleveren.

  Het lijkt er op dat hij Labour eindelijk in de houdgreep heeft gekregen. Door nieuwe verkiezingen te weigeren uit angst voor het resultaat maken de socialisten zich alleen maar minder populair. Maar bij het Brexit-dossier geldt ‘it’s done when it’s done’.