Boris speelt het hard

  9
  584

  Leestijd: 2 minuten.

  Het is zo eind oktober, de datum voor de geplande Brexit, en de kersverse premier Boris Johnson gaat de druk opvoeren. Hij gaat de komende week op de thee bij bondskanselier Merkel en bij de Franse president Macron. Boodschap: ‘als het niet anders kan vertrekken we gewoon met een ‘no deal’. Desnoods zet ik het parlement buiten spel, de Brexit zal er komen’.

  Natuurlijk is een ‘no deal’ erg schadelijk voor de Britse economie, maar ook voor de Europese. Dus Boris hoopt door de druk op te voeren, dat de beide belangrijkste Europese leiders met wat meer over de brug komen dan wat zijn voorgangster Theresa May heeft uit onderhandeld. Maar helaas gaan die beiden er niet alleen over, al zouden ze al genegen zijn iets water bij de wijn te doen.

  Komend zaterdag is er weer een G-7 top in het Franse Biarritz en Boris hoopt voordien al de geesten rijp te maken voor een betere deal. Daar heeft de EU dan wel twee maanden de tijd voor, anders volgt de harde Brexit en staan de Britten op 1 november buiten.

  En die gevolgen zijn niet mals. Uit een naar de Sunday Times gelekt rapport, nota bene samengesteld door Boris’ eigen kabinet van Algemene Zaken, blijkt dat er de eerste maanden brandstof-, voedsel-, en medicijntekorten zullen zijn. Chaos bij de douane in de havens met lange rijen vrachtwagens en een harde grens met Ierland. Het rapport, ‘Operation Yellowhammer’ genaamd, adviseert de regering dan ook om strategische goederen flink te hamsteren. Daar zijn dus ook nog twee maanden de tijd voor.

  Uit het rapport blijkt verder dat 85% van de Britse vrachtwagens ‘mogelijk nog niet klaar is’ voor de Europese douanechecks en ook zou een zachte grens tussen Noord-Ierland (Brits) en Ierland onmogelijk zijn. De Noord-Ieren willen die grens juist openhouden, maar daardoor zou er van alles tot chloorkippen aan toe ongecontroleerd de EU binnen kunnen en dat wil de EU weer niet.

  En zo gaat het in sneltreinvaart richting eind oktober. Boris probeert het nu eerst met een spelletje blufpoker, maar de anderen weten dat hij geen beste kaarten in handen heeft. Dus is het maar de vraag of hij erg veel indruk kan maken. Lukt dat niet, moet hij zijn dreigement waar maken. Daar zit dan nog wel het Britse parlement tussen, dat Boris buiten spel dreigt te zetten. Of dat lukt is ook maar helemaal de vraag. Dat parlement zal hoogstwaarschijnlijk een ‘no deal’ Brexit niet aandurven en wordt dan gedwongen een motie van wantrouwen tegen Boris op de rol zetten. In dit inmiddels drie jaar aanslepende theaterstuk zijn we nu wel bij het laatste bedrijf aangeland.

  9 REACTIES

  1. Waarom hebben wij niet zo iemand minister met ballen. Wij hebben de grootste slijmbal en eurofiel die er maar bestaat.

  2. Het is toch echt fantastisch om te zien hoe deskundige en integere politici vanuit Engeland en de EU over eigen schaduwen springend werkelijk alles uit de kast halen om het volk optimaal te dienen. Groots theater. Ik hoop dan ook, ik hou van politiek theater, dat het nooit 31 oktober wordt. Leve Engeland! Leve de EU!

  3. Ik zal blij zijn als het 1 november is en de Engelsen uit de EU zijn. De handelaren hebben tweeëneenhalf jaar de tijd gehad om zich op een no deal Brexit voor te bereiden. Realisten hebben hun maatregelen getroffen. Dromers moeten maar op de blaren zitten.

   Als één schaap over de dam is, volgen er meer. Nederland moet zich nu al vast voorbereiden op EUexit?‍??‍?

  4. Opvallend dat het artikel alleen hamert op de slechte wil van Boris Johnson. Over de afpersings-taktiek van de EU (Barnier) wordt simpelweg niet gesproken.
   Toen Kosovo onafhankelijk wilde worden van Servië, stond de EU daar volledig achter en faciliteerde dat.
   Waar blijft nu de onafhankelijkheidswens van de UK? De uitkomst van het rechtsgeldige referendum was duidelijk genoeg; al ontkennen Eurofiele krachten dat omdat de uitkomst niet is wat de EU wenste.
   De EU meet met 2 maten, chanteert en bedreigt Staten die niet in haar straatje willen meedoen; met zo instituut wil ik niets van doen hebben.

   • Ik ben het helemaal met je eens Joop, sterker nog, de lamlendige houding van de EU heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat er een referendum in de UK is gehouden met als terecht resultaat dat ze tegen de EU hebben gezegd: “Bekijk het maar met je bureaucratische zooitje”.
    Als je alleen al het gestuntel van de EU met de gelukzoekers op hun bootjes in de Middellandse Zee ziet, kom je tot de conclusie dat er nog geen deuk in een pakje boter wordt geslagen in Brussel. En de UK? Die overleeft het wel en heeft voor hetere vuren gestaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ik ben trots op de Engelsen die hun eigen koers willen varen.

    • Ik hoop nog steeds dat het Nederland ook lukt om uit de EU te stappen of op zijn minst een betere deal te organiseren in plaats van de geldmachine van de EU te zijn.

   • @Joop
    Groot-Brittannië mag best de baten van “onafhankelijkheid” genieten, zolang ze maar ook de lasten hiervan dragen: you can’t have your cake and eat it too, op zijn Engels gezegd. Specifieker: je kan niet verwachten dat de EU er akkoord mee gaat dat de Britten hun eigen handels- en keurbeleid gaan voeren en dat tegelijkertijd de grens met Ierland open blijft. Dat de Britse regering er geen probleem in ziet haar bevolking te vergiftigen met hormoonvlees, chloorkippen en wat dies meer zij is haar eigen probleem, maar de EU-onderhandelaars verdedigen UW belang door al die rommel aan de grens tegen te houden. Of ze blijven zich aan de standaarden van de EU houden of ze zoeken het zelf maar uit. Deze onderhandelingen duren alleen maar zo lang omdat de Britten niet willen kiezen tussen die twee opties.

    • Tycho,
     Het scheelt de Britten op jaarbasis € 51 miljard aan bijdragen aan de EU, waarvoor o.a. de Noord-Europese landen mogen opdraaien. Bovendien heeft Trump al laten weten middels handelsakkoorden met Britten in zee te gaan en niet met de EU; importheffingen voor EU-producten naar de USA liggen in het verschiet.
     De EU zou zich wel eens in haar eigen voet kunnen schieten en dat is haar eigen schuld.

     • Of die 51 miljard opweegt tegen alle nadelen (verhoogde werkloosheid, afnemende export, acute schaarste aan vitale goederen door de verminderde import) valt nog maar te bezien. Sinds het land tot de EU is toegetreden heeft de Britse economie zich afhankelijk gemaakt van het exporteren en importeren van goederen naar en vanuit Europa; het is onmogelijk voor de VS om binnen afzienbare tijd deze rol over te nemen, en bovendien heeft het Amerikaanse congres al beloofd alle handelsakkoorden met het VK te blokkeren wanneer de vrede in Noord-Ierland er door in gevaar komt (en die komt in gevaar zodra de grens met de rest van Ierland dicht gaat)

  Comments are closed.