Brandbrief van Tante Pos

  8
  311

  Leestijd: 2 minuten.

  PostNL heeft de presentatie van de halfjaarcijfers maandag aangegrepen voor een robbertje vechten met toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt). De kartelwaakhond vindt dat PostNL voordeel heeft van de dominante positie op de markt. PostNL heeft het gereguleerde deel van de postmarkt, de universele postdienst,  in handen en daarmee het recht (en de plicht) om in het hele land brieven en briefkaarten te bezorgen tegen vastgestelde prijzen.

  PostNL wordt daardoor gezien als een monopolist. Dat neemt niet weg dat er ook andere bedrijven zijn die post bezorgen en daarvan is Sandd het bekendste. Deze bedrijven hebben in tegenstelling tot PostNL geen landelijk dekkende infrastructuur van verdeelcentra en dergelijke. Ze sluiten contracten met PostNL om gebruik te maken van de infrastructuur. De ACM heeft bepaald dat dit per 1 augustus zal moeten gebeuren tegen voorwaarden die voor de andere postbedrijven, concurrenten van PostNL, gunstiger zijn. Het gaat dan niet om post die gewone consumenten naar elkaar sturen, maar om grote partijen post die allerlei ondernemingen en instellingen naar hun klanten sturen.

  ACM wil de concurrentie bevorderen in een markt die al jaren flink aan het krimpen is. Elektronisch berichtenverkeer rukt nog steeds op ten koste van de papieren post. Tot dusver werd dat probleem bestreden door PostNL toestemming te geven de universele dienst tegen andere voorwaarden uit te voeren. Postkantoren werden gesloten, het aantal brievenbussen in de straten werd verminderd, het aantal dagen van postbezorging werd teruggebracht van zes naar vijf en de postzegel werd steeds duurder. De postzegel nu nog duurder maken, biedt geen soelaas, want dat zal dan ook weer een rem zetten op het versturen van brieven en kaarten.

  Topvrouw Herna Verhagen van PostNL liet de aandeelhouders maandag bij de presentatie van de halfjaarcijfers weten dat door de ACM de situatie voor PostNL verder verergert. Door de ACM zal ‘het onderliggend cash bedrijfsresultaat aan de onderkant van de afgegeven bandbreedte van tussen de 220 miljoen en 260 miljoen euro uitkomen’. Vervelend voor de aandeelhouders, maar Verhagen begrijpt dat de gewone Nederlander hier niet wakker van zal liggen.

  Daarom besloot ze om nog voor de presentatie van de halfjaarcijfers de noodklok te luiden. De helft van de postbezorging in buitengebieden zou al verlieslatend zijn: “Als we ook in de toekomst post willen bezorgen bij die meneer in Kruiningen en die mevrouw in Chaam, dan moet er snel iets gebeuren”.

  De topvrouw richt haar boodschap niet alleen aan de aandeelhouders en de consumenten. PostNL verwacht dat het besluit ‘een duurzaam postnetwerk zal beschadigen’ en zal resulteren ‘in concurrentie ten koste van arbeidsvoorwaarden’. Volgens het bedrijf is actie van politici en de nieuwe minister nodig om dit te voorkomen.

  De huidige demissionaire minister Henk Kamp van Economische Zaken schreef onlangs aan de Tweede Kamer dat de postmarkt in ons land op de schop moet, maar liet in het midden hoe dat dan moet. Daarover gaat een nieuw kabinet. Intussen doen consumenten en vakbonden er goed aan om zich niet voor het karretje van PostNL te laten spannen. We zouden bijna vergeten dat PostNL goede zaken doet dankzij de opkomst van elektronisch berichtenverkeer door het bezorgen van pakketten.

  8 REACTIES

  1. Goed gezien Bert.
   Wat we kunnen doen is het stemgedrag in het parlement zo goed mogelijk volgen..
   Daar zit vaak consistentie in, en daaruit kun je conclusies trekken.
   En vooral ook de beloftes in de verkiezingstijd negeren, met dat soort verkooppraatjes koopt ‘n verstandig mens niet eens een stofzuiger. Als de vos de passie preekt , boer pas op je kippen ! Opletten dus.
   Want de verkopers van gebakken lucht , daar zit altijd ‘n ‘ luchtje aan ‘.

  2. Uiteindelijk draait het allemaal om geld. En daar wordt de brave burger niet beter van.
   Gisteren zat ik in de bus, het grootste deel van de passagiers was zichtbaar 65 plus. Sommigen met een rollator.
   Tijdens de rit ondstond er een discussie. Tegen het einde van dit jaar verdwijnt deze bus, en jawel…er komt een belbusje. Wie naar het ziekenhuis moet kan bellen, en dan ?
   In het busje klonk inmiddels wanhoop, veel passagiers zijn door hun leeftijd afhangkelijk geworden van het openbaar gevoer. Er moeten boodschappen worden gehaald. Voor noodzakelijke bezoeken moeten mensen naar het ziekenhuis. Zie maar dat je op tijd op je afspraak kan komen. Privatisering laat de mensen van het busje het woord niet horen.

  3. De VVD beloofde dat privatisering zou zorgen voor meer efficiëntere en goedkopere dienstverlening.
   Eén van de redenen waarom mensen minder post versturen is dat het inmiddels volstrekt willekeurig lijkt of je post nog wel aankomt. Veel te jonge postbezorgers krijgen wijken die veel te groot zijn en in wanhoop wordt er nogal wat post gedumpt. Ook in onze gemeente was iemand er getuige van dat de post in de put werd gegooid, anderen zagen de post terug in de container.
   Het gaat dus niet alleen om de concurrentie door internet.
   De fraaie verjaardagskaart die ik stuurde naar mijn broer, arriveerde anderhalve week na zijn verjaardag terwijl ik de kaart dagen vóór zijn verjaardag op de bus had gedaan.
   Ach, het is net zo’n zegen als het privatiseren van het openbaar vervoer was in Groot-Brittannië. Grotendeels opgeheven en het restant werd onbetaalbaar.

   • Ach ja, de privatisering met alle ellende erbij!
    Of je daar de VVD de schuld van moet geven?
    Ik denk het niet. Dit alles ontstaat door ons neo-
    liberale denken. En dat brengt geen voordeel!
    Toch zou onze overheid eens moeten gaan na-
    denken of een aantal basisvoorzieningen verzorgen
    geen overheidstaak is. Met name de zwakkeren in
    onze samenleving lijden daar zichtbaar onder:
    voorbeelden genoeg van mislukte privatisering.
    Denk naast de postbezorging eens aan het openbaar
    vervoer, onze ziektekostenverzekering met idioot
    eigen risico, schoolbesturen die bakken geld krijgen,
    die ze naar eigen inzicht mogen besteden, zo ook
    in de ouderenzorg, met megasalarissen voor de z.g.
    bestuurders. De hamvraag blijft natuurlijk: willen we
    dat onze overheid een regulerende en beschermende
    rol krijgt of houdt, of laten we alles aan de marktwer-
    king over, waarbij de sterkste altijd wint?
    Bert.

    • Beste Bert,

     Helemaal mee eens dat het komt door het neo-liberale denken en dat de VVD niet alleen de schuldige is. D66 is bijv. ook een liberale partij en veel verschil met het CDA valt er ook al niet te ontdekken. Al met al is het vreemd dat het formeren van een nieuw kabinet zo moeilijk is met deze minimale verschillen.
     Helemaal mee eens dat de overheid weer de regie zou moeten nemen over zaken die bijzonder belangrijk zijn voor het land.
     Door de privatisering van het OV zijn er al heel wat buslijnen opgeheven omdat het onrendabele lijnen zijn. Dit is een van de oorzaken van het leeglopen van dorpen. Je moet wel. Niet iedereen kan zich een auto veroorloven of wil en kan de jeugd iedere dag met de auto naar school brengen. We veranderen hierdoor in Frankrijk met grote steden met banlieus, overspannen woningmarkt terwijl de rest van het land leeg staat.

     • Steeds maar weer wordt er beweerd dat de verschillen tussen CDA, VVD en D66 er nauwelijks zijn. en toch is de formatie blijkbaar niet zo eenvoudig. Moeten we dan maar eens gaan twijfelen aan die schijnbare gelijkheid? er zijn blijkbaar moeilijk overbrugbare verschillen. Het zou constructiever zijn die te erkennen.

      • Beste Piet,
       En dat ben ik nu eens helemaal met jou eens.
       Weg met de hypocrisie. Op naar eerlijke en ook
       duidelijke standpunten. Als dat botst, OK. Maar ik
       krijg, en veel Nederlanders met mij, gewoon de
       laatste maanden het idee dat we gewoon belazerd
       worden bij alle (on)zinnige en stiekeme formatiebe-
       sprekingen. Ik heb niet de illusie dat onze tweede
       kamer en het Nederlandse volk de komende weken
       beter geïnformeerd worden. Alles in het belang van
       de onderhandelingen, ammehoela! We worden ge-
       woon als kleine kinderen bedonderd door deze vier
       hoge heren in Den Haag. Tweede kamer grijp dan ook
       alsjeblieft in!! Willem-Alexander, onze koning kan dat
       helaas niet meer. Op naar weer weken frustratie’s,
       reactie’s van Frontbencher, en de reactie van de lieve
       lezers op deze site. Wat kunnen wij doen???
       Bert.

      • Wordt er echt beweerd, dat de er nauwelijks verschillen bestaan tussen VVD, CDA en D66? (In volgorde van laatste verkiezingsuitslag). Dat zou vreemd zijn; deze 3 partijen bezetten 71 van de 150 zetels in de 2e kamer – reken maar dat er heel wat meningsverschillen tussen deze 3 partijen bestaan.

  Comments are closed.