Brede, “fatsoenlijke” coalitie heeft virtuele meerderheid

  3
  5408

  Leestijd: 2 minuten.

  Een eerder dit jaar geuite wensdroom van een groep “politiek actieve burgers” is niet meer denkbeeldig. De groep deed in januari een oproep aan CDA, D66, SP, PvdA en GroenLinks om samen te werken en na 15 maart een “fatsoenlijke regering” te vormen. Een openlijk verbond tussen deze partijen bleef uit, maar op basis van de actuele peilingen kunnen ze straks wel degelijk gezamenlijk een regering vormen.

  Onder het motto “verbinden is beter dan verdelen” startte de groep begin januari een petitie waarin medestanders werd opgeroepen hun steun uit te spreken voor een coalitie van CDA, D66, SP PvdA en GroenLinks. Volgens hen is er “nu, meer dan ooit, behoefte aan een stabiele en sociale regering”.

  Ook stellen de opstellers dat de partijen voldoende gemeenschappelijke punten hebben in hun verkiezingsprogramma’s om tot verbindende afspraken te komen, bijvoorbeeld op het terrein van de verdeling van inkomen, de kwaliteit van zorg en milieu en economie.

  Een groot voordeel van de coalitie is dat deze in de Eerste Kamer beschikt over een ruime meerderheid van 43 zetels. Een meerderheid in de Tweede Kamer bleef op basis van de peilingen nog uit. Begin januari stonden de vijf partijen virtueel op 70 zetels.

  Maar in de afgelopen anderhalve maand hebben partijen binnen deze eventuele coalitie een sprintje getrokken. Want op basis van de huidige peilingen hebben ze een meerderheid in de Tweede Kamer, zo blijkt deze week.

  Frontbencher nam het gemiddelde van de zes peilingen die momenteel in Nederland voorspellingen doen over de Tweede Kamerverkiezingen: EenVandaag, TNS, De Hond, Ipsos, I&O en het LISS panel van de Tilburg University. Deze laatste wordt niet weergegeven in het Frontbencher-peilingenoverzicht omdat het een voortschrijdende peiling betreft die elke dag nieuwe uitslagen geeft.

  Als het gemiddelde wordt genomen van de zes peilingen tellen de zetels van de partijen D66 (17), CDA (17), GroenLinks (16), SP (13) en PvdA (13) gezamenlijk op naar 76 zetels. Dit is inclusief de meest recente peiling van I&O ‘s middags op 1 maart. Als de Peilingwijzer van onderzoeker Tom Louwerse wordt gehanteerd, dan beschikken de vijf partijen momenteel over 73 tot 83 virtuele zetels.

  Onk Maas, een van de initiatiefnemers van de petitie, laat aan Frontbencher weten blij te zijn met de virtuele meerderheid van de vijfpartijencoalitie. “In mijn petitie vraag ik de partijen of ze nog voor de verkiezingen willen uitspreken na 15 maart met elkaar te willen regeren. Maar het CDA liet mij weten vooraf nooit dergelijke beloften te doen. Wellicht is het wel mogelijk dat de partijen na de verkiezingen met elkaar om tafel gaan.”

  Maas, zelf lid van GroenLinks, heeft de petitie in het leven geroepen omdat hij graag ziet dat er in Nederland een centrum-linkse regering komt. “Ik hoop dat er in Nederland genoeg weerzin is tegen de PVV en dat mensen toch ook iets anders willen dan opnieuw Rutte. Als ze straks echt een meerderheid halen, kan het misschien realiteit worden.” Maas benadrukt dat de petitie een persoonlijk initiatief is en dat de partij GroenLinks er niets mee van doen heeft.

  Maas roept mensen nog steeds op om zijn petitie te tekenen. “Het zou mooi zijn als we 40.000 handtekeningen verzamelen.” Als een burgerinitiatief 40.000 handtekeningen krijgt, is het mogelijk dat het op de agenda van de Tweede Kamer komt.

  3 REACTIES

  1. Geweldig idee. Het is tijd dat het afbraakbeleid wordt gestopt. Dan is het wel nodig dat vooral de SP nog doorgroeit. De huren zijn de laatste jaren teveel gestegen; de zorg werd voor honderdduizenden Nederlanders onbetaalbaar. Meneer Pechtold (D66) zegt dan wel dat de huisarts buiten het eigen risico valt maar meneer Pechtold, met een goed gesprek ben je er meestal niet. Je krijgt medicatie of een doorverwijzing en dan gaat de teller lopen. Daarom gaan de mensen om te beginnen al niet naar de huisarts als ze weten dat ze dit toch niet kunnen betalen! Sterker nog, ik voorzie mijn oude buurvrouw van paracetamol voor haar chronische pijn. Ik zie ook steeds meer gehavende gebitten bij mensen omdat de tandartskosten niet op te brengen zijn. Ik ben dan ook zeer voor het Nationaal Zorgfonds!
   De studiebeurs moet terug want we zijn een kenniseconomie. Erg dom om studeren weer te reserveren voor de elite.
   Hogere lonen zorgen voor een enorme boost voor het MKB. Uiteraard was het verhogen van de BTW een domme zet want in de grensstreek ging het MKB zo’n beetje kapot door die maatregel. En dat door VVD, die zich ondernemerspartij waant.
   En veiligheid? Op de meeste politiebureaus ligt het rapport van de SP naar de werkdruk onder agenten op tafel. Politiemensen zullen dan ook massaal overstappen naar de SP.
   Ik hoop echt met heel mijn hart dat er een andere wind gaat waaien. Nederland heeft het hart nodig!

  2. Oké met deze zin is het hele verhaal gelijk helemaal duidelijk.
   “Maas, zelf lid van GroenLinks, heeft de petitie in het leven geroepen omdat hij graag ziet dat er in Nederland een centrum-linkse regering komt.”
   Het gaat hier dus om een “reclamefolder” vanuit GroenLinks.
   Gestart vanuit een GroenLinkstrol, een petitie starten om stemmertjes te winnen.
   Hadden ze aan de televisiedebatten niet genoeg aandacht?

   • Je bent wel enorm beperkt bezig als je uit zo’n doortimmerd verhaal, waar het gaat over vijf partijen, het hele oprechte plan onderuit haalt op basis van het lidmaatschap van 1 van de zeer vele ondertekenaars van 1 van die partijen. Kees zou ongetwijfeld precies hetzelfde schrijven als het een lid betrof van een van de andere vier partijen…

    Zelf ben ik ondertekenaar, geen lid van die partij en ik ken genoeg ondertekenaars om te weten dat onder hen leden zijn van alle betrokken vijf partijen.
    Mag er voor centrum-links worden gekozen of wil Kees alleen kiezen tussen centrum-rechts en rechts-rechts? Andere mogelijkheden dan die drie zijn er niet, meneer. OK, links-rechts is praktisch uitgesloten, maar kan theoretisch ook nog; zou Kees daar vrolijk van worden?

    Paul

  Comments are closed.