Brexit krijgt bloed aan de handen

  13
  3648

  Leestijd: 1 minuten.

  We dachten dat de Brexit vooral een politieke woordenstrijd zou worden, maar inmiddels krijgen we onvermoede kanten te zien waarbij ook mensenlevens gemoeid zijn. In 2016 werd Labour-MP Jo Cox al met messteken vermoord door een warrige rechts-extremist en pro-Brexit figuur, zij moest ervoor boeten dat ze er vóór was om in de EU te blijven.

  Nu is in Noord-Ierland journaliste Lyra McKee doodgeschoten door een gemaskerde terrorist van de New IRA. In Londonderry werd de politie bekogeld met vuurwerk, stenen en kogels door Ierse nationalisten. De 29-jarige journaliste stond toevallig te dicht bij één van de politiewagens. Haar dood kwam precies 21 jaar na het sluiten van de Goede Vrijdag-akkoorden die vrede moesten brengen in het bloedige conflict tussen de katholieken en protestanten in Noord-Ierland.

  Die vredesbasis blijkt nog altijd wankel, het gekrakeel rond de Brexit heeft het sluimerende lontje nieuw leven ingeblazen. De IRA, die vorige eeuw met geweld streed voor een vereniging van Noord-Ierland met Ierland, had al een tijdje de wapens neergelegd. Maar nu hebben we dus de ‘New IRA’, een verboden afsplitsing van het paramilitaire Ierse Republikeinse Leger (IRA). En de kogels vliegen weer.

  Reden, de nakende Brexit leidt tot veel onzekerheid in Noord-Ierland, de Republikeinen zijn bang voor de terugkeer van een harde grens met Ierland. Een dichte grens betekent voor de katholieke Noord-Ieren een scheiding met hun geestverwanten in de Ierse republiek waarmee ze zich sterk verbonden voelen. Voor extremisten een prima voedingsbodem om het vuurtje verder aan te wakkeren en weer over te gaan tot geweld.

  En daarmee is de kwestie van de grens tussen Noord-Ierland en Ierland, hét grote struikelblok in de Brexit-onderhandelingen, opeens nog veel beladener geworden. De lont ligt weer bij het kruitvat en dat maakt het voor de Britse regering May een stuk lastiger om alsnog een akkoord met de EU te sluiten over een ordelijke Brexit. En zo nemen sluimerende twisten uit het verleden opeens weer helemaal bezit van het heden.

  13 REACTIES

  1. Ik heb bestudeerd op welke wijze grote machten, van het Romeinse Rijk tot Karel de Grote, Philips II, Napoleon, Duitsland, de USSR uiteindelijk in elkaar gestort zijn. Vroeger duurde zoiets een paar honderd jaar, nu kan dat sneller vanwege de snelheid van communicatie.
   De gemeenschappelijk factor was dat de machten hun overwonnenen monddood maakten; er werd over hen en hun toekomst beslist maar niet met hen. Overwonnenen moesten zich burger van het rijk van hun overwinnaar gaan voelen en zich zo gaan gedragen. Dat leidde steevast tot verzet en opstand hetgeen extra terreur en onderdrukking van de macht tot gevolg had. Uiteindelijk legde de macht het loodje omdat je mensen niet kunt dwingen zich iets te voelen wat ze niet willen.
   Je ziet dat nu ook in de EU; mensen moeten zich verplicht Europeaan gaan voelen en dat weigeren ze. Met tot gevolg dat de EU steeds dwingender eisen oplegt, precies zoals dat vroeger gebeurde. Ik geef de EU nog 30 jaar voor ze in elkaar stort; dan mogen we weer onszelf zijn.

   • En kom niet aan met het verhaal dat we een EU parlement hebben en dat we wel mogen mee beslissen; onze vertegenwoordigers komen niet eens opdagen als er gestemd wordt.
    We zijn uitgeleverd aan de grootmachten Frankrijk en Duitsland en aan het corrupte Brussel; dat pikken burgers van andere lidstaten niet langer.
    Die opstand tegen de EU komt er en dat weet de EU ook; daarom heeft de EU een eigen leger nodig om opstandige burgers onder de duim te houden. Het is aangetoond in het verleden dat dat echter niet zal helpen.Je kunt mensen niet dwingen zich te gedragen en te voelen als ze dat niet willen.
    Die opstand tegen de EU en haar vazallen in de lidstaten sluimert al ondergronds en zal zich steeds meer uitbreiden naarmate de EU meer macht opeist.

    • Beste Joop, je kunt de EU niet met het Romeinse Rijk, het Rijk van Karel de Grote ed. vergelijken. Je hebt het ook over het corrupte Brussel. Kun je dit aantonen? ( Ik weet dat landen als Roemenië en Hongarije stijf staan van de corruptie). En de EU streeft naar een eigen leger om de opstandige burgers onder de duim te houden? Je betoog over de macht van de EU is bizar en behoort tot de complottheoriën waarvan er zo veel in omloop zijn.
     Het is waar, de EU moet hervormen, waarbij Europa zich als een machtig continent kan handhaven t.o.v. De Verenigde Staten, Rusland en China. Met daarbij moeten, wat mij betreft de naties binnen Europa zoveel mogelijk hun soevereinitiet behouden blijven. Wat is Nederland buiten de EU? Gaan we bilaterale overlegjes voeren met de VS, Rusland, China, maar ook met Frankrijk en Duitsland? We zijn nergens, militair-strategisch niet en ook economisch begeven we ons op drijfzand. De EU hebben we echt nodig. En dat vindt gelukkig een ruime meerderheid van de bevolking in Nederland ook.

     • @De Bruin,
      Geheel eens met uw betoog. Echter er zijn te veel politieke – vooral elitaire – krachten die de hervormingen van de EU slechts 1 kant opduwen. Die van een federale Verenigde Staten van Europa.
      Het is elke keer – na elke integratie/hervormings EU-top – ondanks alle bezweringen van VVD en CDA toch HETZELFDE liedje…
      De federalisatietrein dendert gewoon door naar het eerder genoemde doel. Nooit is er een stapje terug. Meer en meer worden we financieel en politiek aaneengeklonken. Delen we risico’s…
      En de laatste tijd – sinds de vorige top in december – gaat het in sneltreinvaart. Wat u wilt is goed beschreven alleen: dat is NIET wat er feitelijk gebeurt. Sinds december staan ‘we’ ineens garant voor alle Europese banken en… Is er sprake van een aparte eurozone-begroting. Dat zijn enorme federale stappen. We zijn weer een station verderop. Dankzij Rutte en Hoekstra. DAT zijn de feiten! ?
      Is dat nu echt wat een meerderheid wil?

      • Nee dat is juist niet wat de meerderheid wil. Maar onze eigen bestuurders liegen ons voor dat dit in ons belang is en dat alle macht naar Brussel het allemaal nog beter maakt.

       Zo deden de leiders van de eerder door mij genoemde machten in het verleden dat ook. Totdat burgers door kregen dat dit juist niet was wat ze wilden: gemaakt tot willige slaven; geeft het volk brood en spelen dan hebben ze wat te verliezen en houden ze zich wel koest.
       Daarom voorspel ik dat de EU over 3o jaar in elkaar dondert; ik zal er niet rouwig om zijn en ik hoef er niets aan te doen, behalve mensen bewust maken.

      • @Joop,
       In Finland heeft een nationalistische partij dat echter goed door. (Zie link) Zij pleit daarom voor een mechanisme om gecontroleerd uit de euro te kunnen treden.
       Als je tot de EU (markt) toetreedt ben je namelijk als land ook verplicht je financiële onafhankelijkheid op te geven door de euro te nemen (?). En… je kan er officieel dan niet meer uit (??). Als je toch onverhoopt die euro(zone) verlaat wordt je dus ook uit de EU (markt) geflikkerd.
       Klinkt m.i. als een wurgcontract. ☠️
       Het is evenwel duidelijk dat men met een economisch EU-lidmaatschap tevens ‘gedwongen’ wordt om (in opzet federaal) financieel systeem aan te gaan. Dat is toch wel een ongekend politiek chantagemiddel: Immers, neem je geen euro dan wordt je in principe ook de gemeenschappelijke economische markt ontzegt. Is dit nu echt nodig? Welnee, dat bewees de E.E.G.
       De eurozone is daarmee AL in wezen het gefederaliseerde deel van de EU zonder dat het grote publiek het door heeft. Wake-up meneer Otten van het FvD! ?
       https://marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/eurozone-moet-uittredingsmechanisme-hebben/

     • Kennelijk behoor jij tot de EU-sympathisanten; een betoog als het mijne maakt je onrustig en doet je je ongemakkelijk voelen en dus veroordeel je iemand die daar anders overdenkt tot een complotdenker. Dit is een reflex, meer niet.
      Mijn betoog is niet helemaal niet bizar, zo heb ik ook van geschiedkundigen gehoord. De geschiedenis herhaalt zich is een eeuwenoud spreekwoord.
      Ik hoef verder niets te doen; de EU vermoordt zichzelf door toenemend gebrek aan draagvlak.

     • de naties binnen Europa zoveel mogelijk hun soevereiniteit behouden blijven.
      Heeft u WNL op zondag gekeken?
      Daar zaten er 2 als ware Jut en Jul toch precies het tegenovergestelde als het ware en enige gedachtegoed te verkondigen!
      Nu wil Jetten het grondig via de grondwet regelen, en was er wat reuring. maar wat er werkelijk gebeurd is dat met kleine stapjes iedere zelfstandigheid af genomen wordt!
      Die twee moeten vaker samen inbeeld gebracht worden voor de verkiezingen, dit helpt bij de stemkeuze van ieder nog twijfelende kiezer.

     • “Je hebt het ook over het corrupte Brussel. Kun je dit aantonen?”

      Ik heb namens mijn bedrijf 6 jaar deelgenomen aan werkgroepen voor een EU-commissie; dus ja, ik weet waar ik het over heb. Het handjeklap was eerder regel dan uitzondering.

    • @Joop,
     Dat Brussel met twee maten meet, waarbij de kleinere landen het onderspit delven tegen de groten, die telkens als het hun zint gewoon alle regels en verdragen overtreden, is wellicht geen corruptie financieel, maar politiek bestuurlijk corrumpeert het wel degelijk de machtsverhoudingen.
     De ECB pleegt m.i. met haar rentebeleid en opkoopprogramma’s een enorme (gelegaliseerde) diefstal. ‘T is per verdrag (Lissabon) verboden: monetaire financiering betaalt door spaarders en pensioenfondsen. Want daar komt het feitelijk op neer. Alles om de euro(zone) te redden. In welk verdrag staat dat? De EU vind het best..
     En dan dat leger…
     Frankrijk en Duitsland komen inderdaad in een positie waarbij hun gewicht achter de coulissen feitelijk de echte macht is. De Europese Commissie is slechts façade om dat een ‘gemeenschappelijk’ EU tintje te geven. Da’s de realiteit. En na de Brexit hebben ze vrij spel.
     Een Europees leger veroorzaakt dat de EU machtig genoeg wordt om zelf een oorlog te beginnen (niet als zij binnen de NAVO functioneert). Naar buiten of naar binnen…
     NL zal net als Catalonië slechts een provincie mogen zijn. Uittreden zal vast niet meer mogelijk zijn. In die zin ben ik het met u eens.

  2. Het conflict in Noord-Ierland kan pas opgelost worden, wanneer Brexit doorgaat en Noord-Ierland bij het Europese Ierland komt. Protestanten die dit niet willen moeten maar emigreren naar het protestante Engeland.
   Anders duurt deze strijd nog wel 100 jaar.

  3. Real IRA is nooit gestopt met intimidatie en geweld.
   Brexit geen Brexit maakt hun niet uit.
   Het is erg gemakkelijk om Brexit de schuld te geven van iets wat al meer dan 100 jaar bezig is.

  Comments are closed.