Brexit-onderhandelingen gaan vast langer duren

  0
  214

  Leestijd: 2 minuten.

  De Britse ambassadeur bij de EU, Sir Ivan Rogers, houdt het voor gezien. Zonder opgaaf van redenen heeft hij bij Downing Street 10 zijn ontslag ingediend. En de Britse premier Theresa May wilde net eind maart na divers uitstel eindelijk artikel 50 inroepen en een begin maken met de uittredingsonderhandelingen. Sir Ivan is een ervaren diplomaat en kent het Brusselse circuit door en door. May wil dat de Britten met een sterke kaart uit de onderhandelingen komen, Sir Ivan heeft waarschijnlijk gezegd en gedacht dat dit wat hoog gegrepen lijkt. Hier ligt vermoedelijk ook de reden waarom hij ontslag heeft genomen, de regering May vraagt het onmogelijke.

  Formeel moeten de onderhandelingen twee jaar na aanvang zijn afgehandeld, Rogers had al in november gezegd dat tien jaar meer realistisch is. De Britten willen wel toegang houden tot de Europese markt, maar zonder de lasten, zoals vrij verkeer van personen. Dat gaat moeilijk samen. Niettemin was het Brexit-kamp woedend over de reserves van Rogers, vanaf dat moment is waarschijnlijk de zaag al ter hand genomen om zijn stoelpoten onder hem weg te zagen.

  May zal nu iemand anders moeten benoemen met meer passie om de Brexit-onderhandelingen te voeren. Tot op heden hebben de Britten weinig geoogst, grote bedrijven kiezen voor de zekerheid voor een vestiging op het vasteland, Amsterdam en Parijs staan klaar om een groot deel van het Londense financiële circuit (de “City”)  over te nemen en door het zwakke pond zijn de prijzen van importproducten rap gestegen.

  Maar Britten zijn koppig en een “nee” blijft anders dan bij ons Oekraïne-referendum een “nee”.  De Brexit zal dan ook wel doorgaan, maar met het vertrek van Rogers lijkt de kans op een “soft Brexit” nu wel verkeken. Zijn vertrek is het beste bewijs dat het paniekvoetbal is geworden en dat weet de tegenpartij nu ook. Dat wordt slecht onderhandelen.

  Maar ook onder minder goede voorwaarden raakt de EU de Britten vermoedelijk wel kwijt, al weet niemand nog hoe lang dat gaat duren.  En er zijn nog een paar recalcitrante landen als Polen en Hongarije die een loopje nemen met de democratische waarden, zoals in Polen met de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Hongarije heeft zo zijn eigen ideeën over immigranten. De EU fulmineert wel tegen Warschau en Boedapest, maar er is geen vinger die naar de uitgang wijst en beide landen zelf vragen daar ook niet om.

  Om in Britse termen te blijven, zij zitten immers aan het “receiving end” van EU-subsidies en de Britten zijn een dikke nettobetaler van 12 miljard per jaar. Zo lang de onderhandelingen met de Britten niet zijn afgeconcludeerd blijven ze EU-lid en moeten ze betalen. Wedden dat ze langer dan twee jaar de tijd krijgen?