Brexit vermindert het animo voor Nexit

  24
  825

  Leestijd: 1 minuten.

  De Brexit leidt aan de overkant van de Noordzee tot een politieke puinhoop. Maar het Britse vertrek uit de EU heeft ook een positief kantje. Het aantal Nederlanders dat een Nexit een goed idee zou vinden, blijkt geslonken, zo heeft opiniebureau I&O Research uitgezocht. Bij een onderzoek in 2016 was 67 procent van de ondervraagden ertegen dat Nederland de Europese Unie zou verlaten. Die al redelijk ruime meerderheid is nu gestegen tot 72 procent. Niet minder dan 58 procent van de geënquêteerden liet weten dat de Brexit in hun overwegingen een grote rol heeft gespeeld. Daarentegen is slechts 16 procent door de Brexit een sterker voorstander van een Nexit geworden.

  Het I&O-onderzoek is slecht nieuws voor PVV en FVD, de enige twee partijen in de Tweede Kamer die een Nexit voorstaan. Althans, dat zou het moeten zijn. Maar beide partijen houden de rug recht. PVV-Kamerlid Tony van Dijck negeert de volkswil met de opmerking dat Nederland ‘hoe eerder, hoe beter’ het EU-lidmaatschap dient op te zeggen. En FVD-leider Thierry Baudet verklaart tegen de Volkskrant: “Het zal wellicht even chaotisch worden, maar over vijf jaar is dat weer opgelost.”

  Eerder zei PVV-leider Geert Wilders dat de negatieve gevolgen van een EU-exit maar ‘tijdelijk’ zouden zijn. Hoe lang dat ‘tijdelijk’ zou duren, verklapte hij niet. Vijf jaar dus blijkbaar. Helaas vroeg de Volkskrant niet waar Baudet die termijn vandaan haalt. En waarom hij vijf jaar kennelijk niet zo lang vindt. Het vorige kabinet is korter dan vijf jaar aan het bewind geweest, maar was dat in de ogen van de vele tegenstanders ervan maar even?

  Of de Brexit doorgaat, weet inmiddels nog steeds niemand. Ook de vraag welk karakter die dan krijgt, blijft voorlopig nog onbeantwoord. Zacht of hard? Het kabinet is er niet gerust op en wil dat de Kamer een noodwet aanneemt. Die zou de regering speciale bevoegdheden geven om de nadelen van een harde Brexit te bestrijden. Maar in de Kamer rijst verzet. Ook enkele coalitiepartijen vinden de noodwet te ver gaan. Vandaag moet blijken of minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken haar toch door de Kamer krijgt.

  24 REACTIES

  1. Wat ik mij afvraag: de EU, met name Ierland, willen per se geen tolgrens in Ierland en hebben daarom de backstop clausule ingevoerd die Engeland aan de EU koppelt totdat het probleem van die grens is opgelost. Maar dat probleem blijft toch bestaan ook na een no deal exit? Tenzij de Engelsen toch vrijhandel met de EU willen, kunnen ze dus net zo goed op 29 maart zonder deal uit de EU stappen. Dan zijn ze meteen van hun schulden af en kunnen ze hun eigen handelsverdragen sluiten. Die open grens wordt dan voor beide partijen een even groot probleem. Misschien komt er dan schot in de zaak.

   • Na een “no deal brexit” is die Ierse grens gewoon gesloten. Dan pas ontstaat dat probleem, waar de Ieren zo bang voor zijn, want de Engelsen gaan dan gewoon de grens bewaken. Het gaat vooral om het vrije verkeer van mensen, één van de aanleidingen van brexit.

    En die afkoopsom moeten ze so wie so betalen, dat zijn lidmaatschapsverplichtingen. Als ze het gewoon weigeren, weet ik niet wat er gebeurt, maar ze zullen er geen betrouwbaar imago van krijgen. Ik ga ervan uit, dat er dan een internationale rechter naar gaat kijken. Rob van Wijk is in dagblad Trouw heel duidelijk”: ze moeten gewoon 40 miljard betalen, wat ze ook kiezen. Alleen in de EU blijven ontslaat ze van die verplichting.
    Een “No deal brexit” blijft de minst aantrekkelijke optie voor iedereen, incl. de Engelsen.

   • Heeft u gister ook naar Buitenhof gekeken?
    Tandenknarsend heb ik naar Mr Levy geprobeerd te luisteren.
    Iedereen die niet in het straatje van Frans T loopt is een Fascist? Met deze toon gaat deze man op tour ter vermaking en ophitsing van het gepeupel. Naming and shaming is dus al begonnen.
    De strafmaatregelen die genomen gaan worden over oost EU, het groeiend verzet tegen het federalisme laat zien dat de EU al machteloos is voor dat het ooit een puber kon worden. Ik denk ook dat het, het VK best wel eens goed uit kan komen om het tot een keiharde confrontatie aan te laten komen en dat de oplossingen dan van zelf kunnen komen.

    • Ik heb Buitenhof gezien, vooral omdat Levy te gast was, en heb ervan genoten. Daarom was ik des te verbaasder door uw reactie. Het lijkt alsof u een andere aflevering heeft bekeken. Omdat ik u inmiddels ken als een deelnemer hier die niet te beroerd is om iets uit te leggen, als het niet helemaal duidelijk is, deze vraag. Wat heeft Levy precies gezegd waardoor u zo moest tandenknarsen. Ik bedoel niet iets waar u het niet mee eens was, maar bij u kwam het veel harder aan.

     Levy noemde Timmermans helemaal niet. Zijn tegenstanders zijn dus geen fascisten en bovendien voor het allergrootste deel geen populisten. Misschien noemde Levy de term “populisten” iets te simpel. Maar in zijn toelichting was duidelijk, dat hij vooral Orbán, Salvini (De Maio noemde hij niet) van fascistische neigingen verdenkt en als gevaar voor Europa ziet. Ik heb datzelfde hier ook wel eens toegelicht vanuit de definitie van politiek fascisme. Hun bewegingen vertonen veel van de kenmerken.

     Wat mij verder aansprak was zijn pleidooi voor veel meer onderling overleg, een soort polderen misschien, als de oplossing voor veel problemen. Evenals zijn focus op wat Europa de afgelopen eeuwen heeft voortgebracht zoals Dante, Spinoza.

   • @Bruinsma en Gerald
    Ja, die Levy kon ik ook niet serieus nemen. Een soort chaka Ratelband met rare ideeën en vooroordelen.

    Die boete zullen de Engelsen wel betalen, maar ze staan het sterkst als ze zonder deal de EU verlaten. Ze moeten beseffen dat Brexit voor Europa net zo erg is als voor henzelf ( denk aan de visgronden). Na de Brexit kunnen ze dan onderhandelen zonder aan handen en voeten gebonden te zijn. Als Ierland geen grens wil, kunnen de Engelsen wellicht een vrijhandelsverdrag afdwingen zonder restricties op verdragen met andere landen.

    • Ik ben jaloers op u. Ik heb nog niemand ergens zo optimistisch over een No-deal-Brexit zien schrijven. Ik hoop, dat u gelijk krijgt.
     Die visgronden treffen alleen/vooral Nederland en die open grens voor personenverkeer was één van de belangrijkste aanleidingen voor brexit. Hoe zo, sterke positie voor het VK? Misschien hebben ze een onderhandelingspositie, maar vergeet niet de ontelbare moeilijkheden die ze zich dan eerst jarenlang op de hals halen.

     • Alles beter dan de May-deal waarmee ze nooit los komen van de EU. Gelooft u dat het nog ooit goed komt tussen Engelsen en Fransen in de EU? Fransen zijn hoogdravende “visionairs”, maar als het spannend wordt, moet Engeland ze uit de shit trekken. En nu dit vernederende verdrag…?

      • De Engelsen hebben een grote bestuurlijke misser begaan. Ze hadden nooit een definitieve beslissing over brexit moeten menen, met of zonder referendum, zonder zekerheid te hebben over alles wat op ze af kwam. Die Ierse grens is niet nieuw, de consequenties ervan lijken dat nu wel. Ze hebben ook allerlei onderzoeken door gerenommeerde desk8undigen genegeerd en uit pure emotie besloten om te vertrekken. Dei gedegen onderzoeken, waar je inhoudelijk over kunt discussiëren, werden genegeerd met bijzondere argumenten. Bijvoorbeeld dat Engeland al eeuwen moeilijkheden te boven is gekomen. Of dat Engeland altijd heeft bewezen de sterkste te zijn, of andere irrelevante excuses. Ze hebben er zelf om gevraagd, ze zij niet gedwongen om wat dan ook te doen. En ze kunnen nog steeds terug. Die signalen zijn er inmiddels ook, zelfs vanuit de Conservatieven.

  2. Als ik onderhand de politieke chaos zie ontstaan rond het Nederlandse klimaatakkoord doet dit mij denken aan chaos aan de overkant. Het is de politiek die polariserend over de parlementaire straat rolt. Daarbij merk ik op, dat Nexit en Brexit alleen maar naar het economische vlak vertaald wordt.
   De EU heeft het probleem een schizofreen systeem te zijn. Van gouvernementeel – een marktsamenwerkingsverband – van landen onderweg naar een politieke staat. Althans, het is een moloch die uit beiden bestaat. Maar welke vorm gaat zij aannemen?
   Een Verenigde Staten van Europa met gedeelde schulden? Met verplichte immigratie quota? Een multicultureel verschijnsel opgelegd en bestuurd vanuit een ver centrum ergens in de elitaire wolken boven de volkeren?
   Transfersregelend van het ‘rijkere’ en steeds armer wordende Noorden naar een club budgettaire gebieden die niet in staat zijn hun eigen broek op te houden? Dmv een europees budget instrument…
   Budget instrument? Wat is dat nu, zult u denken. Wel, het is het nieuwe woord voor Eurozone-begroting. U weet wel, het kado’tje aan Macron. Om permanent belastinggeld over te hevelen.
   Wellicht kijken eens jaloers naar de overkant… ☹️

  3. Het wordt een harde of geen Brexit. Vooral in het begin zal Groot-Brittannië het moeilijk hebben, maar ze kunnen wel degelijk zonder de EU. Alleen al het Brits gemenebest kan heel veel van de EU vervangen. Uiteindelijk zal vooral Europa en dan met name Nederland en Duitsland de grootste verliezers zijn. Alleen al de visserij in Nederland en Noord-Duitsland gaat een zwarte en zware tijd tegemoet. Tenzij hierover goede afspraken gemaakt kunnen worden met Groot-Brittannië. En mocht er een Brexit komen dan is naast Ierland ook Schotland een grote verliezer. Tenzij de Schotten daadwerkelijk een zelfstandige natie gaan worden. Schotland heeft veel Noordzee olie en gas. En alle export en import van Schotland moet via Engeland, zolang ze niet een zelfstandige vrije natie zijn.

   • Het Britse Gemenebest stelt weinig voor als potentiële leverancier van essentiële goederen en ook niet wat betreft onderlinge samenwerking en solidariteit. Ik heb geen idee op welke manier het Gemenebest de EU kan vervangen. Ik hoop voor de Engelsen niet, dat zij wel op deze partners rekenen.

  4. Als ik een en ander goed begrijp gaat het goed tegen slecht, of slecht tegen goed, net tot welke partij je behoort. Ik vind het echt fantastisch om te zien hoe de slechten er alles aan doen om de goeden te verslaan en de goeden er werkelijk ook alles aan doen om de slechten te verslaan. Waar blijft toch die goede oude tijden toen er nog heuse godsgerichten waren. Toen nog bepaald kon worden wie er wel en wie er geen heks was. En zowel de goeden als de slechten, dat moet toegegeven worden wissen hun eigen ego uit en doen alles om hef volk te redden en te leiden naar groene weiden bij heerlijke bronnen. Ik ben helemaal voor Thierry, want iemand die zo mooi Latijn kan spreken is integer, betrouwbaar en deskundig, een echte Leider die niets moet hebben van domme opmerkingen uit het volk, zo mannelijk. Heerlijk! . Ook GroteSterkeLeider is echt heel mannelijk en zijn loopjongen mag zeggen dat: Ik GroteSterkeLeider van mening ben dat het domme volk haar brutale mond moet houden: Nederland moet ‘hoe eerder, hoe beter’ het EU-lidmaatschap, opzeggen. Leve GroteSterkeLeider; Leve mijn Thierry. Heren, red ons land van haar ondergang. Maak ons volk weer tot een volk van vreemde smetten vrij.

  5. Kockelmans doet alsof vijf jaar versus de eeuwigheid gelijk staat aan een eeuwigheid.
   Dit schrijfsel is er weer een in de categorie: wens, vader, gedachte.

   Handel staat centraal. Handelaren hebben aan één ding een broertje dood: onzekerheid.
   Neem de onzekerheid weg, en de handel neemt een sprong voorwaarts. Zo werkt vraag en aanbod nu eenmaal.
   Wie herinnert zich nog de treinengoocheltruc in Limburg, uit de tijd dat WDR en DDR officieel geen handel mochten drijven?

   May en de Britse politiek moeten knopen doorhakken, linksom of rechtsom.
   Eens zien hoe snel de nieuwe handelsposities dan worden ingenomen.

  6. We worden door die beroepsvergaderaars in Brussel wijsgemaakt dat hel en verdoemenis ons ten deel zal vallen als wij uit de Euro en uit de Europese Unie stappen.
   We verdwijnen toch niet uit Europa maar zijn graag baas in eigen huis en ik zou niet minder zaken doen met mijn zakenpartners in Europa. Het bedrijfsleven bepaalt met wie er zaken gedaan wordt in Europa, niet de beroepsvergaderaars in Brussel.

   • Maar u gaat er toch niet vanuit, dat handel binnen, van en naar Europa helemaal vrij is, d.w.z. te bepalen door de bedrijven? Het is heel veel handelaren een grote doorn in het oog om steeds weer te zien hoe de EU zich bemoeit met die handelsstromen. Baas in eigen huis willen zijn is begrijpelijk, maar om gezonde handel te realiseren heb je ook al die andere huizen nodig, waar toevallig anderen de baas zijn. En al die afspraken, veel meer dan een mooi prijsje afspreken, kosten jaren van onderhandeling.

  7. Het is tegenwoordig beter om geen mening openbaar te uiten! dan die die correct is om verbaal niet in de hoek gedrukt te worden
   ik kijk rustig naar wat er allemaal gebeurt en waar het fout gaat.
   En vergeet niet, wij hebben geen Ierland probleem.
   Mijn stem is al bepaald en zal ook onder dwang van wat ook maar niet veranderen

  8. Maak je geen zorgen Engeland kan zijn tomaten en andere groenten ook in Marokko kopen.En verder de wereld in om handelsovereenkomsten te tekenen. Ook heeft Engeland nog al wat oliewingebieden . De EU heeft een hele grote mond , maar vooral EU landen kunnen hun producten straks niet meer kwijt aan Engeland omdat handels betrekkingen aan gaan met landen buiten de EU . Dus de EU met voorop Duitsland ,Nederland en Frankrijk zijn misschien wel de grootste verliezers

   • Nederland is zeker een grote verliezer. Maar Ierland ook, want die wordt voor een groot deel via Engeland bevoorraad. Hier heeft u dus gelijk.

    Maar het idee, dat je het ene importland zo maar even kunt verruilen voor een ander is onrealistisch. U heeft blijkbaar geen idee wat er nodig is voor zulke gigantische goederenstromen als tussen UK en EU zijn vervangen door aanvoerkanalen met landen buiten de EU, die nu nog opgezet moeten worden. Het gaat niet om een paar tomaten, wat kropjes sla en een paar sinaasappelen. Het gaat om het verzorgen van ruim 60 miljoen burgers met niet alleen voeding, maar ook allerlei andere handel.

    Iedereen die beweert, dat zo’n gigantische operatie na een paar maanden wel zal lopen, heeft geen enkel idee hoe zoiets werkt met handelscontracten, invoerregels, inspecties, fytosanitaire eisen en kwaliteitsafspraken, etc., etc.

    • Wat er ook gaat gebeuren ?
     Links om of rechts om de EU zal de verliezer zijn want als Brexit klaar is zal dit niet klaar zijn, dit gaat heel lang nagalmen.

     • Heeft u een idee wanneer Brexit klaar is, d.w.z. Engeland economisch weer de lijn omhoog heeft gevonden? En de EU?

     • @Bruinsma,
      Daar kan je denk ik best weleens gelijk in krijgen. Nederland heeft veel handel met GB. En ook met Duitsland. GB staat gelijk klaar om NL een mooie handelsdeal te geven, als we er uit stappen. En Duitsland heeft NL te hard nodig voor zijn eigen handel, we zijn met Rotterdam immers haar grootste doorvoerhaven. Dus die zorgen er wel voor dat de EC bij een Nexit niet al te moeilijk gaat doen.
      Haar industrie heeft die toevoer te hard nodig.
      Als het Nederlandse volk straks ziet dat het met GB weer goed gaat en zelf doorkrijgt wat die ‘ever closer union’ aan geldoverdrachten gaat kosten – bij voorbeeld aan Frankrijk – wordt Nexit alleen verleidelijker.
      En o jee, als er een (banken) crisis uitbreek en men er achter komt dat men deze keer ook nog eens voor Italië mag betalen.
      Italie dat nu met 63 jaar weer met pensioen mag gaan… Eens zien hoeveel eurofielen er dan nog onder de bevolking overblijven!
      Deze Brexit is pas het begin. De eurofielen mogen dan vermaakt worden dit te aanschouwen en blij dat de Nexit (even) minder ‘leeft’ maar ik zou niet te vroeg victorie kraaien…

      • Niet helemaal wat ik bedoel maar ok.
       Brexit of blijven ? het vertrouwen in de EU heeft een bijna knock out te pakken en men gaat schuldigen zoeken en terecht of onterecht vinden en oordelen.
       Dit kan een langdurige schadepost worden voor wie ook maar.

    • Zoals Einstein zei: we moeten de zaken zo eenvoudig mogelijk voorstellen, maar niet eenvoudiger dan dat.
     Romantici stellen de zaken graag al dromend eenvoudiger voor dan ze zijn. Na enige tijd worden ze dan geconfronteerd met de harde wetten van de fysica. Dat doet dan zeer.

     Forum voor Democratie is een clubje romantici.

     • Tssss, wat een links gezwijmel. Keep on dreaming Ludovica. Realisme is ver te zoeken in dit soort uitspraken. Wacht maar tot jij geconfronteerd wordt de vele nieuwe zetels van het FvD in de Eerste Kamer. Dan voel jij de politieke fysieke werkelijkheid.
      En au… Da’s dan vast tegen het linkse zere been. Welkom terug in de dagelijkse werkelijkheid, zou ik dan zeggen.
      Dit soort linkse kretologie maakt mij alleen maar nog vastberadener FvD te stemmen. Realisme vind ik met deze woorden van jou duidelijk niet op links! Zou bijna zelfs een hekel aan jouw SP krijgen…
      Jammer hoor.
      Denk niet dat je hiermee slim bezig bent.

  Comments are closed.