Britse EU-verkiezingen zijn in feite nieuw referendum

  3
  526

  Leestijd: 2 minuten.

  De zoveelste top over de Brexit, er ontstaat irritatie bij de Europese regeringsleiders dat ze te pas en te onpas moeten opdraven om pleisters te plakken op de zoveelste zeperd van de Britse premier Theresa May. Vanavond zit er weer een dikke ronde overleg aan te komen, weliswaar voorzien van hapjes uit de alleszins acceptabele Belgische keuken.

  Laten we eens voor de muziek uitlopen. Wat ligt er op tafel. May wil uitstel van de Brexit, met name de Fransen hebben het wel gehad en ook andere lidstaten willen wel dat May echt een nieuwe marsroute aanbiedt om dat uitstel te verlenen. May wil nu uitstel tot 30 juni, maar de meeste lidstaten zien niet hoe May in zo’n korte tijd wel een deal door het Lagerhuis kan krijgen die een harde Brexit voorkomt.

  May’s escapes hebben tot op heden niet gewerkt, ze beloofde op te stappen als het Lagerhuis voor haar deal zou stemmen, toen dat niet lukte wilde ze met Labour-leider Corbyn een deal sluiten. Die zit daar helemaal niet op te wachten, hij wil nieuwe verkiezingen en mogelijk afstel van de Brexit.

  Maar er staat veel op het spel en de EU weet dat uitstel afstel kan betekenen. Dus de Franse president Macron volgen en de Britten er per de 12e april uit laten vliegen gaat hem waarschijnlijk niet worden. De belangen zijn te groot, de Britten dragen 13 miljard per jaar bij aan de EU en eigenlijk iedereen ziet ze er liever bij. Dus uitstel zal het wel worden. Maar hoe lang?

  Inmiddels circuleert in Brussel het woord ‘flextension’, een flexibel uitstel van een jaar. Mochten de Britten er eerder uit zijn, kunnen ze vertrekken. Zo niet gaat de extra-time in werking.

  En dan hebben we nog een addertje onder het gras, de Europese verkiezingen van mei. Daar moeten de Britten bij uitstel aan meedoen. En zo lang ze aan boord zijn, kunnen ze ook meepraten. En daar zit weer een addertje, de overige lidstaten zullen niet accepteren dat May er half bij blijft hangen en toch 100% meebeslist over zaken als klimaat, economie, migranten, veiligheid en ga zo maar door. Er wordt besloten over een nieuwe voorzitter van het Europarlement en er moet worden gestemd over een nieuwe meerjarenbegroting.

  Kortom, als May uitstel wil, zal ze moeten beloven mee te liften op de grootste gemene deler in de EU. Op dwarsliggende Britten die al met één voet in de lifeboat zitten zit niemand te wachten.

  Vooruitlopend op de beslissing van de regeringsleiders hebben de Britten inmiddels de voorbereidingen voor Europese verkiezingen al gestart, dat lijkt een redelijk safe gok. Laten we maar aannemen dat nadat de regeringsleiders vanavond alle vorkjes hebben geprikt akkoord gaan met uitstel van de Brexit, mogelijk zelfs de flexibele vorm. Mits natuurlijk de Britten bij de besluitvorming de komende maanden geen stennis gaan schoppen.

  Merkwaardig genoeg zijn de komende Europese verkiezingen die de Britten eigenlijk niet meer wilden meemaken de volgende graadmeter. Immers, wat gebeurt er als er een grote opkomst is en de Britten massaal stemmen op de ‘remainers’? Of toch op de ‘leavers’? Die verkiezingen zijn even goed als een nieuw referendum. Dan weten we dus wat het Britse volk echt wil. De Britse politiek zal dan wel volgen.

  3 REACTIES

  1. “Dan weten we dus wat het Britse volk echt wil. De Britse politiek zal wel volgen…” Voila, zelfs een ezel stoot zich niet 2x aan dezelfde steen…
   De Britse politiek volgt het volk niet. Doet de politiek dat überhaupt dan wel? Ook in Nederland hadden we referenda. En in Europa, waar duidelijk door’t Franse en Nederlandse volk nee tegen een politieke unie werd gezegd.
   Het is juist een Franse president die momenteel voor vergaande integratie pleit. En heeft Rutte van de VVD gezorgd voor minder, minder, minder EU na 2005? Welnee, ergo, het werd meer, meer, meer en als ‘we’ niet oppassen bij de a.s. juni-top zelfs heel veel meer. ☝🏿
   Mag ik de auteur er aan herinneren dat May die de Brexit moet leiden een remainer is. Wellicht is het dus ‘verry logical’ dat ze de boel zo traineert en saboteert – in de hoop dat het Britse volk er zo moe wordt dat het zich ‘overgeeft’.
   Wat is er toch met politici die maar weigeren een uitslag van een referendum te begrijpen?
   May (Brexit) Rutte (associatie-verdrag Oekraïne, sleepwet), de EU (referendum grondwet EU 2005). Conclussie: De politiek volgt NIET, tenzij… De uitkomst van het referendum hun bevalt… 🤥

  2. Dat veel kiezers in toenemende mate niets meer begrijpen van de EU snappen de dames en heren politici helemaal niets van. Als we zien hoe er geknokt wordt om het welzijn van de Europeanen te bevorderen, of het nu betreft onderwijs, zorg, milieu, econome, veilige grenzen, de EU lidstaten knokken tegen elkaar, met elkaar, voor elkaar en in de eigen parlementen knokt met eveneens dat het een lieve lust is allemaal om het welzijn op peil te houden en te verbeteren. Het hele brexit gebeuren heeft tot doel om de burgers van de lidstaten nog meer bij Europa te betrekken door de burgers in de aangesloten landen duidelijk te maken dat het eigen volk eerst principe niet meer geldt. We staan er samen voor, eensgezind. Laat de Chinezen maar komen, die lusten we rauw.

  3. Het is dat ik al kiespijn heb! maar anders:(
   Geheel politiek Europa is alleen maar bezig met het saboteren van de brexit ! De pers incluis.
   Nadat ik de stemverklaring van de vvd nog eens naluisterde, en het gedrag van brussel en londen er bij leg kan ik enkel maar denken: Wat blijft erover van onze democratie?
   Van Duitsland heb ik vaak het gevoel dat de pers zo min mogelijk of alleen gekleurd nieuws over Brussel brengt, dus daar verwacht ik niet veel van:( maar voor de rest hoop ik dat in mei geheel europa nadenkt over wat hier gebeurt en wat dit voor de toekomst van een vrij europa gaat betekenen.
   Alleen al voor die vvd dame in de 1e kamer roep ik GO UKIP

  Comments are closed.