Bruine donderwolken boven Berlijn

  22
  628

  Leestijd: 4 minuten.

  Duitsland is de afgelopen dagen weer eens opgeschrikt door een uitbarsting van vreemdelingenhaat in het oosten van het land. Na de moord op een 35-jarige Duitser waarvoor twee asielzoekers zijn gearresteerd werd Chemnitz, Karl Marx-stad in DDR-tijden, het toneel van een door rechtsextremisten opgehitste drijfjacht op ‘anderskleurige’ voorbijgangers.

  De juiste toedracht van de aanleiding is nog onbekend. Vast staat alleen dat het slachtoffer bij een ruzie met twee asielzoekers, een Syriër en een Irakees, is dood gestoken. Dat was genoeg voor de sterk georganiseerde extreem-rechtse clubjes in de regio om op straat hun haat uit te leven. De sociale media deden de rest. Uit het hele land stroomden ‘geestverwanten’ toe. De ‘Kanakenjacht’ werd geopend. TV-beelden lieten zien hoe argeloze allochtonen werden opgejaagd, geschopt en in elkaar geslagen.

  Extreem links laat zich in dit soort gevallen evenmin onbetuigd en ging op haar beurt de straat op. Vanaf zijn sokkel keek Marx toe hoe het een bloedige confrontatie werd tussen de antifascisten en neonazi’s waaraan de politie haar handen meer dan vol had. Een wrange bijkomstigheid: het slachtoffer voor wie de rechtse extremisten de boksbeugels uit de kast haalden en de Hiltergroet brachten was een anti-racist.

  Bij deze en voorgaande incidenten hoor je in Duitsland meteen steevast dezelfde reacties. Politici van recht en links veroordelen bijna routineus het geweld door extreemrechts en extreem links. Ordehandhavers bezweren dat ze keihard tegen de raddraaiers zullen optreden. Alleen vertegenwoordigers van de rechts-populistische Alternative für Deutschland (AfD) toonden begrip voor de rechtse rammers. ‘Als de overheid het niet doet, moeten ze het recht wel in eigen hand nemen’.

  En onder veel vertwijfeld handengewring klinkt ook altijd de vraag: waarom steeds weer in de voormalige DDR? In het westen van het land is ook het niet altijd pluis maar het oosten is zonder veel concurrentie kampioen rechtsextremisme.

  Duitsland zou Duitsland niet zijn als de kwestie in de loop der jaren niet van voor naar achter en van boven tot onder door sociologen en andere experts was onderzocht. In het laatste, overigens omstreden rapport van de regering werd vooral de deelstaat Saksen, waar ook Chemnitz ligt, onder de loep genomen. De resultaten verschilden niet wezenlijk van eerdere onderzoeken in andere deelstaten. Achtergebleven economische ontwikkeling, hoge (jeugd)werkloosheid, nauwelijks toekomstperspectief zijn een vruchtbare voedingsbodem voor rechts-extremisme.

  Dat geldt ongetwijfeld ook in andere regio’s en niet alleen in Duitsland. Maar het oosten heeft nog een extra handicap. Het heeft na twee opeenvolgende dictaturen, na de nazi’s kwamen na de Tweede Wereldoorlog meteen de stalinisten, geen diep gewortelde democratische cultuur.

  Onderzoekers wijzen erop dat dit niet genoeg onderstreept kan worden. Er heerst bij grote delen van de bevolking een diep wantrouwen jegens de overheid, het westen en het democratische gedachtengoed in het algemeen. De Russische president Vladimir Poetin is in de voormalige DDR een held. Ostalgie, het terugverlangen naar de oude communistische tijden, is wijdverbreid.

  De toevloed van asielzoekers sinds 2015 heeft deze situatie verder versterkt. Voor veel Oost-Duitsers zijn buitenlanders in alle opzichten vreemdelingen. Qua huidskleur, cultuur, religie, eetgewoonten, zeden en gewoonten, alles wat maar zweemt naar het exotische is vreemd en vaak bedreigend. De welkomcultuur van bondskanselier Angela Merkel (CDU) vond bij veel Oost-Duitsers nauwelijks weerklank. De komst van asielzoekers werd vooral gezien als een invasie van vreemde, angst aanjagende horden.

  De rol van de politiek in deze ontwikkeling is sterk bekritiseerd. Met name de CDU in Saksen moest het in het laatste rapport ontgelden. De christen-democraten zouden de ‘weerstand tegen het vreemde cultiveren’. De verontwaardiging bij de CDU was voorspelbaar groot en het onderzoek kon volgens hen in de papierversnipperaar. Toch, het was ook andere onderzoekers opgevallen. Of het nu uit opportunisme was of uit electorale kansberekening, de christen-democraten gaven niet overtuigend veel tegengas tegen de extreem-rechtse sentimenten.

  Hoe dan ook, het heeft niet kunnen voorkomen dat de AfD in Saksen net als in de andere deelstaten in het oosten steeds verder oprukt. Een kwart van de kiezers zou volgens de laatste peilingen op de AfD stemmen. Dat gaat vooral ten koste van de CDU, die sinds de val van de Muur 30 jaar geleden ononderbroken in Saksische zadel zit.

  Hoe die opmars een halt kan worden toegeroepen, weet eigenlijk niemand. De standaardoplossing, meer economische ontwikkeling, heeft ondanks de miljarden die er in de loop der jaren in het oosten zijn geïnvesteerd, niet het gewenste resultaat opgeleverd. Het oosten blijft ondanks hier en daar vaak ook nog een relatief succes, een kwetsbare regio. De bevolking is daardoor ook meer dan in de andere deelstaten gevoelig voor de lokroep van de AfD.

  Niettemin, we moeten het risico niet overdrijven en vooral niet gaan roepen dat de Bondsrepubliek richting Weimar (naam van de eerste echte Duitse democratie na de Eerste Wereldoorlog waar Hitler groot kon worden) afglijdt, maar toch, voor de Duitse politiek is het een zorgwekkende ontwikkeling.

  De AfD is nu al de grootste oppositiepartij in de Bondsdag en in diverse deelstaten zijn er binnenkort of het komende jaar verkiezingen. Als de rechtspopulisten daar en, vooral, bij de Europese verkiezingen van volgend jaar mei, goed scoren, zitten ze niet alleen in Berlijn met de handen in het haar. Duitsland is verreweg het belangrijkste EU-land en wanneer een rechtspopulistische, anti-EU-partij met succes het fundament van de Duitse na-oorlogse politiek begint te ondermijnen, heeft de rest van Europa ook een probleem.

  Ook om die reden moet het bruine monster in Chemnitz en andere steden gauw weer aan de ketting.

   

   

  22 REACTIES

  1. Reactie op Ronaldo Haasnoot op 7 september 2018 om 12:18 uur

   Klopt, de strekking van uw Trouw-link is een heel andere dan wat ik noem. Maar …….. het is dan ook een heel ander Trouw-artikel. Ik kan geen links geven naar artikelen die alleen voor Trouw-abonnees bestemd zijn.

   Verder verwijs ik naar mijn aanvulling over de achtergrond van de heer Maassen, schijnbaar ook niet zo’n frisse figuur.

  2. Merkel neemt haar volk niet mee .
   Niet met de stroomvoorziening, noch met de vluchtelingen.
   Heb geprobeerd om wat van haar jeugd te lezen en denk dat het alleen zijn haar goed bevalt.
   Maar dit gaat niet wanneer dit uitwerkt over miljoenen van mensen .
   Denk dat wanneer zij niet had gedaan wat zij deed de instroom ongemerkt doorgegaan was, wat Brussel en links eu graag gezien hadden.
   Merkel een kleine stiekeme dwarsligger??wie weet.

  3. Je kunt wel proberen om de opkomst van het rechts-extremisme in Oost-Duitsland te verklaren met het verleden, maar de hereniging is nu al bijna 30 jaar geleden. Hebben ze nu nog niet de vreugden van de westerse heilstaat leren kennen?

   • Ondertussen komt er wat genuanceerde berichtgeving over de situatie in Chemnitz. (zie link) Daaruit blijkt er wel degelijk sociale factoren spelen die de ontevredenheid onder de burgerbevolking voeden. Zoals – in een ‘rijk’ land als Duitsland – de armzalige pensioenen. Ouderen die 850 euro per maand krijgen, terwijl de huur 500 bedraagt en er een bijbaantje hebben om het hoofd boven water te houden. Migranten die van’t Rijk daarentegen alles krijgen. De veiligheid die veranderd is. Stijging van criminaliteit sinds 2015 waarvan volgens de politie 70% door ‘buitenlanders’ gepleegd wordt. En sterke bezuinigingen op de politie… Waardoor veiligheid van de bevolking niet meer gegarandeerd kan worden. ‘T is Merkels en SPD regeringsbeleid. Het gevolg laat zich raden.
    Een steekpartij en de vlam schiet in de pan.
    En dan uiterst links en rechts – vooral van buiten de stad – en de ‘bevoordeelde’ pers die zich met de volksprotest van geschokte burgers – die een mars houden omdat iemand van hen bruut vermoord is – gaan bemoeien.
    Waarbij de provocaties van extreem links buiten beschouwing worden gehouden en extreem rechts zo zwaar belicht worden dat die arme burgerbevolking opnieuw het slachtoffer wordt…
    Ineens is het hun treurnis – de moord – en burgerprotest tegen onveiligheid – omgetoverd tot iets heel anders. Ineens zijn het dankzij de pers allemaal ‘bruinhemden’ geworden…
    Het echte probleem raakt ondergesneeuwd. Over deze groep asielzoekers – jonge mannen die snel messen trekken- wordt niet meer gesproken…
    Nee. Er hangen nu donkere wolken boven Berlijn… Want Chemnitz is een ‘nazi-stad’ geworden.
    Arme bevolking…. Zelfs een protestmars om je doden – kan niet meer…
    Lang leve de pers.
    En de agressieve links extremisten in’t land die zich zo nodig er mee moeten bemoeien en vuur op de olie moeten gooien en een groepje extreem rechtse hooligans…
    Weer is de bevolking de dupe.
    https://www.trouw.nl/samenleving/chemnitz-is-geen-nazistad-woede-is-er-wel~ac99cdbd/

   • Overigens: je zal het waarschijnlijk niet in de ‘linkse’ en/of mainstream media aantreffen, maar hierbij een link van de laatste demonstratie (zaterdag) georganiseerd door Pro-Chemnitz en de AfD. Die was vreemdzaam want er was genoeg politie om extreem links op afstand te houden.
    Duidelijk ook waren de portretten van de Duitse slachtoffers die het ‘leven’ lieten omdat anderen ‘gastvrij’ ontvangen zijn en om een nieuw leven te beginnen.
    ‘T is waarschijnlijk een (te) ongemakkelijke waarheid…
    https://tpo.nl/2018/09/01/chemnitz-duitsland-beelden-zaterdagdemonstratie/

     • Wat nu?
      Wat als de beweerde klopjachten van de ‘bruinhemden’ in Chemnitz nu eens vervalst nieuws is? Gewoon door iemand – van extreem links (?) – als nepnieuws de wereld ingezonden? (Zie link)
      Hoe staat het dan met het main stream gedonder dat direct het ‘oordeel’ klaar had?
      Geen bruine maar exteem rode donderwolken boven Berlijn?
      Zullen we daar dan even veel over horen??
      Wat denkt u?
      De vraag rijst nu – achteraf – wat waar is en… Wie daarvoor verantwoordelijk is!
      Want iemand loopt politiek de boel behoorlijk op te fokken als er helemaal geen klopjachten zijn geweest. Iemand die graag een onschuldig vreedzaam burgerprotest tegen onveiligheid en moord wil smoren en er een grootschalige anti-facistische hetze van wil maken…
      En natuurlijk de burgerbevolking van Chemnitz en de AfD die voor hun rechten opkomt daarmee besmeurt.
      De perfecte politieke karaktermoord van een stad en politieke partij…
      Want als het waar is wat de Duitse Veiligheids dienst nu in’t nieuws beweerd, werpt dit een heel ander licht op de situatie.
      Main stream media was zo happig, zo direct in haar eerste oordeel.
      Maar wat als het nu nepnieuws was waar ze op reageert??
      Ben benieuwd of we daar nog verder iets van gaan horen… ?
      Maar rode donderwolken zijn vast niet zo interessant als bruine…
      Ten minste, als het rode zijn..
      Want wellicht is er geen wolkje aan de lucht in politiek Berlijn.
      Zijn het wat grijze wolkjes boven Chemnitz…
      https://www.nu.nl/algemeen/5451038/duitse-veiligheidsdienst-geen-bewijs-klopjachten-in-chemnitz.html

      • Natuurlijk reageer ik. Want u licht er weer een klein fragmentje uit om een hele gebeurtenis anders te interpreteren. De Duitse veiligheidsdienst heeft nu alleen aangegeven dat er geen aanwijzingen zijn van klopjachten op buitenlanders, gelukkig niet. De nieuwsbrenger is overigens boulevardblad Bild en zij meldt de uitspraak van hoofd veiligheidsdienst, dat het gaat om het ontbreken van bewijzen. Maar o.k., er hebben niet aantoonbaar klopjachten plaatsgevonden.
       Maar feit blijft, dat in Chemnitz AfD zich hand in hand met Pegida presenteerde voor een menigte van allerlei (extreem en gematigd) rechts-politieke afkomst: neo-nazi’s, hooligans, motorclubleden, AfD-ers, Pegida-aanhangers, e.a. En dat blijft nog steeds heel erg fout en zorgelijk. Zie ook Trouw van een paar dagen geleden.

      • @Gerald,
       Of u houdt zich van de domme of u bent zo dom dat u de hele voorgaande reeks niet gelezen heeft en min of meer zonder kennis daarvan genomen te hebben hier luk raak reageert…

       Waarschijnlijk omdat de eventuele uitkomst van waarheidsbevinding der gebeurtenissen met dit bericht van de Duitse Veligheidsdienst u beslist niet zint…

       Het is momenteel namelijk het chronologischs sluitstuk van de reeks van gebeurtenissen de geschied zijn. U hoeft alleen maar hierboven te kijken – het staat er allemaal…
       Dus is het beslist – hoe jammer voor u – geen ‘uitgelicht’ deel der gebeurtenissen.
       Gewoon chronologisch… het laatste nieuws…

       @De lezer: de reeks begint op 31 augustus – zie hierboven mijn schrijven op die datum at 11.17 – ten tijde van de demonstraties.
       Gezien de ‘vooringenomenheid’ op dat moment van bepaalde main stream media, was ik bezorgd dat we te maken hadden met ernstige nieuwsmanipulatie.
       Vandaar dat ik deze reeks – als bezorgde burger die al het nieuws volgde – begon met de volgende link:
       http://www.novini.nl/eenzijdige-reactie-politiek-en-media-op-chemnitz-is-spelen-met-vuur/

      • Overigens: Feit blijft ook dat extreem links daar net zo hard van leer gaat. En dat de burgerbevolking daar net zo hard de dupe van is…
       Maar dat stukje laat u natuurlijk ‘onbelicht’.
       Een nog groter feit is dat op een gezellig Duits volksfeest – hoe verbindend – twee asielzoekers messen trekken en een Duitser doden en twee mensen zwaar verwonden.
       Dat vergeet u natuurlijk liever.
       Want daar draait het namelijk om.
       Moord!
       Onveiligheid!
       Een gezellig stadsfeesje verpesten…
       En dan… die arme bevolking wegzetten als Nazi’s.
       U bent weer lekker extreem links bezig. Met uw polariserende propaganda.

       Overigens: u heeft het over een artikel in Trouw. Als u zonodig als bewijsvoering en onderbouwing naar de journalistiek verwijst, gaarne de link toevoegen.
       Kunnen de lezers en ik zelf lezen wat er staat en bepalen wat u nu weer eens beweert, wel zo kloppend is.
       In mijn ervaring met u kleurd u de zaken extreem rood in..

       @ De lezer: u vindt de link van het Trouw artikel hierboven bij mijn eerdere schrijven van 2 september at 07.16
       Tevens mijn indruk ervan… Totaal anders dan Gerald. Maar oordeel vooral zelf. ?‍?

       https://www.elsevierweekblad.nl/buitenland/achtergrond/2018/08/neonazis-of-boze-burgers-discussie-over-demonstranten-chemnitz-640724/?utm_source=TripolisDialogue&utm_medium=nieuwsbrief&utm_term=&utm_content=rs0XETt+djEKkwdAfO3IzA&utm_campaign=els_29aug18

      • Een kleine aanvulling op mijn reactie hierboven op 7 september 2018 om 10:07 uur.
       Want het wordt steeds mistiger. Die meneer Maassen, die geen bewijs zag van klopjachten, wordt zelf in verband gebracht met de AfD, die dubieuze club neo-nazi’s uit Duitsland. Het wordt nu toch wel een ingewikkelde kwestie als iedereen iedereen verdacht maakt. Maar laten ze vooral zo doorgaan. Ik ken persoonlijk genoeg Duitsers om te weten dat het meestal verstandige mensen zijn, die zich soms even laten meeslepen door zo’n verschijnsel als de AfD, maar op tijd tot bezinning komen en gewoon weer een fatsoenlijke partij kiezen, links of rechts. En dit gedoe in Chemnitz helpt daar zeker bij.

      • @De lezer,
       Curieus. Nu verklaart zelfs Merkels partijgenoot, dhr. Kretcher tevens de premier van de deelstaat waarin de stad Chemnitz ligt het volgende – citaat: “Een ding is duidelijk. Er was geen opstandige menigte, er was geen klopjacht en er waren geen progroms in Chemnitz.” (Zie link)
       M.a.w. de AfD, die tenminste tegen de moord en voor de veiligheidsgrieven van de bevolking opkomt, valt niets te verwijten.
       De bevolking ook niet.
       Er wordt gewoon, als dit waar is en dat geluid komt nu zelfs uit Merkels partij – via desinformatie – een demoniserende hetze ontketend tegen een nieuwe volkspartij.
       Net als in Nederland dat gebeurde met Pim Fortuyn, Wilders en laatst nog met Thierry Baudet… Telkens net voor de verkiezingen..
       Goh, laten er nu volgende maand net verkiezingen zijn in Beieren. Merkel en de SPD zijn als ‘de dood’ dat het AfD daar zou kunnen winnen. Zou het toeval zijn?
       Wat denkt u?
       https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/duitse-inlichtingenchef-ziet-geen-bewijs-voor-klopjachten-op-migranten-in-chemnitz~b7e053df/

      • Met dat filmpje heb ik niet een probleem van wel of niet, maar ik ben nieuwsgierig naar de minuut voor dat moment wat de wereld ziet .
       Want ik zie ook dat voor die mannen wegrennen iets van uitdaging.
       Als van dit filmpje gezegd word dit was met een uitwedstrijd van Hamburg geloof ik het ook.

  4. Wat betreft ons eigen land: als ik constateer dat Lilly en Howick na 10 jaar weg moeten en wat voor tuig hier wel allemaal een verblijfsvergunning krijgt, dan kan ik alleen maar constateren dat ik de grootste twijfels heb aan de verstandelijke vermogens van onze overheid. En dat geldt net zo goed voor Duitsland.
   Dat dit 10 jaar heeft moeten duren is niet de schuld van die kinderen maar van stompzinnige wetgeving. Asieladvocaten verdienen hun brood met oneindig in beroep gaan tegen uitwijzing. behalve hen is niemand bij deze wetten gebaat.

   Ik zal voortaan stemmen op FvD of PVV, al naar gelang het uitkomt; en dat vooral omdat ik onze overheid zoveel mogelijk wil duidelijk maken hoe ik ze veracht!

   • Dreamer dat zie je echt verkeerd. De wetten zijn goed tot uitstekend, alleen wij, het domme klootjesvolk snappen daar niets van. Ik vind het vreselijk dat ik onze dienende politici zo slecht begrijp terwijl zij zich helemaal suf werken voor ons luie mensen. Ik denk dat ik een partij op ga richten van Dankbare&GehoorrzameBurgers. Niet dat het wat zal uithalen want de echte machthebbers horen en zien we niet. Robert Long zong al: de echte duivels zitten echt niet in de hel, maar zijn hier op aarde zeer actief.

    • Hahaha.
     Robert Long zong” Jezus redt, Jezus redt, alle mensen opgelet; Jezus redt, Jezus redt, red Jezus van de goot”.

  5. Het komt allemaal heus wel goed. Het volk moet gewoon vertrouwen hebben in integere, betrouwbare en deskundige politici en hen niet doorlopend voor de voeten lopen en bekritiseren. Wat het volk de politici niet allemaal aan doet. Het is niet voor niets dat zowel in ons land als in Europa klokkenluiders keihard mogen worden aangepakt. Het is toch werkelijk van de gekke dat integere, betrouwbare en deskundige politici die doorlopend bruggen bouwen met het volk door datzelfde volk constant voor de voeten wordt gelopen in hun doorlopend dienen.

   • Geachte Binjamin, ik neem aan dat u óf dankbaar gebruik maakt van de staatsruif, óf deel uitmaakt van de politieke elite.
    Hoe kan een volk vertrouwen hebben in een overheid, die de belangen van hun eigen volk niet behartigen? U heeft het over “integere”, “betrouwbare” en “deskundige” politici. In welk land leeft u?
    Onze politici houden zich voornamelijk bezig met partijpolitiek. Zetelbehoud of liever zetelwinst is belangrijker dan het welzijn van haar volk. De burger wordt steeds verder monddood gemaakt, moet steeds meer belasting betalen voor cadeautjes aan het grootkapitaal, de buitenlander en het buitenland en onze voorzieningen worden steeds kariger en verder uitgekleed.
    Nee, onze politici zijn volksverlakkers en elitaire machtswellustelingen.

    U vind het goed dat klokkenluiders hard worden aangepakt. Daarmee geeft u aan dat het zittende gezag alle macht mag hebben en wij, het volk, moeten stil zitten en gehoorzaam knikken en onze portemonnee trekken. Weet u hoe men dit noemt? Dictatuur!

    Mocht ik het verkeerd hebben begrepen en uw reactie was sarcastisch bedoeld, dan raad ik u aan om een schrijfcursus te volgen.

    • Grapjas. Noem mij een politicus die niet integer is, betrouwbaar en deskundig? Wanneer ik ze bezig zie en hoor krijg ik tranen in mijn ogen en denk dan wat een opoffering, wat een zichzelf wegcijferen van alle 150 volksvertegenwoordigers en dan denk ik: wie ben ik dat ik in dit land mag wonen. Dat van die klokkenluiders, ja, dat is een punt. Maar wanneer mensen de brutaliteit hebben om dienende machthebbers te besmeuren omdat zij dingen doen die het daglicht niet kunnen verdragen dan moet zo’n klokkenluider wel gestraft worden, en flink gestraft, aldus de wetgevende macht. U weet toch dat politici dat doen en het volk zwijgt, dus mij verwijten maken lijkt me niet correct. Verder verwijs ik u graag naar mijn boek: Klokkenluiders en de politiek (www.uitgeverijeigenboek.nl ).

  Comments are closed.