Buma en Dibi bij Pauw & Witteman, Nieuwsuur over de formatie

  0
  73

  Leestijd: 4 minuten.

  Met de installatie van de nieuwe Tweede Kamer en de lopende formatie, is er ook op tv veel aandacht voor politiek. Vanavond zitten Tofik Dibi (GroenLinks) en Sybrand Buma (CDA) bij Pauw en Witteman (Nederland 1, 23.00 uur), Nieuwsuur (Nederland 2, 22.15 uur) besteedt met politiek commentator Ferry Mingelen aandacht aan de formatie en de beëdiging van de nieuwe Kamerleden.

  Dit schrijft de redactie van Nieuwsuur over het item van vanavond:

  ,,51 nieuwe Kamerleden beginnen vanmiddag aan hun eerste werkdag. Hun eerste debat gaat over de formatie. De Kamer zal dan de twee informateurs Henk Kamp en Wouter Bos benoemen. Daarna beginnen de formatiebesprekingen officieel. Ferry Mingelen doet verslag.

  Het is formeren nieuwe stijl, waarbij de Tweede Kamer het initiatief neemt en niet meer de koningin. Volgens VVD-leider Mark Rutte loopt het heel erg goed. In het Kamerdebat vandaag herhaalde hij zijn voorkeur voor een kabinet van VVD en PvdA. 

  Een derde van de nieuwe Kamerleden is nieuw. Zij zullen zich moeten buigen over de bezuinigingen die volgens het demissionaire kabinet nog steeds hard nodig zijn. VVD en CDA gaven via de Troonrede en de miljoenennota op Prinsjesdag advies aan het toekomstige kabinet. De nieuwe regering moet dezelfde koers aanhouden. Alleen dan kan Nederland ín Europa de ‘gure economische tegenwind’ het hoofd bieden.

  Het volledige Lente-akkoord, inclusief de omstreden forensentaks en hervorming van de hypotheekrenteaftrek, vormt de basis voor de miljoenennota. Het is niet gezegd dat alle maatregelen de kabinetsformatie overleven. In de gesprekken op weg naar een nieuw kabinet staan de bezuinigingen op de agenda. Want waar moet het geld vandaan komen als VVD en PvdA bepaalde bezuinigingen willen schrappen? Zo is er veel kritiek op de forensentaks.

  Een groot aantal organisaties, zoals de ANWB, Bovag, VNO-NCW, FNV, NS, en Rover, wil dat een nieuw kabinet die plannen schrapt. In een paginagrote advertentie in De Telegraaf roepen de organisaties de nieuwe Tweede Kamer op de onbelaste reiskostenvergoeding te behouden. ANWB-directeur Van Woerkom noemt de maatregel in het NOS-radio 1-Journaal “zeer onrechtvaardig”.

  VVD-leider Mark Rutte pleitte in de campagne voor lagere belastingen en PvdA-leider Diederik Samsom beloofde de btw-maatregel terug te draaien. Toch stijgt het tarief per 1 oktober van 19 naar 21 procent. De accijnzen op alcohol en sigaretten gaan ook omhoog: een biertje moet vanaf 1 oktober 2,75 kosten. Volgens demissionair staatssecretaris van Financiën Frans Weekers is het echter wel de bedoeling dat de belastingen na 2013 zullen dalen.

  Een deel van de Kamer vraagt zich af of het wel zin heeft dat de Kamer spreekt over de bezuinigingsplannen nu er nog geen nieuw kabinet is. Alexander Pechtold (D66) en Sybrand Buma (CDA) willen vandaag antwoord op die vraag. “Iedere partij heeft beloftes gedaan, bijvoorbeeld de PvdA over het terugdraaien van de btw-maatregel. Ik ga die vraag stellen aan collega Samsom”, aldus Pechtold.

  Buma is bang voor een spookbegroting. ‘Misschien krijgen we in december een heel andere begroting, nadeliger voor Nederland. Als we de strengheid loslaten hebben we een probleem’. Het is volgens beide partijleiders belangrijk dat de informateurs hierover gaan onderhandelen.”

  De redactie van Pauw & Witteman schrijft over Tofik Dibi:

  ,,Vanavond geeft Tofik Dibi zijn grote afscheidsinterview. Hij verloor de strijd om het leiderschap van GroenLinks en hij is niet met voorkeursstemmen herkozen in de Tweede Kamer: na zes jaar neemt Tofik Dibi afscheid van het parlement.

  Tofik Dibi kwam op eigen verzoek op de tiende plek van de kandidatenlijst van GroenLinks. Hij hoopte met voorkeurstemmen te worden herkozen, maar te vergeefs. Omdat GroenLinks na de verkiezingen van 12 september is gezakt van tien naar vier zetels. Tofik Dibi moet na zes jaar de Kamer verlaten.

  Vanavond aan tafel blikt Dibi terug op zijn tijd in de Kamer: zijn hoogte- en dieptepunten, het vertrek van voormalig lijsttrekker Femke Halsem en zijn strijd om het lijsttrekkerschap met Jolande Sap in mei die moeizaam verliep. En wat zijn de toekomstplannen van het vertrekkend Kamerlid?”

  En over Sybrand Buma:

  ,,CDA-leider Sybrand Buma gaat in op de verkiezingsnederlaag van zijn partij en de formatiebespreking tussen VVD en PvdA.”

  De Vijfde Dag (Nederland 2, 21.05 uur) gaat over de strijd om de 13e zetel bij het CDA tussen Martijn van Hervert en Pieter Omtzigt. Hierover schrijft de redactie:

  ,,De strijd om de dertiende zetel

  De laatste zetel van het CDA zou voor Martijn van Helvert zijn, nummer dertien op de lijst. Maar maandag bleek dat Pieter Omtzigt, genoeg voorkeursstemmen had om Van Helvert uit het pluche te stoten. De Vijfde Dag blikt terug op wat uiteindelijk de strijd om de dertiende zetel bleek.

  Beide CDA’ers voerden een campagne voor zo veel mogelijk voorkeursstemmen. Want ook voor Martijn van Helvert was het niet zeker of hij überhaupt de Tweede Kamer zou halen. Twee weken geleden vertelde hij in De Vijfde Dag over zijn speciale strategie om zo veel mogelijk van zijn mede-Limburgers te overtuigen op hem te stemmen.

  Pieter Omtzigt stond in eerste instantie helemaal niet op de lijst. Op het laatste moment wist hij tijdens het CDA-congres alsnog op plek 39 te komen. Om de kamer te halen, restte hem maar een ding: genoeg voorkeursstemmen binnenslepen.”

  Volg Frontbencher.nl op Twitter

  Volg Frontbencher.nl op Facebook