Buma smijt achterdeur dicht

  0
  210
  Buma CDA premier
  By European People's Party - EPP Summit,Brussels; June 2015, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42028525

  Leestijd: 1 minuten.

  In de Tweede Kamer tekent zich voorzichtig een kleine meerderheid af voor legaliseren van soft drugs. En het KRO tv-programma Reporter meldde onlangs na een beroep op de Wet Openbaarheid Bestuur dat het ministerie van Justitie achter de schermen al werkt aan scenario’s voor wietteelt onder staatstoezicht. Afgelopen weekeinde verscheen het boek van de Tilburgse hoogleraar Peter Tops en de journalist Jan Tromp, waarin een zorgwekkend beeld wordt geschetst van de greep die (drugs)criminelen krijgen op onze hele samenleving. Voor CDA-leider Sybrand Buma is dit aanleiding om vandaag te komen met een krachtig tegengeluid.

  Of, zoals hij zelf zegt, een hard en terecht verwijt aan het kabinet. Het probleem is bekend. Iedereen kan ongestoord soft drugs kopen in de coffeeshops, maar het leveren van de drugs aan de achterdeur is illegaal. Buma zoekt de oplossing niet in legaliseren van drugs, maar wil ook de achterdeur sluiten voor leveranciers. Hij wil vervolgens beginnen met het sluiten van alle coffeeshops. Soft drugs zijn slecht voor de gezondheid en legaliseren van de soft drugs lost volgens Buma het probleem van de criminaliteit niet op. Wiet en pillen zijn een miljardenbusiness in ons land en die draait grotendeels op export.

  Buma haalt in zijn betoog vooral hard uit naar de VVD. Voormalig minister Ivo Opstelten van Justitie ging op werkbezoek naar de door misdaad geteisterde provincies Brabant en Limburg en beloofde “morele steun”. Zijn opvolger Ard van der Steur sloot zelfs politiebureaus in de regio en verminderde het aantal gevangenisplaatsen.

  Het roer moet om, vindt Buma. Hij pleit voor meer politie, een verbod op motorbendes en zwaarder straffen. De CDA-leider dwingt hiermee de VVD, die zich vanouds opwerpt als de partij van law and order, in het defensief. Tot de verkiezingen van 15 maart zal het de VVD nog vaak ingewreven worden dat de “crimefighters” Opstelten en diens staatssecretaris Fred Teeven niet een sluipende opmars konden voorkomen van criminelen in het openbare leven.