Buma kan zich beter zelf doodschamen

  6
  3153

  Leestijd: 1 minuten.

  “Een premier die op 24 zetels staat, ik zou me doodschamen,” zegt CDA-leider Sybrand Buma woensdag in de Volkskrant. Hij doelt op Mark Rutte, wiens VVD volgens de Peilingwijzer inderdaad niet verder komt dan 24 tot 28 zetels, een fors verlies.

  Het is inmiddels zeven jaar geleden dat het land voor het laatst werd geregeerd door een CDA-premier: Jan Peter Balkenende. Bij de verkiezingen in dat jaar haalde de partij 21 Kamerzetels, een verlies van 20. 21 zetels, dat zijn er dus nog eens 3 minder dan 24. En gingen de christendemocraten zich in een hoekje zitten doodschamen?

  Toegegeven: Balkenende trad af. Maar Maxime Verhagen nam het stokje over. Onder zijn dynamische leiding trad het CDA toe tot het minderheidskabinet Rutte I, gedoogd door de PVV. Met volle instemming van Buma, die immers fractievoorzitter werd. Een groot deel van het CDA schaamde zich dood. Partijprominenten als Piet de Jong, Dries van Agt (beiden ex-premier), Ernst Hirsch Ballin en Herman Wijffels protesteerden en waarschuwden, maar Verhagen en Buma toonden zich Oost-Indisch doof.

  Rutte I werd, zoals een kind had kunnen voorspellen, een ramp. Het viel na anderhalf jaar en er kwamen nieuwe verkiezingen. Het CDA, ditmaal onder lijsttrekkerschap van Buma, zakte verder weg naar 13 zetels.

  Schaamde Buma zich dood? Helemaal niet. Het CDA ging meedogenloos in de oppositie en bracht het kabinet, dat in de Eerste Kamer geen meerderheid heeft, diverse keren aan de rand van de afgrond.

  In een verkiezingstoespraak verweet Buma onlangs dat Rutte het land “in een morele crisis heeft gestort”. Het CDA en zijn voorgangers, die sinds 1918 met een onderbreking van een jaar of 12 het land hebben geregeerd, hadden daar blijkbaar in het geheel geen schuld aan.

  Inmiddels staat het CDA in de Peilingwijzer op zo’n 17 zetels. Voor een partij die er vaak met gestrekt been ingaat een nogal bescheiden winst als je beseft dat de twee regeringspartijen enkele tientallen virtuele zetels zijn kwijtgeraakt. Zeker als je terugdenkt aan de 54 zetels waarover de christendemocraten begin jaren negentig nog beschikten. En helemaal als je de huidige electorale positie vergelijkt met de absolute Kamermeerderheid (76 zetels!) waarop de confessionelen tot 1967 konden bogen.

  En wat doet Buma? Hij zegt dat anderen zich moeten doodschamen.

  6 REACTIES

  1. Ja ook dat.
   En om niet te vergeten het raadgevend referendum over de Europese grondwet.
   Daar was Balkenende (CDA) ook niet blij met die “domme” Nederlanders.
   61,5 procent nee werd dus gewoon een ja.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlands_referendum_over_het_Verdrag_tot_vaststelling_van_een_Grondwet_voor_Europa
   Daarmee heeft het CDA zichzelf zwaar ongeloofwaardig gemaakt en het werkt als een loden bal aan de voeten van Buma.

   PS Wilders zei niet “Christenen voor Allah” maar “Christenen Dienen Allah”.

  2. Hallo J Jonkers, Waarom zouden alleen gelovigen op CDA stemmen? Al 40 jaar kunnen mensen kiezen voor het CDA en nog lees je heel vaak deze hardnekkige onzin. Dan wil je het niet begrijpen.

  3. Buma presenteert zich de laatste tijd graag als “verbindende” leider en pleit voor een “morele revolutie”. Graag verneem ik waaruit blijkt dat Buma een verbindend en moreel leider is? Tot nu toe heb ik daar niet al te veel bewijzen voor gezien. Wat wel duidelijk is, is dat Buma de voor- en tegenstanders in het CDA van de samenwerking met de PVV niet bij elkaar heeft gebracht, dat hij de voor- en tegenstanders in het CDA van het associatieverdrag met Oekraïne niet bij elkaar heeft gebracht, dat hij de voor- en tegenstanders van Actieve Donor Registratie in het CDA niet bij elkaar heeft gebracht en dat hij de voor- en tegenstanders van reguleren softdrugs in het CDA niet bij elkaar heeft gebracht. Dat wat Buma had moeten doen, te weten verbindend leiderschap tonen en een cultuur organiseren waarin verschillen overbrugd kunnen worden in het CDA, heeft hij niet gedaan. Alleen als Buma alsnog aantoonbaar laat zien in woord en daad dat hij wel kan verbinden en wel kan zorgen voor een cultuur waarin verschillen overbrugd kunnen worden, dan mag hij zich presenteren als verbindend leider en moreel leider.

  4. Van 41 naar 21 of van 13 naar 17, wie kan er tellen? Buma heeft visie hoe weer samenhang te creëren in de maatschappij door de maatschappelijke dienstplicht weer voor te stellen. Het lijkt er op dat de kritikasters op dit goede idee alleen maar tijgers en beren op de weg zien en niet de mogelijkheden die het plan biedt waaraan natuurlijk nog wel nader gesleuteld moet worden. Wanneer er scholen zijn die nadrukkelijk doorgegaan zijn met de maatschappelijke stages enthousiast zijn over de resultaten dan moet daar naar gekeken worden en niet laatdunkend op basis van verkeerde veronderstellingen het CDA-plan als niet uitvoerbaar en te duur veroordelen.

   • Mooi, maar als we dan toch even “juist” gaan tellen, PVV van 15 naar 28.
    En juist die, Wilders, kwam met CDA, Christenen voor Allah.
    Ik geef toe, een erg goedkoop woordspelletje maar 13 zetels winst zegt toch ook iets hoe “Nederland” naar Buma, CDA kijkt.
    Voor mij komt hij meer over als farizeeër om het een beetje bijbels te houden.
    Iedereen de wet onder de neus wrijven maar zelf als partij jarenlang aan het verval hebben meegeregeerd.
    Om even op “laatdunkend op basis van verkeerde veronderstellingen” terug te komen.

   • Nouja, er zijn ook gewoon niet zo veel gelovigen meer die om die reden op het CDA stemmen, dus dat maakt het een stuk moeilijker voor ze. Bovendien staan er een aantal zeer onverstandige plannen in hun programma. Het afschaffen van de OV-studentenkaart zou bijvoorbeeld voor veel meer ongelukken zorgen, doordat de wegen nog drukker worden en studenten gezien hun beperkte budget soms onveilig goedkope en oude auto’s kopen.
    Die maatschappelijke dienstplicht vind ik een minachting voor de complexiteit van vrijwilligerswerk, wat heus geen werk is dat iedereen zo even doet.

  Comments are closed.