Buy American

  2
  598

  Leestijd: 1 minuten.

  Volgens voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer kan Europa de banden met de Amerikaanse president Trump aanhalen door Amerikaanse wapens te gaan kopen. De defensie-budgetten moeten immers toch omhoog, de boodschap van Trump dat Europa wat defensie betreft zijn eigen broek moet gaan ophouden is doorgekomen.

  Door Amerikaanse spullen te kopen kan Europa Trump laten zien dat het ernst is, zo meent De Hoop Scheffer in het AD. Zonder de VS is de NAVO momenteel een tandeloze tijger.

  Ondanks alle aanloopmoeilijkheden vindt hij dat Europa de relatie met de VS moet blijven koesteren. De keerzijde kan zijn dat Trump over het hoofd van Europa heen deals gaat sluiten met Moskou, zo is zijn vrees.

  Dat laatste is niet ondenkbaar, al heeft Trump de afgelopen weken al weer onvriendelijk gesproken over de Russen en dragen zijn opmerkingen dat de VS weer het grootste kernwapenarsenaal moeten hebben ook niet bepaald bij aan de ontspanning.

  De Russen zijn gewaarschuwd en weten met een onberekenbaar Washington van doen te hebben. Bovendien moet Trump de benodigde miljarden voor zijn plannen nog wel even los krijgen bij het Congres.

  De Hoop Scheffer geeft Trump gelijk dat Europa al jaren “meelift” met de VS op defensiegebied. “We kunnen niet altijd bij de VS aankloppen als het weer ergens op de wereld misgaat. Wat mij betreft, verhoogt Nederland het defensiebudget binnen vijf jaar tot 2 procent van het bruto binnenlands product.”

  Dat zou neerkomen op ruim het dubbele van de huidige uitgaven en dik 6 miljard per jaar meer kosten. Bijna geen enkel Europees land zit op die norm van 2%, Nederland haalt 1,17%. Om in één kabinetsperiode er zes miljard bij te doen is wel wat veel gevraagd, dat zou te veel andere noodzakelijke uitgaven wegdrukken.

  Wat betreft het voorstel van De Hoop Scheffer om meer Amerikaans legermateriaal te kopen, dat is tamelijk makkelijk te realiseren. Immers, de producten van Europese defensie-fabrikanten zijn op wat uitzonderingen na nooit echt doorgebroken. Soms ook om de onbenullige reden dat land A geen tanks, vliegtuigen of geweren wilde omdat die nu eenmaal door rivaliserend land B werden geproduceerd.

  Europa komt er niet onderuit de defensiebudgetten te verhogen en shoppen in de VS lijkt ook voor de hand te liggen. Als Europa er zelf ook nog wat aan wil hebben zou dat kunnen in de vorm van compensatieorders.

  2 REACTIES

  Comments are closed.