CDA gaat VVD voorbij in peiling

  0
  87

  Leestijd: 1 minuten.

  Het CDA is de VVD voorbij gegaan in de peiling van Maurice de Hond. De christendemocraten staat op 24 zetels, terwijl de VVD er 23 heeft in de peiling.Dit schrijft Maurice de Hond over de peiling:

  ‘Nadat de PvdA in augustus nog naar 15 zetels was gestegen is die partij nu naar 11 zetels gedaald (1 minder dan vorige week). Dat is 1 zetel hoger dan het “all time low”  dat deze partij in het voorjaar scoorde.

  De VVD is ook 1 zetel gedaald (naar 23). Omdat het CDA 1 zetel is gestegen (naar 24) staat die partij nu op de hoogste score sinds de verkiezingen van 2010.

   De PVV is de grootste partij (28),  CDA staat nu op de 2e plaats (24), daarna de VVD (23) en D66 (22). Op afstand gevolgd door SP (17) en de PvdA (11). Dit houdt o.a. in dat CDA+VVD+D66 samen op 69 zetels staan. Mochten deze drie partijen in maart a.s. samen de meerderheid halen in de Eerste Kamer dan zal dat een eigen dynamiek geven aan de politieke verhoudingen in Den Haag en de stabiliteit van de regeringscoalitie.

   Er zijn ook aanvullende vragen gesteld over de positie van de PvdA. Die zijn afgezet naar de groep die in 2012 PvdA heeft gestemd en de groep die nu aangeeft PvdA te stemmen.

  Dat de PvdA met de VVD is gaan samenwerken in de regering heeft die partij  veel kwaad gedaan.

  51% van de PvdA-kiezers uit 2012 geeft aan dat de PvdA beter uit het kabinet kan stappen. Bij alle Nederlanders is dat 46%. Vrijwel dezelfde cijfers zien we bij de vraag of Samsom beter kan aftreden (resp. 49% en 52%).’

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter of facebook