CDA-kopstuk brandt Buma af

  5
  521

  Leestijd: 1 minuten.

  Terwijl de formatie zich voortsleept komt CDA-kopstuk Herman Wijffels met forse kritiek op de leider van zijn partij, Sybrand Buma. Daarmee brengt Wijffels, na de mislukte samenwerking met gedoogpartner PVV in het verleden, opnieuw de verschillen in zijn partij pijnlijk aan het licht. Het is de vraag of Wijffels nu een bom legt onder een mogelijke samenwerking met GroenLinks.

  In een interview met het AD zegt Wijffels dat al tijdens de verkiezingscampagne bleek dat Buma niets wil met het milieu en neemt hij dat standpunt nu ook in tijdens de onderhandelingen over een nieuw kabinet met GroenLinks. “Desnoods moeten VVD, D66 en GroenLinks maar doorgaan zonder het CDA en een minderheidskabinet vormen”.

  Het is niet de eerste keer dat Wijffels komt met forse kritiek op zijn CDA. Zo zei hij in 2014 te overwegen bij de Europese verkiezingen op D66 te stemmen, omdat het CDA te veel naar rechts was opgeschoven en de partij van Pechtold de echte middenpartij zou zijn. Dat leidde toen niet tot een storm binnen het CDA en het is de vraag of Buma nu wel onder de indruk is. Het AD citeert anonieme bronnen die zeggen dat de onderhandelingen met GroenLinks op springen staan.

  Volgens Wijffels wil Buma geen maatregelen opleggen aan burgers, ziet hij geen actieve rol voor de overheid, en vindt hij dat de markt het klimaatprobleem moet oplossen.

  Er is een draagvlak om samen met de werkgeversorganisatie VNO/NCW en de multinationals om samen de problemen aan te pakken. “Ook Buma’s voorganger Jan Peter Balkenende pleit ervoor dat een nieuw kabinet werk maakt van de vergroening van Nederland,” zegt Wijffels.

  “Het rentmeesterschap staat in de uitgangspunten van het CDA, maar is helemaal op de achtergrond geraakt. Het CDA is na het eerste kabinet-Rutte helemaal rechts van de VVD terecht gekomen,” zegt Wijffels. Hij wil toe naar een nieuwe groene economie. “Dat kan alleen maar onder de regie van de overheid, in samenspraak met de sociale partners”.

  Wijffels bevestigt met zijn kritiek het beeld dat het klimaatprobleem een van de grote struikelblokken is tijdens de onderhandelingen in de Stadhouderskamer, naast inkomens en migratie. Eerder kwam er al kritiek uit een heel andere hoek, van VVD-kopstuk Hans Wiegel die niets voelt voor samenwerking met GroenLinks. De scepsis dat er een regering komt met de partij van Jesse Klaver wordt er nu niet minder op.

  5 REACTIES

  1. De heer Wijffels is een oud-bankier maar dan wel een met gezond verstand en beleid. Hij past meer bij de SP dan bij het CDA of VVD want hij stelde jaren geleden al vast dat het kapitalisme – na de val van de muur – volkomen uit de bocht vloog.
   Hij stelde als een van de eersten vast dat de bonussen die werden uitgedeeld in de financiële wereld aan het absurde grensde.
   Mocht hij aan politiek gaan doen, heb je zomaar kans dat mijn stem naar hem gaat!

   • Ik ben het eens met je kwalificatie van Wijffels. Maar dat je zo snel concludeert, dat hij daarom beter bij de SP dan bij CDA of VVD past, gaat me te snel. Het feit dat iemand kritiek, terecht wat mij betreft, heeft op het kapitalisme maakt hem nog lang geen SP-aanhanger. Er zijn veel meer visies die van hetzelfde uitgaan, evenals de hoogte van de bonussen, ook binnen het CDA en, waarschijnlijk iets minder, binnen de VVD.
    Met zijn leeftijd zal hij niet zo snel meer de politiek ingaan. En als prominent lid van het CDA, secretaris van het NCW, SER-voorzitter, informateur van één van de kabinetten Balkenende en talloze andere maatschappelijke functies heeft hij zijn bijdrage aan de NL-samenleving al wel geleverd, lijkt me. De SP lijkt me inhoudelijk ver van hem af te staan.

  2. Het is toch om wanhopig te worden dat we met zijn allen niet in willen zien dat we ons nageslacht opzadelen met een gigantische onbetaalde rekening.

  3. De heer Wijffels is inmiddels toch oud en wijs genoeg om te weten dat je niet met beleid moet bemoeien , als je er niet over gaat .

   • Maar ik hoop, dat oudere en wijze mensen niet hun mond houden als ze verstandige dingen meen te kunnen zeggen. In NL mag gelukkig iedereen zijn mening geven, ook als je er niet over gaat. Op dit en andere fora gebeurt niet anders.

  Comments are closed.