CDA naar 22 in slotpeiling De Hond

  0
  457

  Leestijd: 1 minuten.

  In de laatste peiling van De Hond voordat de stembussen open gaan, klimt het CDA 1 zetel naar 22. Daarmee nadert de partij de PVV van Geert Wilders. Deze partij blijft staan op 24 zetels ten opzichte van de peiling gisteren. De VVD handhaaft de koppositie met 27 zetels.

  GroenLinks verliest 1 zetel en komt uit op 18, D66 daalt ook een zetel en staat op 15. Ook de SP zakt een zetel en gaat naar 13 zetels in de slotpeiling van De Hond. PvdA (9), ChristenUnie (5), 50PLUS (4), Partij voor de Dieren (4) en SGP (3) blijven onveranderd ten opzichte van de vorige peiling.

  Nieuwkomers DENK en Forum voor Democratie doen wel goede zaken. Ze stijgen beide met 1 zetel naar 3 zetels.

  “Met 38% van de kiezers die een tweede partij nog een serieuze kans geeft en de veranderingen in het speelveld sinds zaterdagavond kan er best nog veel gebeuren.
  Wel zal de fragmentatie van het politieke landschap morgenavond heel duidelijk te herkennen zijn met minstens twee nieuwe partijen die in de Kamer komen, en het recordverlies in zetels in de geschiedenis van ruim 25.
  Er zullen ongeveer 90 zetels van partij veranderen. Een aantal dat ongeveer gelijk zal zijn aan het record aantal verschuivingen van 2002. (Toen leed de PvdA een record nederlaag van 22 zetels)”, schrijft De Hond.