CDA nog maar 3 zetels achter VVD bij De Hond

  7
  2151

  Leestijd: 1 minuten.

  In een nieuwe tussentijdse peiling van De Hond stijgt het CDA 3 zetels naar 21. De PVV zakt er 4 naar 25 en de VVD 1 naar 24. Daarmee nadert de partij van Buma de twee koplopers in de peilingen. Bekijk alle verschuivingen onderin dit artikel.

  Dit schrijft De Hond over de peiling:

  “Per saldo lijkt het RTL debat van vorige week en de rest van de campagne van deze week wel wat verschuivingen opgeleverd te hebben. CDA, D66 en SP zijn gestegen (resp 3, 3 en 2 zetels). De PVV daalde er sindsdien 4 en de VVD 1. GroenLinks daalt er 1 naar 17 en de PvdA 2 naar 10.

  De versterking van Buma/het CDA is ook af te leiden uit de resultaten op de vraag wie men als premier zou willen als er uit twee gekozen kan worden. Buma doet het dan beste. Ook dat is te danken aan de PVV-kiezers die dan beduidend meer voor Buma kiezen dan voor Rutte.

  Wat met name interessant is om te zien, voor het eerst in lange tijd, dat er overgangen zijn van de PVV naar het CDA Dat is de reden dat het CDA nu op 21 zetels staat, nog maar 3 achter de VVD en 4 achter de PVV.

  Het is interessant in deze tabel om te zien wat de kiezers van de verschillende partijen willen als het niet “hun eigen lijsttrekker” betreft.”

  Bekijk hier ons handige overzicht van alle actuele peilingen

  7 REACTIES

  1. Het CDA zal op plaats 4 komen. dan VVD en zeker de PVV boven aan…! De derde plaats zal een verrassing zijn. Er moet echt iets aan de vluchtelingenstroom worden gedaan , en meer orde scheppen in de binnenland problemen..! Want Rutte met Asscher (Samson) hebben er een zooitje van gemaakt. De politie-bejaarden zorg , de gezondheid instellingen , vluchtelingen … en de ontwikkelingen helpen aan corrupte landen…geheel stoppen ..allemaal punten die opnieuw tegen het licht gehouden moet worden.
   Want er is en er wordt veel Geld verbrast en in eigen zak gestoken ..en de burgers krijgen het toch nooit.

   STOPPEN MET DIE ONZIN…en Uit de Maffia beweging daar in BRUSSEL

   • Verrassende reactie! Over het nut van geld naar Brussel kun je discussiëren, maar wie in vredesnaam steekt er geld in eigen zak? Als je als politicus veel geld wilt verdienen – desnoods met hard werken, want dat doen ze nu ook allemaal – moet je vooral uit de politiek stappen en naar een groot bedrijf gaan.

    En welke volgorde zie je precies na de verkiezingen? PVV op 1 zou kunnen, VVD op 2 zou ook kunnen, maar de trends maken het omgekeerde even aannemelijk. Plaats 3 ken je nog niet, maar CDA komt op 4??? Maar als D66 en GL doorgaan met goed scoren kan CDA net zo goed op 5 komen. De einduitslag is belangrijk, de combinatiemogelijkheden zijn nog veel belangrijker. Als we de combinatie SP/VVD even buiten beschouwing laten, zijn er nu al realistische mogelijkheden en met wat verschuiving van stemmen komen er nog wat combinaties in beeld.

    Kortom, mogelijkheden genoeg en er lijkt me nu nog geen enkele voor de handliggende combinatie zich aftekenen, behalve dat PVV – niemand wil met hen – zeker niet mee zal doen en de SP – wil niet met de VVD – waarschijnlijk ook niet. Een kabinet met links en rechts lijkt me heel kansrijk. En dat spreekt me aan, want het is ook hoe Nederland in elkaar steekt. Precies zo zou je een land moeten besturen, samen.

  2. Dat het CDA onder de bezielende leiding van van Haersma Buma stijgt is veelzeggend. Het zegt dat de kiezer rust en beschaving terug wil zien keren in ons land. De kiezer meent dat er meer dan genoeg gepolariseerd is in onze samenleving en dat de terugkeer van de traditionele waarden een verrijking voor de samenleving is.

   • Is dat niet wat overdreven: DE KIEZER zou iets willen, wat het CDA voorstaat? Er zijn inderdaad kiezers die “rust en beschaving” willen, maar veel meer kiezers kiezen toch voor een andere partij, linkser of rechtser.

  3. Peilingen kun je strategisch gebruiken als politiek drukmiddel. Neem bijv. het item zorg. Vrijwel iedere kiezer vindt dat dit veel beter moet. Door bij alle polls aan te geven dat je SP gaat stemmen worden de anderen hopelijk wakker, met betrekking tot Vluchtelingenbeleid aangeven dat je op de PVV gaat stemmen, idem dito. Aan het einde van de rit kijken naar die partijen die naar jouw idee het beste de oplossing voor dit knelpunt in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen, en daar stem je dan op.

  4. Wie neemt die peilingen nog serieus? Brexit zou nooit gebeuren. Trump was finaal kansloos. We weten allemaal dat alle “kenners” er finaal naast zaten. De media – grootste deel – kan alleen maar linksaf.

   • Ik ben het volledig met Bert eens, je kan de peilingen niet afmeten door een klein groepje in de randstad te laten stemmen.. het is veel groter en onzekerder nu. Mensen zijn terecht boos en willen verandering.
    Ik wil dat de EU zich niet bemoeit met Nederland, het enige wat we moeten doen is de NAVO ondersteunen en daar houdt het wel op. Geef bedrijven meer ruimte en stop het geld gooien naar ontwikkelingslanden, het is al eerder gebleken dat het niks uitmaakt. Stem op een partij die je het meest aanspreekt en waar jij/u het meest in gelooft. Ik heb wel gemerkt dat de VVD volledig een zooitje was met corruptie.
    Ik ben nog een van de zwevende kiezers, maar het meest ben ik toch wel met FvD en VNL eens. We gaan het zien dit jaar, ik hoop op een goede verschuiving.

  Comments are closed.