CDA-plan voor een kleine kiesdrempel zal niet helpen

  0
  185

  Leestijd: 1 minuten.

  Om de politieke versplintering tegen te gaan moet er een kiesdrempel komen van twee zetels, zo staat in het woensdag gepresenteerde verkiezingsprogramma “Keuzes voor een beter Nederland” van het CDA. Dat betekent dus in dat een partij minimaal twee zetels moet halen om in de Tweede Kamer te komen.

  Volgens het CDA wordt het “door de versplintering van het politieke landschap steeds moeilijker in Den Haag stabiele coalities te vormen”. Dat zal niemand willen ontkennen. “Die versplintering wordt vergroot door afsplitsingen en eenmansfracties, die niet of nauwelijks hun parlementaire rol kunnen vervullen,” schrijven de christendemocraten in hun conceptprogramma.

  Maar zal een kiesdrempel van twee zetels helpen om de versplintering terug te dringen? De kans daarop lijkt me niet groot. Er zitten op dit moment weliswaar vier eenmansfracties in de Kamer, maar die zijn allemaal het gevolg van afsplitsingen. En afsplitsingen hou je met een hogere kiesdrempel niet tegen.

  Om te voorkomen dat Kamerleden uit hun fractie stappen, hun zetel meenemen en voor zichzelf beginnen moet je de grondwet wijzigen. Dat stelt het CDA niet voor. Het wil alleen dat Kamerleden die zetelroof plegen minder geld en spreektijd krijgen. Zoiets is al eerder geopperd, ook door andere partijen, en het is de vraag hoeveel effect het zal hebben. Ook met minder geld en spreektijd kan afsplitsen een aantrekkelijke optie blijven.

  Wat je met een kiesdrempel van twee zetels wel voorkomt is dat hele kleine fracties in de Kamer worden gekozen. Maar dat gebeurt bijna nooit. De laatste keer dat een eenmansfractie een Kamerzetel veroverde was in 1994. Een hele tijd geleden alweer.

  Als je de politieke versplintering echt wilt aanpakken, moet je een veel hogere kiesdrempel invoeren dan het CDA voorstelt. Onze buurlanden Duitsland en België hanteren bijvoorbeeld  allebei een kiesdrempel van 5 procent. Zou Nederland dat ook doen dan zou een partij minimaal acht zetels moeten halen om in de Tweede Kamer te belanden. Bij de laatste verkiezingen zouden dan zes partijen gekozen zijn in plaats van elf. Voor een klein land nog altijd een respectabel aantal.

  fons1

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. Vorig jaar verscheen zijn nieuwste boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook