CDA rukt op in slotpeiling TNS

  0
  799

  Leestijd: 4 minuten.

  Het CDA stijgt in de slotpeiling van Kantar Public, voorheen TNS Nipo, liefst 3 zetels. D66 gaat in omgekeerde richting; 3 zetels terug. VVD en PVV blijven in deze peiling het strijdveld aanvoeren. Zie alle verschuivingen onderin dit artikel.

  Dit schrijven de onderzoekers over de laatste peiling voor de verkiezingen:

  “Vlak voor verkiezingen: VVD leidt, PVV, CDA volgen
  Enkele dagen voor de verkiezingen is het duidelijk: er is niet zozeer sprake van een tweestrijd, maar eerder van vier partijen die elkaar volgen – met een onderling verschil dat steeds net binnen de onzekerheidsmarges valt. Het verschil tussen de VVD (17,3% – omgerekend 27 zetels) en de PVV (15,2% – 23 zetels) is net niet significant. Het CDA (13,0% – 20 zetels) nadert de PVV echter, maar heeft D66 (11,4% – 18 zetels) binnen schootsafstand. Van een ‘horse race’ lijkt geen sprake. Ook aan de ‘switchmotieven’ (kiezers die naar een andere partij vertrekken) zien we weinig bewijs dat de strategische stem deze verkiezingen een grote rol van betekenis zal spelen.

  De voornaamste winnaars van afgelopen week lijken voornamelijk CDA-lijsttrekker Buma (rapportcijfer: 5,4 naar 5,6) en VVD-lijsttrekker Rutte (van 5,6 naar 5,8). Het veldwerk had plaats vanaf zondagochtend (pal na de rellen rondom de Turkse minister Kaya in Nederland) en dinsdag rond het middaguur.

  D66 heeft nog kans om flinke terreinwinst te boeken, maar moet dan wel veel kiezers overtuigen die twijfelen tussen de sociaal-liberalen en GroenLinks. Het omgekeerde is evengoed waar. Voor beide partijen geldt dat net iets minder dan de kiezers op deze partijen ‘zeker’ van zijn of haar zaak is – maar liefst vier op de tien GroenLinks-kiezers overwegen D66, en omgekeerd.

  De strijd wie de grootste wordt op links, ligt sowieso nog helemaal open: SP (15), GroenLinks (14) en PvdA (11) staan allen vrij kort op elkaar. 50PLUS blijft stabiel op 6, net als de ChristenUnie. De Partij voor de Dieren staat op de 4, en de SGP op 3. DENK staat (nipt) op twee virtuele zetels. Forum voor Democratie zit nu solide op één zetel, VNL en de Piratenpartij lijken te kort te komen voor een zetel. Datzelfde geldt voor de Burger Beweging, Nieuwe Wegen, GeenPeil, de Partij voor niet-stemmers, Artikel1, de Vrijzinnige Partij, Lokaal in de Kamer, Jezus Leeft en de Ondernemerspartij.

  Opkomstbereidheid lijkt redelijk hoog, aandeel zwevers nog iets hoger dan in 2012
  Ondanks de weinig dynamische electorale verschuivingen lijkt de opkomstintentie niet achter te blijven bij 2010 en 2012: (iets minder dan) een week voor de verkiezingen geeft 74% aan ‘zeker wel’ te gaan stemmen. In 2010 en 2012 (toen uiteindelijk rond de 75% ging stemmen) lag de opkomstintentie rond dezelfde periode op een vergelijkbaar niveau. Het aandeel zwevende kiezers lijkt wat hoger dan in 2010 en (zeker) 2012. Slechts 52% van de ondervraagden met een partijvoorkeur (omgerekend: 42% van het electoraat) zegt ‘zeker’ van zijn of haar keuze te zijn (95-100% kans dat men op deze partij gaat stemmen).

  Vooral ‘zekere’ kiezers bij PVV en VVD, verkeer tussen beide partijen droogt stilaan op
  VVD- (63%) en PVV-kiezers (58%) zijn het meest ‘zeker’ van hun keuze – de zekerheid neemt bij eerstgenoemde groep toe (vorige week: 55%). Kiezers van beide partijen zijn (op SGP-kiezers na) het meest ‘geland’. Veel lijken de partijen niet van elkaar te kunnen winnen, het onderlinge verkeer – groot in januari en februari – is verder aan het opdrogen. De VVD moet het voor verdere groei vooral hebben van D66 en CDA (en moet evenzeer naar deze partijen in de achteruitkijkspiegel kijken), de PVV kan eventueel nog van de SP (en in mindere mate 50PLUS en VVD) kiezers winnen.

  Nog steeds veel linkse ‘zwevers’
  Nog altijd zijn kiezers op links het minst geland. D66,- SP-, en GroenLinks-kiezers zijn nog het minst zeker van hun keuze. Ongeveer de helft gaat ‘zeker’ op hun eerste voorkeur stemmen. Onder de andere partijen zijn – op 50PLUS en de Partij voor de Dieren na – kiezers zekerder van hun zaak.

  ‘Jesse Klaver spreekt me aan’ (stemde in de vorige meting D66, zou nu GroenLinks stemmen)

  ‘Strategische stem i.v.m. grote verlies PvdA. D66 is een partij die staat voor goed onderwijs, het is de enige partij die van begin af aan tegen Wilders in durfde te gaan’ (stemde in 2012 PvdA, zou nu D66 stemmen)

  ‘In het debat vond ik Roemer overtuigender’ (stemde in de vorige meting GroenLinks, zou nu SP stemmen)

  ‘De PvdA krijgt de schuld van het afgelopen kabinet en zijn bezuinigingen, terwijl ze verantwoordelijkheid hebben genomen. Uiteindelijk ligt de meeste schuld bij de VVD’ (heeft in 2012 niet gestemd, zou nu PvdA stemmen)

  Op rechts zien we dat het conflict met Turkije ook zeker een rol speelt:

  ‘Na het gezeur met die Turken van afgelopen weekend denk ik dat er maar 1 partij is die het lef heeft om dit structureel aan te pakken en dat is de PVV’ (stemde in 2012 VVD, zou nu PVV stemmen) 

  ‘Naar aanleiding van de zogenaamde Turkije crisis vond ik Buma erg sterk in zijn uitspraken (stemde in 2012 VVD, zou nu CDA stemmen)
  ‘Door de krachtdadige houding van het kabinet o.l.v. Rutte in het conflict met Turkije’ (stemde in de vorige meting D66, zou nu VVD stemmen)”