CDA stijgt 3 zetels bij Ipsos

  0
  1616

  Leestijd: 1 minuten.

  In een nieuwe peiling van Ipsos, de zogeheten Politieke Barometer, wint het CDA van Sybrand Buma 3 zetels. De christendemocraten stijgen daarmee naar 19 zetels. De PVV verliest 2 zetels, terwijl 50PLUS met een daling van 3 zetels het hardst wordt geraakt. Zie alle verschuivingen onderin dit artikel.

  Dit schrijft Ipsos over de peiling:

  “Nog geen twee weken verwijderd van de Tweede Kamerverkiezingen zien we iets meer beweging ontstaan in het kiezerslandschap ten opzichte van vorige metingen. Hoewel echt grote verschuivingen uitblijven, zien we dat de afstand tussen de grootste en de middelgrote partijen afneemt.

  Ten opzichte van een week geleden zien we de steun voor het CDA iets toenemen. Zij kan nu rekenen op 19 zetels en is daarmee terug op het niveau van januari. De stijging van het CDA in de afgelopen week is vooral te danken aan een hogere partijtrouw van CDA-kiezers uit 2012.

  De stijging van het CDA lijkt samen te hangen met een betere waardering voor het optreden van Van Haersma-Buma in de afgelopen weken. Zijn gemiddelde rapportcijfer komt deze week op een 5,7 (schaal 1-10). Dat was anderhalve maand geleden nog een 5,3. Niet alleen de huidige CDA-aanhang is meer gecharmeerd van zijn optreden in de afgelopen weken. Ook in de ogen van huidige VVD-, PvdA-, PVV-, SP- en GroenLinks-kiezers doet de CDA-leider het de afgelopen weken beter.

  De steun voor 50Plus is vergeleken met vorige week afgenomen. Ook hier lijkt het functioneren van de lijsttrekker, Henk Krol, een rol in te spelen. Zijn gemiddelde rapportcijfer daalt van een 4,8 naar een 4,1 deze week. Ook in de 50Plus-aanhang daalt de waardering voor Krol, maar hij krijgt nog wel een ruime voldoende: een 6,7.

  Verdere bewegingen ten opzichte van een week eerder vallen binnen de foutmarges.

  Andere partijen: op dit moment krijgen DENK, VNL en Forum voor Democratie elk één zetel.”

  Bekijk hier ons handige overzicht van alle peilingen.