CDA weer radicaal in het midden

  4
  505

  Leestijd: 1 minuten.

  De waarheid ligt altijd in het midden en de oplossingen van maatschappelijke vraagstukken komen ook uit het midden. Zie daar het credo van het CDA, zoals dat zaterdag werd beleden op het partijcongres.

  Partijleider Sybrand Buma trok er van leer tegen de “schreeuwers op de flanken”, die geen oor hebben voor de noden van de stille meerderheid, die “verweesd achterblijft”. Het CDA wil er wel zijn voor deze mensen door de “middenpositie met kracht in te vullen”

  Sybrand Buma ziet niets in scherpe tegenstellingen rond bijvoorbeeld zorg en klimaat. Dat is iets voor de “flanken”, maar die lopen weg voor de verantwoordelijkheid om te komen tot haalbare oplossingen.

  De leider van het CDA noemde in zijn toespraak geen politieke partijen bij de naam, laat staan zijn politieke tegenstanders. Het leek wel alsof het helemaal geen verkiezingsspeech was. En in zekere zin was dat ook zo. De verkiezingen van 20 maart gaan over de toekomst van de provincies, zei de fractieleider van de Tweede Kamer: “Andere partijen willen er landelijke verkiezingen van maken, wij niet.” Volgens Buma “zitten de mensen thuis niet te wachten op het geschreeuw en het gebekvecht uit Den Haag.”

  Het CDA wil als vanouds niet buigen naar links en niet buigen naar rechts, maar door te kiezen voor het midden alle mogelijkheden van samenwerking met andere partijen openhouden. Het kiezen voor compromis én regeringsverantwoordelijkheid dreigt niet alleen het CDA, maar vrijwel alle regeringspartijen vandaag de dag op te breken. Verdedigen van het compromis om het compromis, de waarheid ligt immers altijd in het midden, lijkt daarop het antwoord. Buma kan alleen maar hopen dat de stille meerderheid er ook zo over denkt, want die horen we pas op 20 maart.

  4 REACTIES

  1. Het CDA heeft vroeger altijd het midden opgezocht, daarom hebben ze jaren achteréén in het kabinet gezeten onder verscheidene premiers. Het CDA regeert graag en zoek daarom steeds het midden op. Helaas is de kiezer niet meer zo blij met deze eeuwige middenweg. Ze gaan liever naar populistisch rechts of juist naar sociaal links. Helaas hebben veel sociaal linkse kiezers niet zoveel zin meer om te stemmen.
   Zodat de balans steeds meer uitslaat naar rechts. Hierdoor verdwijnen de sociale geluiden steeds meer naar de achtergrond. En zo faalt ons ooit zo geweldige poldermodel. Misschien hoopt het flink afgeslankte CDA (tegen beter weten in) weer kiezers te trekken door naar het midden op te schuiven. Zodat ze mee regeren veilig kunnen stellen, en vroeger misschien weer terug kan komen.

  2. Er verandert niets.
   Zij gaan gewoon mee met de links/liberale rijrichting.
   Maar blijven zichtbaar een eigen koers rijden op de vluchtstrook.
   Er verandert dus niets .
   dapper als altijd ,niets

  3. Een kat in’t nauw maak rare sprongen. Het CDA is aan het springen geslagen en probeert zichzelf opnieuw uit te vinden door te ‘hopen’ op het midden? Is dat niet gewoon een oude weg bewandelen? Alleen… Is die weg er nog wel? Is die zo breed en ‘stil’ als Buma suggereert?
   Ik kan mij herinneren dat de grootste gemene deler juist voor referenda was. Die brede weg was echter aan Buma niet besteed. En hij sloeg af, niet naar vernieuwing maar naar de regententijd van weleer. Ik denk dat dhr. Buma zich vergist. Dat hij het ‘inzicht’ mist. Wat het midden wenst en behelst. Inzet voor meer democratie. Maar Buma is m.i. een beetje de weg kwijt. Is niet helemaal bij de tijd. Regententijden zijn geitenpaadjes waarop je uitglijdt. 🥶

  4. Hoe zou het ons land vergaan wanneer alle opvolgers van ‘onze’ Dries niet naar links zouden buigen en niet naar rechts? En de burgers, en tegenwoordig ook de volksvertegenwoordigers, naar het voorbeeld van ‘onze’ Jan Peter fatsoen zouden doen? Allemaal fatsoenlijke mensen naar CDA snit. Allemaal buigen voor Gods woord, allemaal buigend voor recht en gerechtigheid (wel naar CDA snit). Een heerlijk land: Iedereen in de Heere, iedereen strijdend voor recht en gerechtigheid, iedereen tegen mensen economisch uitbuiten, dieren mishandelen en het milieu aanvallen. Iedereen voor klokkenluiders, zodat iedereen scherp blijft. Ik ben een echte CDA’er. Als het CDA kon regeren in de afgelopen decennia met ChristenUnie en de SGP waren er geen abortussen meer, niemand zou nog geeuthaniseerd worden en geen homo meer te bekennen. Een braaf christelijk land met allemaal lieve, gehoorzame en dankbare mensen tegenover het door God persoonlijk aangestelde gezag. Iedereen keurig gekleed zoals het hoort en elke zondag ter kerke; geen verkeerd gelovigen meer. De heerlijke nieuwe wereld zou in Nederland al lang aangebroken zijn.

  Comments are closed.