Chapeau Alexander!

  7
  3755

  Leestijd: 3 minuten.

  Het wordt D66 hard ingewreven, de VVD is zelfs furieus op leider Alexander Pechtold. De verrader blokkeert het ideaalplaatje van de liberalen en de christendemocraten van Buma; een regering van het motorblok met daarbij de ChristenUnie van Gert Jan Segers. Pechtold heeft groot gelijk dat hij zijn poot stijf houdt en de mannenbroeders van de CU buitenboord houdt. Om meerdere redenen.

  VVD en CDA zouden Pechtold wel bijna willen villen omdat hij niet serieus met de ChristenUnie wil praten over de vorming van een coalitie. Hij zou Segers “voor de bus hebben gegooid” met een veel te zwaar eisenpakket. Grappig die selectieve verontwaardiging. Buma mocht wel weglopen van die hipsters van GroenLinks, maar nu Pechtold zijn grenzen aangeeft, zijn de rapen gaar.

  Dat de klimaatbarbaar van het CDA een blokkade opwierp is in deze tijden eigenlijk niet uit te leggen en historisch gezien een schande voor deze partij. Willens en wetens blokkeert Buma serieuze milieumaatregelen in tijden van smeltende ijskappen en mogelijk desastreuse opwarming van de aarde. Schuif maar door naar de kleinkinderen, zolang de boeren maar zoveel mogelijk koeien en varkens mogen houden.

  Waarom zou Pechtold de brede maatschappelijke wens tot verdergaande zelfbeschikking en hervormingen op dit terrein bruut laten blokkeren

  Dat Pechtold niet wil meewerken aan een inmenging van de kerk in de staat, mag prijzenswaardig genoemd worden. Er is in Nederland al jaren sprake van een verregaande ontkerkelijking en parallel een proces van groeiende secularisatie. D66 is tijdsbewust en heeft voormalige kroonjuwelen op het gebied van bestuursvernieuwing verruild voor levensbeschouwelijke en medisch-ethische kwesties zoals donorwetgeving, vrijwillig levenseinde en abortus.

  Waarom zou Pechtold de brede maatschappelijke wens tot verdergaande zelfbeschikking en hervormingen op dit terrein bruut laten blokkeren door heren van de kerk met hun dogma’s? Dat is niet van deze tijd. Bovendien een te grote beloning voor twee christelijke partijen die in het parlement samen slechts 1,6 van elke 10 kiezers vertegenwoordigen. Het is onwenselijk dat ruim 8 op de 10 kiezers dit soort archaïsche kerkelijke leer wordt opgedrongen.

  De wijsheid van Pechtold schuilt ook in het feit dat een kabinet met de ChristenUnie slechts 1 zetel meerderheid in de Tweede Kamer (76) en 1 zetel meerderheid in de Eerste Kamer (38) zou hebben. Bij zo’n wankele basis kun je je in elk van de vier fracties geen enkele dissident veroorloven. Bovendien vreesde Pechtold dat Rutte daarom steevast een beroep was gaan doen op de kampioen-conservatisme: de SGP.

  Dat Pechtold staat voor zijn zaak, maakt hem herkenbaar

  Ook strategisch is het verstandig van Pechtold dat hij past. Als enige progressieve partij in een vierpartijen kabinet vreesde hij vermalen te worden. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 geen aanlokkelijk perspectief. In het kabinet Balkenende II werd D66 al eens gecrushed door CDA en VVD. In 2006 stond de partij in de peilingen zelfs even op nul zetels, er werd over opheffing nagedacht. Pechtold wist destijds bij verkiezingen ternauwernood nog 3 zetels uit het vuur te slepen.

  Daarnaast is het te prijzen in Pechtold dat hij de blokkade direct opgooit en zich niet laat verleiden tot praatjes voor de bühne. Hij realiseert zich dat de formatie lang duurt en dat er geen tijd is voor dit soort rituele dansen die feitelijk doelloos zijn. Daarmee neemt hij politieke verantwoordelijkheid en bovendien de kiezer serieus.

  Dat collega Rutte bereid is alle conservatieve krachten voor lief te nemen zolang hij maar in staat gesteld wordt om zijn economische agenda uit te voeren, zegt genoeg over hem en de VVD. Als de markten maar liberaal zijn, dan is het goed. Dat Pechtold staat voor zijn zaak, maakt hem herkenbaar en daarmee onderscheidt hij zich op inhoud. Electoraal niet onbelangrijk.

  Al met al dus chapeau Alexander!

  7 REACTIES

  1. Goed de huidige situatie beschreven.
   Men wil het gewoon niet zien in al dat Rutte/Buma geklater.

  2. Heel erg jammer GJ maar de auteur van bovenstaand artikel ziet en verwoordt het heel goed.

  3. Sterk verhaal! Met name de manier waarop de VVD en het CDA omgaan met klimaat is zo triest. Zeker ook economisch!

  4. Prima artikel! Treffend neergeschreven waar het echt om gaat! De waarden van VVD en het CDA kennen we nu wel en die houden elkaar wel vast. Als D66 regeringsverantwoording neemt zal dat niet met de CU moeten zijn.
   Ik geef de meeste kans voor een PvdA die al heeft bewezen goede ministers te leveren. Daar kunnen de VVD en het CDA nog een heel groot voorbeeld aan nemen en hopelijk eens eerlijke en betrouwbare personen kiezen voor het kabinet! De VVD is voor mij de slechtste keuze inmiddels, maar zal ook nodig zijn voor een nieuw kabinet.
   Jammer dat er ruim 1 miljoen mensen door de laatste kabinetten het vertrouwen zijn kwijt geraakt en dan bij de PVV uitkwamen. VVD en CDA krijgen wellicht nu hun laatste kans om eens echt te gaan regeren!

  5. In bovenstaand artikel is een auteur aan het woord die de werkelijkheid uit het oog is verloren .Heel erg jammer.

   • @ Dhr. Steenwijk:

    Is dat werkelijk? En probeer dat eens te onderbouwen? Oh wacht dat doet u niet, dus mogen we concluderen dat uw opmerking een is die geplaatst is vanuit de onderbuik en misschien, heel misschien dus niet gebaseerd is op feiten?

    Want ik vond het artikel best plausibel, het zal wel komen door het feit dat als het gaat over de ontkenning van de werkelijkheid (op het gebied van klimaat, economie en migratie) er echt bijna niemand* op kan (zelfs Rutte niet) tegen het een CDA die onder leiding van Buma haar ziel en daarmee het land verkwanselt.

    Allemaal om een status quo te bewaken die uiteindelijk niet houdbaar zal blijken…

    Want klimaat verandert echt, door ons en het is aan ons om het roer radicaal om te gooien. Als het niet al te laat is… Helaas overheerst de struisvogel mentaliteit, ongetwijfeld omdat m.n. het CDA omgekocht is door de economische belangen van haar achterban. Dat noemen ze cliëntelisme en is in feite te corrupt voor woorden. Juist het CDA zou veel meer het lange termijn van hun achterban kunnen steunen door de agrarische sector de mogelijkheden te geven hun industrie te verduurzamen. Dat is niet alleen mogelijk maar gezien de milieu-issues voor iedereen, ook de boeren een noodzakelijkheid. Want de mogelijke gevolgen van klimaatverandering is ook voor de boeren een groot probleem, die door het CDA wordt ontkent. Eigenlijk beduvelen zij zelfs haar eigen achterban…. Dit is politieke corruptie als je het mij vraagt. Het blijven ontkennen van de werkelijkheid tonen zij aan dat verstandig besturen zeker niet aan het CDA besteedt is.

    Verder is migratie een feit, iets wat gedreven wordt door groeiende welvaart in bijvoorbeeld ontwikkelingsgebieden in Afrika en technologieën zoals het internet waardoor mensen weten van de economische verschillen in de wereld en middelen hebben om deze op te zoeken. Uiteindelijk zullen mislukkende Turkije-achtige deals met falende dictatoriale regime, of het bouwen van fictieve of fysieke muren dit niet tegen kunnen houden. Het zal (net als bijvoorbeeld de “war on drugs”) leiden tot criminalisering (de mafia in Italië verdient op dit moment al veel meer met mensensmokkel dan met drugshandel, even om aan te geven hoe lucratief is voor criminelen, en dus hoe onwenselijk het migratiebeleid van rechts is). Met tegen willen houden (bekijk voor de grap eens hoeveel mensen er in Afrika bij gaan komen…. geloof me die ga je echt niet tegenhouden als zij willen migreren) en daaruit volgende criminalisering verlies juist de enige controle over migratie die je kan hebben. De vraag is niet hoe je migratie tegenhoudt, dat zal in de praktijk niet mogelijk blijken, maar de vraag is wel hoe je dit in goede banen leidt.
    Met name rechts gokt hierbij niet eens op het verkeerde paard, maar op een nogal bokkige oude ezel.

    Helaas snapt rechts dit niet, of ze willen het niet snappen omdat de angst van mensen hen tot nu toe electoraal geen windeieren legt. Kortom wat er nog over is van “redelijk” rechts, dus met name het CDA (met op dit moment als goede tweede de VVD) tonen zich hierbij op politiek/bestuurlijk vlak corrupt en zouden eigenlijk niet moeten besturen.

  Comments are closed.