ChristenUnie mag zich profileren

  4
  341

  Leestijd: 2 minuten.

  “Rechts met de Bijbel”, noemde PvdA-leider Lodewijk Asscher het huidige kabinet ooit. Dat ‘met de Bijbel’ sloeg vooral op de ChristenUnie. Natuurlijk, het CDA is in naam ook Bijbels geïnspireerd, maar daar is in de praktijk zelden iets van de merken. De club van Sybrand Buma is vooral een centrumrechtse middenpartij voor de gezeten burgers uit de provincie, een partij die naar bestuursmacht streeft en die als dat nodig is met alle winden meewaait.

  Nee, dan de ChristenUnie. Daar wordt de Schrift nog met verve bestudeerd en zoveel mogelijk letterlijk genomen. Of huidig partijleider Gert-Jan Segers op zondag zijn mobieltje opneemt heb ik nooit uitgeprobeerd, maar van zijn voor- voorganger André Rouvoet kan ik uit persoonlijke ervaring getuigen dat hij op de Dag des Heren telefonisch onbereikbaar was. Hetzelfde gold voor Carola Schouten toen ze nog deel uitmaakte van de Tweede Kamer. Als minister van Landbouw zal dat – zo valt althans voor agrarisch Nederland ernstig te hopen – anders zijn.

  Dat de ChristenUnie al voor de tweede keer in tien jaar tijd regeringsverantwoordelijkheid draagt mag – om in de christelijke terminologie te blijven – een wonder heten. De partij heeft 5 zetels in de Tweede Kamer en komt in peilingen soms uit op 6 of 7, maar daarbij blijft het dan ook. Ze heeft een redelijk vast, maar per definitie klein electoraat en zal nooit bij de grote jongens horen, ook al worden die grote jongens door de politieke versplintering steeds kleiner.

  Dat de ChristenUnie mag meedoen in Rutte III komt doordat de coalitie anders een paar zetels tekort kwam. Zouden VVD, CDA en D66 samen meer dan 75 Kamerzetels hebben bezeten, dan hadden ze nooit bij de ChristenUnie aangeklopt. Dat was ook het geval in 2006, toen CDA en PvdA samen net niet over een meerderheid beschikten en andere partijen als mogelijke partner waren afgevallen.

  De ChristenUnie is dus een aanhangwagen, maar tegelijk onmisbaar. Ze moet af en toe een meloen doorslikken, maar heeft permissie om, als ze het niet al te bont maakt, hardop te betuigen dat ze het liever anders had gezien. Zo mocht Segers vandaag tijdens een partijcongres in Lunteren ferm verklaren dat het voorstel van VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff voor een lagere bijstand nimmer door zijn partij gesteund zal worden. Iedereen weet heel goed dat de VVD toch niet echt van plan is die lagere bijstand af te dwingen, dus krijgt Segers de vrijheid zich op dit punt te profileren. En gisteren mocht de ChristenUnie roepen dat ze zich niet neerlegt bij het kabinetsbesluit om geen landelijk vuurwerkverbod in te stellen. Roepen kan geen kwaad, nadat je eerst hebt getekend op de stippellijn.

  4 REACTIES

  1. Vanwege zetel-tekort…
   Dus als ‘we’ niet oppassen schuift volgend jaar ook de SGP aan?
   Daar ben ik als seculier mens gezegend mee. Nog even en zelfs NINA mag meedoen…
   O nee, die zijn (gelukkig) nog plaatselijk…
   Stel je eens voor is heel Nederland straks met ramadam vrij en krijgen we behalve een vuurwerkverbod er ook nog een BB-q verbod erbij…

   • Wat is het probleem Ronaldo? Wanneer wij in meerderheid stemmen op welke partij dan ook, waarom dan daarna huilie, huilie doen?

    • Geloof moet je zelf beleiden, beste Binjamin. Mag ook, we hebben vrijheid van godsdienst… Alleen, als je het politiek maakt, d.m.v. wetten, leg je het wel anderen op – die overtuigingen vanuit dat geloof – die dat niet geloven en dat vind ik niet netjes…
     M.a.w. je gaat andersdenkenden vervolgen…
     Bijvoorbeeld het recht op zelfdoding – levensbeëindiging. Of het recht op abortus. Het is je eigen lichaam en levensinvulling… Als je als gelovige dat niet wil doen, best. Maar als je dan – politiek – via wetgeving en strafrecht dat gaat opleggen aan seculieren, ontneem je hen de vrijheid van keuze en het recht anders te denken en om te gaan met levensbeschouwelijke zaken die iemands eigen lichaam en leven betreft.
     Daar moet je met je handjes afblijven. Da’s een ieders vrije keuze.
     Dat heb ik tegen op politieke gelovigen. Ze ontnemen – uit overtuiging van hun ‘enkelvoudige’ gelijk – bij wet de vrijheidsrechten van anderen uit naam van een mythologisch figuur uit een sprookje. Een stokoud boek. Als ze de kans krijgen…
     En da’s op in mijn ogen een groot onrecht! Want ik geloof er niet in… ‘T is volstrekt onacceptabel als je seculier bent.
     Kerk en staat moeten gescheiden blijven. Politiek en geloof ook. Daar geloof ik nu ‘heilig’ in…

     • @Binjamin,
      Overigens vind ik de CU best een goede partij. Ze komt me behoorlijk integer over en ik kan haar inzet (verder) in het kabinet zeer waarderen. Lijkt mij zelfs de meest integerste van allemaal en het is bijna een verademing in vergelijk met het ‘moraal’ van de anderen…
      Een ‘moraal’ dat je met een zaklantaarn in ‘t duister moet zoeken, achter hoeken.
      Dat moet ik zeker ook beamen en is waard te benadrukken…

  Comments are closed.