Coalitie op 61 zetels in peiling

  3
  1085

  Leestijd: 0 minuten.

  De kiezerssteun voor de coalitie brokkelt af, zo blijkt uit de woensdag verschenen Politieke Barometer van Ipsos. In de eerste peiling van het bureau dit jaar verliest de VVD 2 zetels en dalen CDA en D66 allebei 1 zetel ten opzichte van de vorige peiling, uit december. Allen de vierde coalitiepartner, de ChristenUnie, handhaaft zich.

  Opgeteld komen VVD (27), CDA (14), D66 (13) en ChristenUnie (7) daarmee uit op 61 zetels. Dat betekent een virtueel verlies van 15 zetels ten opzichte van de uitslag van de verkiezingen in maart 2017. Toen behaalde de VVD 33 zetels, CDA en D66 beide 19 zetels en ChristenUnie 5.

  GroenLinks krijgt er in de peiling 2 zetels bij en komt op 18. ,,De partij van Jesse Klaver peilt al enige tijd zetelaantallen die schommelen tussen de 16 en 18, en lijkt te profiteren van het feit dat veel kiezers GroenLinks als de leider van de oppositie zien”, aldus Ipsos.

  Ook Forum voor Democratie zit in de lift en stijgt van 10 naar 12 zetels. De PVV van Geert Wilders krijgt er een zetel bij en staat op 20, de Partij voor de Dieren daalt een zetel naar 7. SP (12), 50PLUS (5), SGP (3) en DENK (3) bleven onveranderd.

  3 REACTIES

  1. Slaap verder Benjamin en geniet van je droomvlucht met de nadruk op droom…
   Het gepeupel (zoals jouw regeringspartijen het volk ziet), zal echt tegen de elite opstand komen en anders mogen ze lekker verder onder dit “democratische juk”.

  2. Als de klimaatproblemen inderdaad zo serieus zijn als ons wordt voorgespiegeld door de politiek, dan dienen de huidige parlementariers en regering (die voor 90% uit Alfa figuren bestaan) zo snel mogelijk plaats te maken voor onafhangklijke wetenschappers zoals Chemici en Fysici en Technici die uitgaan van wetenschappelijke data i.p.v. een geloof. En die dit land kunnen leiden naar een toekomst met een beter milieu voor ons allen. Tegelijkertijd kunnen zij ook nog wat andere losse eindjes waar onze huidige leiders niet kunnen (of willen) uitkomen tot een goede oplossing brengen!

  3. Het is net hoe het valt. Dan tellen de peilingen niet, want er kan van alles gebeuren en we mogen niet vergeten dat de kiezer heel bewust stemt en niets hebben met lekkere kontjes, leuke smoeltjes en gezellige babbels. De kiezer prikt daar onmiddellijk door heen. Die maak je echt niets wijs, maar dan ook helemaal niets. Die peilingen zijn er gewoon voor werkverschaffing waar menigeen een goede boterham mee verdient. Dan zijn de peilingen weer van levensbelang zodat de politieke partijen kunnen zien hoe de kiezers hen beoordelen en wordt er op zoek gegaan hoe een en ander bij te sturen. Zeker in spannende tijden en in verkiezingstijd werken de spindoctors zich helemaal in de rondte door de eigen partij af te schilderen als engelen en vijandige partijen als duivels. Ze doen dat zo uitgekookt dat menig kritische stemmer in hun blabla verhaal trapt. Volgens mijn onderzoek haalt de coalitie in de Eerste Kamer inderdaad 61 zetels. Een overweldigende absolute meerderheid. Wat een fantastische meerderheid (vertaald naar de Tweede Kamer zou dat betekenen 122 zetels). Dag Thierry en GroteSterkeLeider, dag alle overige partijen.

  Comments are closed.