Coalitiepartijen virtueel op 35 zetels

  0
  110

  Leestijd: 1 minuten.

  De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben het zwaar in ‘s lands peilingen. Als het gemiddelde wordt genomen van alle vier peilingen die er in Nederland zijn, dan zouden de partijen tezamen uitkomen op 35,75 zetels. Dat is meer dan een halvering ten opzichte van het werkelijke zetelaantal dat de twee behaalden bij de verkiezingen in 2012 van 79.

  De VVD kon zich qua populariteit nog lang meten met de PVV. Maar die strijd is inmiddels beslecht in het voordeel van de partij van Geert Wilders. De PVV staat virtueel op 26,75, terwijl de partij van Mark Rutte een score behaalt van 23,25. En dat zetelaantal is zelfs niet genoeg om virtueel de tweede partij van Nederland te zijn. Die eer gaat naar D66. De partij van Alexander Pechtold scoort 24,5 zetels, als het gemiddelde wordt genomen van de metingen door EenVandaag, De Hond, TNS Nipo en Ipsos.

  Het CDA is met een indrukwekkende opmars bezig. De partij van Siebrand Buma behaalt 19,75 zetels en laat daarmee de SP (18,25) achter zich. Coalitiepartij PvdA staat op 12,5 zetels. In de peiling van EenVandaag van 25 november krijgen de sociaal-democraten 11 zetels. Dat is laag, maar geen dieptepunt. In september vorig jaar zakte de partij naar 10 zetels in een peiling van De Hond. De hoogste stand die PvdA ooit bereikte in een peiling van in 2006: bij Ipsos werd toen een score behaald van 61 zetels.

  De ChristenUnie is virtueel de zevende partij van Nederland, met een gemiddelde score van 6,75 zetels. Daarna volgt GroenLinks met 6,25 zetels. De Partij voor de Dieren staat op 4,25 zetels, 50PLUS op 3,5 zetels. De PiratenPartij, momenteel niet vertegenwoordigd in de Tweede Kamer, lijkt langzamerhand vaste grond onder de voeten te krijgen: een halve zetel gemiddeld.

  D66 behaalde deze week een nieuw hoogtepunt, althans bij de peiling van TNS Nipo. Daar steeg de partij van Alexander Pechtold met 5 zetels naar 26, een score die in deze peiling door de liberaal-democraten nog niet eerder werd behaald. Dat gebeurde wel eerder bij De Hond, namelijk in oktober 2009. Mocht D66 in de nabije toekomst in een van de peilingen naar 27 zetels stijgen, dan is er sprake van een record. Nou ja, in de peilingen dan…..

  Frontbencher heeft alle peilingen overzichtelijk op een rij. Neem zelf eens een kijkje en vertel het door aan een ander!

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter of facebook