Van een cordon sanitaire in Nederland is geen sprake

  0
  325

  Leestijd: 2 minuten.

  Nu coalitievorming met de PVV door alle grote traditionele partijen wordt uitgesloten, beklagen PVV-aanhangers zich over een “cordon sanitaire” dat rond hun partij zou zijn gelegd. Dat is een verwijzing naar de situatie in België, waar de gevestigde partijen overeenkwamen niet met het extreemrechtse Vlaams Blok samen te werken.

  Maar die vergelijking gaat mank. Het uitsluiten van de PVV is geen gezamenlijke actie van de Nederlandse partijen. Ze hebben elk individueel, en dus onafhankelijk van elkaar, aangekondigd dat ze niet met de PVV willen regeren. Coöperatie op ander vlak, bijvoorbeeld door het ondersteunen van moties van de partij van Geert Wilders, heeft voor zover ik weet niemand voor taboe verklaard.

  Het Belgische cordon sanitaire dateert uit 1992. De Vlaamse partijen spraken toen in gezamenlijk overleg af geen politieke of bestuursakkoorden te sluiten met het Vlaams Blok. Dat gold zowel voor de nationale als de lokale politiek. Op lokaal terrein is een paar keer de hand gelicht met het cordon, maar op nationaal niveau is het nog steeds kracht.

  Echt geholpen heeft het niet. Na 1992 bleef het Vlaams Blok, later omgedoopt tot het Vlaams Belang, de ene na de andere verkiezingsoverwinning boeken. Pas in 2010 leed de partij landelijk een forse nederlaag. Maar dat kwam niet doordat het cordon sanitaire eindelijk vruchten afwierp. Het Vlaams Belang verloor doordat er een gematigder partij was opgekomen die er op een aantal punten dezelfde agenda op nahield: de N-VA (Nieuw-Vlaamse Alliantie). Deze partij streeft net als het Vlaams Belang naar een onafhankelijk Vlaanderen, maar ze is wat betreft het “buitenlandersprobleem” een stuk gematigder. De N-VA kwam overigens voort uit de Volksunie, die in 1992 ook het cordon sanitaire had ondertekend.

  Zou de PVV aan populariteit inboeten als er in Nederland een wat gematigder variant beschikbaar zou zijn? Dat is in elk geval tot dusver niet gebeurd. Rita Verdonk leek rond 2008 hoge ogen te gooien met haar Trots op Nederland, maar haar partij viel al snel ruziënd uiteen. Aan de komende verkiezingen doet VoorNederland mee, een PVV-afsplitsing die je als PVV-light zou kunnen omschrijven. Ook GeenPeil en Forum voor Democratie zou je min of meer in dezelfde hoek kunnen plaatsen. Maar geen van deze partijen zal volgens de opiniepeilingen een groot succes worden.

  Wel een goed verkiezingsresultaat lijkt weggelegd voor 50PLUS. Ook een partij die het moet hebben van de boze kiezers, maar het zou veel te ver gaan haar met de PVV op één hoop te gooien. Al moet worden vastgesteld dat 50PLUS als enige potentieel succesvolle partij regeren met de PVV niet uitsluit.