Corona domineert presidentscampagne

  0
  253

  Leestijd: 2 minuten.

  Joe Biden heeft dinsdag waarschijnlijk de beslissende klap uitgedeeld in de strijd om de Democratische presidentskandidatuur. De voormalige vice-president onder Barack Obama won de voorverkiezingen in vier van de zes staten die op het spel stonden. Zijn tegenstander Bernie Sanders lijkt uitgeteld.

  Dat is een ongekende triomf voor Biden wiens campagne drie weken geleden nog in de touwen hing. Dinsdag won hij in Michigan, de hoofdprijs in deze ronde, Idaho, Missouri en Mississippi. Sanders won nipt in North Dakota. In de westelijke staat Washington lag hij een neuslengte voor.

  Biden was vorige week al de onverwacht grote winnaar van Super Tueday, toen 14 staten naar de stembus gingen.

  Als hij volgende week de primary van Florida wint, heeft hij de nominatie voor de presidentsverkiezingen in november zo goed als binnen. Er moet dan nog wel een potentieel explosief probleem worden opgelost. Zal Sanders, de meest linkse Democratisch kandidaat ooit, zijn nederlaag accepteren? Of zullen hij en zijn rabiate aanhang weigeren Biden als ook hun kandidaat te steunen?

  In het laatste geval dreigt een scheuring in de partij. Wat Sanders gaat doen, durft geen mens te voorspellen. Wel wie daarvan profiteert: Donald Trump.

  Intussen zijn de campagne en de bijbehorende speculaties allang niet meer het hoofdthema van de Amerikaanse media. Corona beheerst het nieuws. En dat werkt ook door in de race naar het Witte Huis.

  Biden en Sanders hebben voor de komende dagen manifestaties afgelast. Zondag debatteren ze voor de camera in een lege zaal. Handen schudden van kiezers zal tot het uiterste beperkt blijven. Zowel Biden (77), Sanders (78) en Trump (73) zijn bovendien in een voor corona kwetsbare leeftijd. Dat weerhoudt Trump er overigens niet van zijn aanhang komend weekend op te trommelen voor een massabijeenkomst.

  Corona zou voor de president wel eens een spelbreker kunnen worden, inclusief het risico van een recessie.

  Trump krijgt het verwijt dat de gezondheidsinstanties door zijn bezuinigingen niet goed voorbereid zijn op een epidemie-uitbraak. Ook heeft hij de gevaren van corona op de voor hem karakteristieke manier gebagatelliseerd. Hij zou daar meer kijk op hebben dan de meeste experts. En passant beschuldigde hij de Democraten ervan de gevaren op te blazen om zo een recessie te veroorzaken. De florissante staat van de economie was tot nog toe zijn belangrijkste troef voor herverkiezing.

  Voor Trump en co reden te meer om het vuur te richten op Bidens vermeende wankele geestelijke gezondheid. De Democraat zou ‘dement’ zijn. En ‘soms niet meer weten wie hij is’. Biden wil inderdaad nog wel eens een rare uitglijder maken. Bovendien heeft hij een spraakgebrek, hij stottert, dat hem bij optredens soms parten speelt. Maar met zijn verstandelijke vermogens zou niets mis zijn.

  Voor de president is dit trouwens niet zonder risico. Het zou de aandacht kunnen vestigen op zijn eigen volgens deskundigen niet altijd even storingsvrije bovenkamer.

  Het zijn de voorbodes van wat een uiterst smerige campagne dreigt te worden.