Corona en de wetenschap

  8
  503

  Leestijd: 2 minuten.

  Is de coronacrisis over zijn hoogtepunt heen of moeten we rekening houden met de gevreesde Tweede Golf? Het eerlijke antwoord zou luiden: we weten het niet, want het virus is voor iedereen nieuw. Maar met een dergelijke reactie kun je het halen van de publiciteit wel op je buik schrijven. Veel beter is het je te beroepen op ‘wetenschappelijk onderzoek’. Dan hebben de media wél belangstelling. En dan kun je toch nog altijd alle kanten op, zo laat de praktijk zien.

  Eerst was er al de vraag of mondkapjes iemand behoeden voor het oplopen van de besmettelijke kwaal. In sommige landen, zoals Oostenrijk en België, denken onderzoekers van wel. Maar volgens ons eigen RIVM heeft het bedekken van neus en mond slechts een symbolische functie. Het mondkapje zou de gemiddelde burger niet meer dan ‘schijnzekerheid’ bieden. Nietes, welles, dus.

  En dan nu weer de kwestie of kleine kinderen het coronavirus kunnen verspreiden. Het RIVM, waarvan het kabinet onveranderlijk uitgaat bij het bepalen van zijn beleid, acht de kans daarop bijzonder gering. Kinderen worden nauwelijks ziek van het virus en geven het dus ook haast niet door aan volwassenen, aldus de Nederlandse coronagoeroe Jaap van Dissel. De wetenschap zou dat aantonen. Het heropenen van de basisscholen, zoals dat binnenkort zal gebeuren, is volgens het RIVM dan ook absoluut verantwoord.

  Maar in Duitsland denken ze daar heel anders over. Volgens het Robert Koch Instituut (RKI) bij onze oosterburen zijn kinderen juist een belangrijke vermenigvuldiger van het virus. Ook dit instituut baseert zijn bevindingen op wetenschappelijke research. Weliswaar komen kinderen zelden met coronaklachten bij een dokter, maar dat betekent nog niet dat ze niet besmet kunnen raken, zegt het RKI. Het mag dan waar zijn dat kinderen niet of nauwelijks symptomen vertonen, ze kunnen het virus wel degelijk met zich meedragen. En ze kunnen het dus ook zeker doorgeven aan hun ouders of andere volwassenen. Daarbij moet bedacht worden dat jonge kinderen zich niet houden aan hygiënemaatregelen als handen wassen of afstand bewaren.

  Vandaar ook dat het Robert Koch Instituut heeft geadviseerd kinderen in de laagste klassen van het basisonderwijs voorlopig nog thuis te houden. De meeste Duitse deelstaten nemen dat advies over.

  Wie heeft het nu bij het juiste eind? Onze eigen ‘Jaap en zijn mensen’ of de landgenoten van Angela Merkel? Hebben ze in Duitsland soms andere kinderen dan hier? Of verschilt de wetenschap wellicht van land tot land?

  Ik vrees dat we lijdzaam moeten afwachten wie er gelijk heeft. Of misschien ligt de waarheid wel ergens in het midden.

  8 REACTIES

  1. Vanaf 11 mei gaan de basisscholen weer open, dan moeten docenten en onderwijs ondersteunend personeel weer aan het werk, zei het tegen aangepaste regels. Ook ik werk bij het onderwijs en zal weer aan het werk gaan, zolang ik niet ziek ben. Zullen hierdoor meer mensen Covid-19 krijgen, alleen als het Covid-19 virus in tegenstelling tot het griepvirus wel tegen warm en relatief vochtig zomerweer kan. Dit weet men nu helaas nog niet. Anders zal het net als het griepvirus langzaam verdwijnen en hooguit weer terug komen in een iets mildere, minder schadelijke griepvariant zoals SARS en MERS deden. Ik denk ongeveer vanaf oktober. Ik hoop dat een lockdown dan niet meer nodig zal zijn, anders gaat Nederland net als de E.G. failliet en dit is vele malen ernstiger dan de huidige Covid-19 crisis. En is China de oppermachtige lachende derde.

  2. De uitbraak van het corona-virus is link. Heel erg link. Waarom? Omdat het een virus is waarover wetenschappers nog te weinig weten en er nog veel vragen zijn over het virus, de wijze van verspreiding en het effect op leeftijdsgroepen. Ik sta soms zelf ook versteld bij de tegengestelde opvattingen van veel wetenschappers. Één ding staat vast: uiterste voorzichtigheid is geboden. Ik kan mij voorstellen dat er daarom ook maatregelen zijn op persoonlijk initiatief. De een draagt een mondkapje, de ander niet. Handen wassen en 1.5 meter afstand blijkt het meest effectief. Voorzichtige stapjes om geleidelijk uit de downlock te geraken is geboden. Economisch gezien een hels dilemma. Sterkte lezer!

   • Jammer dat onze regering het niet zo op heeft met mondkapjes voor de bevolking. Zij moet dat gaan regelen/mogelijk maken. Groepsimmuniteit, daar gokken ze helaas op. Maar of dat een goede gok is? (Zie link)
    Er moeten naar mijn mening voldoende FFP-3 mondmaskers geproduceerd worden want DIE houden het virus voor 99% tegen. Dan kan je als mens persoonlijk kiezen of je beschermd rond wil lopen of niet. Die schaarste aan mondmaskers KAN opgeheven worden door gewoon veel fabrieken neer te zetten. 100 miljard geeft onze regering uit aan de ‘corona-crisis’ maar daaraan doet ze vrijwel niets. Ik ben MEER dan diep teleurgesteld dat ons belastingsgeld NIET uitgegeven wordt aan beschermingsmiddelen voor het volk. Want wat kost zo’n mondmaskertje dat tegen de corona helpt als er genoeg zijn? Een euro’tje of twee… Klaar. ?
    Maar het niet regelen van zoiets simpels en goedkoop en het dus opzettelijk onthouden van adequate beschermingsmiddelen voor het volk is met zo’n gevaarlijke ziekte m.i. te kwalificeren als misdadig beleid. ?
    https://www.scientias.nl/immuniteit-voor-sars-cov-2-is-allesbehalve-een-vast-gegeven/

  3. Vergis ik me dat wetenschappelijk onderzoek wel eens bijgesteld wordt om politici te behagen en hen niet not amuses doen zijn? En wellicht acht ik het niet uitgesloten dat, wanneer er voldoende mondkapjes zijn er voortschrijdend inzicht bestaat en wetenschappelijk bewezen wordt dat mondkapjes juist van vitaal belang zijn. Het hele en eerlijke verhaal dat bestaat helemaal niet. Politici zijn niet van plan dat te vertellen omdat hen dat stemmen gaat kosten en niet zo’n beetje ook. Het volk houdt van verhaaltjes en sprookjes en welke politicus/politica kan geen sprookjes en verhaaltjes verkopen als het hele en eerlijke verhaal? Ik stem niet voor niets op alle kandidaten, kost me wel een halve middag om alle hokjes rood in te kleuren.Je moet wat over hebben voor de democratie.

  4. Besmettingsgevaar en wetenschap,

   Neem maar gerusf aan dat: Alles wat pootjes en handjes heeft en zelfs diegene die “het” al gehad hebben, het virus kunnen meedragen en overbrengen, zelfs de allerliefste kinderen en huisdieren, familie etc.
   Trachten, die besmetting zo lang als mogelijk te vermijden (met alle beschikbare? preventiemiddelen en gediciplineerd distance) in afwachting van ‘n milderend medicijn en/of toekomstig? vaccin, is de enige uitkomst.

  5. Beste Fons, wetenschap = wetenschap

   Zal ik je even duidelijk maken waarom de strategie van land tot land verschilt.

   Wat er geadviseerd wordt hangt af van de gestelde wetenschapsvraag.
   1. Hoe kunnen we het virus uitbannen nog voordat er een goed vaccin is.
   2. Hoe kunnen we de curve voorblijven – 1 persoon besmet 1 persoon of minder totdat er een goed vaccin is.
   3. Hoe verkrijg je kudde-immuniteit

   De eerste lijkt het beste want er vallen minder doden (en het kan) maar dan zou Nederland wel nog een aantal maandjes op slot moeten blijven met alle gevolgen van dien. De economie zal volledig in elkaar zakken en er zullen meer andere medische (door het thuiszitten) en psychologische klachten komen.

   De laatste zou lijden tot de meeste doden en velen zullen geen gebruik kunnen maken van de zorg. Maar de economie draait door.

   De tweede is een middenweg. De zorg kan het aan, en proberen de economie niet helemaal in te laten zakken.

   Er zijn natuurlijk zijn er vele strategieen die er tussen in zitten omdat ze cijfers hebben.

   Dus Fons denk even na voor je wat schrijft.

   • Bert.
    Denk even na voordat je wat schrijft. ‘Hoe kunnen we het virus uitbannen nog voordat er een goed vaccin is’? Dat is geen wetenschappelijke vraag. Antwoord is al bekend. Dat kunnen we niet uitbannen zonder een goed vaccin. Je kunt ook de vraag stellen: op welke manier kun je van het dak springen zonder te vallen?

  6. Het RIVM…
   Dacht eerst dat het niet besmettelijk was. Dat het een nieuw griepje was. Vond dat daarna dat als je ziek thuis was je rustig in de supermarkt zelf je boodschappen kon halen. Het RIVM is geen draaikont maar een draaideur die maar één constante laten zien: dat ze er steeds naast zitten en de eerste aanname gewoon telkens fout is. ?
   Als het RIVM nu zegt: mondkapjes helpen niet – dan helpen ze wel.
   Als het RIVM zegt er zijn te weinig testen – dan zijn ze er wel.
   Als het RIVM nu zegt: kinderen zijn geen besmettingsgevaar dan zijn ze het wel!
   En als het RIVM groepsimmuniteit wil – al zegt dat niet haar hoofddoel is – dan is dat het WEL…
   Bestaat zoiets als groepsimmuniteit dan wel?
   Volgens een gerenomeerd microbioloog die heel succesvol in noord-Nederland zijn eigen plan trekt – tegen het beleid van het RIVM in – waardoor het in de noordelijke provincies zo goed gaat, gaat die groepsimmuniteit – zonder vaccin – het echt niet worden. Het kost wel heel veel zieken en doden… En kinderen… kunnen zeker wel hun ouders besmetten hoor… RIVM. ☠️
   https://www.telegraaf.nl/nieuws/298088485/kinderen-kunnen-het-virus-wel-verspreiden

  Comments are closed.