Corona gaat inflatie aanwakkeren

  5
  775

  Leestijd: 2 minuten.

  Net dachten de centrale banken te kunnen beginnen met het langzaam leeg laten lopen van hun opgeblazen balans tijdens de financiële crisis of er moet toch weer een heleboel lucht bij om ditmaal een medische crisis te bestrijden.

  De ECB had al 3000 miljard in de economie gestopt, de Amerikaanse Fed tegen de 4000 miljard dollar. De Fed verlaagde de rente verder, een optie die de ECB niet had omdat de rente bij ons al zo laag is. Dus maar weer 750 miljard op tafel om obligaties van banken op te kopen en ze aldus van ‘gratis’ geld te voorzien.

  ECB-presidente Christine Lagarde stond voor dezelfde vraag als haar voorganger Draghi toen in 2012 de euro wankelde. Met ‘whatever it takes’ redde hij de euro. De volgende jaren werden schuldenlasten van eurolanden gesaneerd en langzaam kropen we weer uit het dal. Eén land, Italië, de derde euro-economie, deed niet zo veel en bleef zitten met een staatsschuld van 2300 miljard. En juist Italië is nu het zwaarst getroffen door het coronavirus. Om Italië binnen boord te houden moet de portemonnee dus weer open.

  Nederland en Duitsland hebben hun staatsschuld afgebouwd en nu dus ruimte om de klappen op te vangen. Italië en Spanje niet. Nederland en Duitsland willen dan ook niet dat er nu al Europese noodfondsen ingezet worden waar alle lidstaten aan meebetalen, de zuidelijke landen kan het niet schelen waar de miljarden vandaan komen als ze maar komen. Zelfs in deze medische crisis blijft de scheuring in de eurozone tussen noord en zuid dus zichtbaar.

  De financiële crisis kan achteraf wel eens kinderspel zijn bij deze coronacrisis omdat de hele economie vermoedelijk twee maanden stil staat, mensen leren om andere keuzes te maken als minder vliegen, meer video confereren, duurzame artikelen tegenover wegwerp- en ga zo maar door.

  Waar de banken de financiële crisis veroorzaakten, mogen ze nu met het ECB-geld de reddende engel spelen voor het bedrijfsleven. Uitstel van rente- en aflossing, noodkredieten etc. Bedrijven als KLM kunnen alleen met omvangrijke overheidssteun worden gered.

  Laten we eens aannemen dat de meeste virologen gelijk hebben en dat het virus in tien weken uitgeraasd is. Dan komt nog een periode van maanden waarin iedereen voorzichtig is. Kortom, pas in het najaar is het stof een beetje neergedaald en kunnen we overgaan tot de orde van de dag. Mensen vergeten snel.

  Maar een terugkeer naar normale groeicijfers zit er voorlopig niet in en de schulden zijn voor de tweede maal binnen tien jaar weer opgelopen. Het lijkt er op dat de geldpersen de enige mogelijkheid vormen om die schuldenlast binnen afzienbare tijd beheersbaar te maken. Inflatie zorgt er immers voor dat schulden minder waard worden. Het is het enige instrument in de gereedschapskist van de centrale bankiers dat nog over is.

  5 REACTIES

  1. ” Het lijkt er op dat de geldpersen de enige mogelijkheid vormen om die schuldenlast binnen afzienbare tijd beheersbaar te maken. Inflatie zorgt er immers voor dat schulden minder waard worden.”

   Dit belooft niet veel goeds. Hyperinflatie.
   Terug naar de republiek van Weimar. Duitsland 1918 tot 1933.
   De democratische periode die Hitler de wind in de zeilen gaf.
   Hitler kwam in 1933 via verkiezingen aan de macht.

   • @Mikel,
    En ondertussen pleiten Italië, Spanje en Frankrijk voor het uitgeven van eurobonds zodat Nederland en Duitsland garant gaan staan voor hun staatsschulden.
    Dat klinkt natuurlijk als muziek in de oren voor de Europese Commissie en vele Eurofielen die daarmee de corona-virus als hefboom kunnen misbruiken voor een grote stap naar hun geliefde transferunie.
    Merkel is al een beetje om, laat de mogelijkheid onderzoeken voor het uitgeven van coronabonds door de ECB die nu een reden ziet om haar eigen regels weer eens te overtreden want: het is (weer) eens crisis.
    Dat is de ‘pest’ hier telkenmale: je maakt in EU verband regels en verdragen die eerst opgerekt worden en vervolgens aan de laars gelapt worden altijd en te immer… voor het creëeren van een Verenigde Staten van Europa. Crises worden misbruikt voor eigen politiek gewin. Wat is dan het nut nog van regels en verdragen? Er komt altijd weer een reden (of crisis) om ‘het excuus’ te hebben om je er niet aan te houden? En nooit is het minder EU macht, altijd meer. ☝🏿
    Het polariseert de politiek en de bevolking. Logisch gevolg: ook de tegenbeweging neemt in kracht toe: nationalisme. U heeft gelijk: de geschiedenis herhaalt zich.

  2. Inmiddels is bijna elk land in de wereld besmet met het Covid-19 virus. Ik hoop dat deze Bijbelse pestilentie inderdaad uitgeraasd is in 10 weken. Ik vind het erg optimistisch, maar probeer dit optimisme wel vast te houden i.p.v. angstig te blijven. Gods wil zal geschieden.
   Tot en met 6 april kan ik niet naar mijn werk. Dit vind ik jammer, maar het is het advies.
   Gelukkig ben ik nog steeds kerngezond. Ik ga maar meer in de fris ontluikende natuur wandelen met het zonnige weer van nu.

   • Positief benaderen vind ik het minst slechte wat we kunnen doen.
    De griepepidemie van 2017-18 viel medio april plotseling stil. Wat zit er achter, denk je dan. Waten er na verloop van tijd niet meer genoeg verspreiders? Muteerde het virus naar een minder overdraagbare soort? Of speelde het warmere weer mee?
    Dus, die tien weken zouden voor veel landen wel eens reëel kunnen zijn.
    Hier en daar in de wereld zal het virus nog door blijven etteren als zijnde een aantal “pockets of resistance”. Voor die landen zullen quarantaine-verplichtingen blijven gelden. De rest van de wereld start vrolijk weer de onderlinge handel op.

    Ik denk overigens niet dat imaginaire vriendjes ons zullen helpen.

    Complimenten trouwens voor Rob Martinets artikel, met name het inflatie-argument.

  3. Het blijft altijd eigen volk eerst, alle mooie woorden ten spijt. Het blijft zo las het al eeuwen is: de zwakste krijgen de hardste klappen. Helemaal niets nieuws onder de zon. Hoe meer men met mooie woorden komt opzetten geldt het spreekwoord; als de vos de passie preekt, boer pas op je kippen.

  Comments are closed.