Corona versus Greta Thunberg

  8
  1166

  Leestijd: 2 minuten.

  Het behoeft geen betoog dat het coronavirus vele malen effectiever is dan Greta Thunberg wat betreft het milieu. Vliegtuigmaatschappijen klagen steen en been, opeens is thuiswerken en video-conferencing het antwoord, winkelcentra in Italië zijn leeg, toeristen laten het massaal afweten.

  De wereld staat stil en dat is niet best voor de economie, de koek waarvan we gewend zijn dat die jaarlijks groter wordt en waarvan we allemaal tot in lengte van jaren hopen te eten. Tegelijk weten we ook dat de vlam niet eeuwig in de pijp kan blijven of we helpen de planeet waarop we leven om zeep. En een alternatief is er niet.

  De Amerikaanse president Trump kondigt al vast maatregelen af om de negatieve effecten van de corona-crisis te dempen, de Amerikaanse rente is al verlaagd. Kortom, alles uit de kast om de groei te redden.

  Morgen komt het bestuur van de Europese Centrale Bank bijeen, op de agenda staan uiteraard corona en de effecten op de economie. Maar ook het olieconflict tussen Rusland en Saoedi-Arabië speelt een belangrijke rol, de reden voor een fikse daling van de olieprijzen en de beurskoersen. Door dat laatste komen de pensioenfondsen verder in de problemen.

  De centrale bank- presidenten van Italië, Estland, Letland en Litouwen komen niet, zij houden het bij een videoconferentie. Tenminste één ECB-medewerker in Frankfurt is besmet met het coronavirus en je weet maar nooit.

  En zo zien we dat een zware griep in en paar maanden tijd het hele wereldbeeld kan veranderen. De zoveelste onzekerheid op de vele die de burgerij de afgelopen jaren al te verwerken heeft gekregen.

  Het is de vraag of overheidsmaatregelen gewassen zijn tegen de psychologische effecten van de huidige corona-crisis. Als iedereen één kant uit rent helpt het niet veel dat overheden pal staan met miljarden om te investeren. Dat is te ver weg, de burgers willen onmiddellijke remedies. Geld nog goedkoper maken is dan ook geen oplossing.

  In de komende maanden zal de corona-crisis wel verflauwen. Het wordt warmer en de verkoudheids- en griepvirussen gaan het afleggen tegen een ongetwijfeld door de klimaatopwarming minstens even hete zomer als de vorige. En daar komen we aan een raakpunt. In hoeverre heeft corona geholpen om iets aan het klimaat te doen. Bedrijven hebben geleerd dat video-conferencing best OK is en dat je niet per se ter plekke hoeft te zijn. Thuiswerken is ook populairder geworden en mensen zijn er met de neus opgedrukt dat grote mensenconcentraties risico’s kunnen inhouden voor de gezondheid. In een paar weken tijd veel meer bewustheid dan Greta ooit heeft kunnen dromen. De grote vraag is dan ook hoeveel er blijft hangen als we in juli de corona-crisis al weer zijn vergeten en met een glaasje in de zon op het Vrijthof zitten waar het dan even warm is als in Zuid-Spanje.

  Er zal toch wel iets blijven hangen van de voordelen van minder persoonlijke bewegingen, het scheelt geld en spaart het milieu. Slecht voor de vervoerders, maar corona heeft ons toch met de neus op het feit gedrukt dat ongebreidelde groei en milieu niet samen gaan en dat we langzaam toch moeten gaan denken aan een wereld met minder groei en meer milieu omdat er anders over een aantal decennia niks meer te groeien is.

  Laten we zeggen dat het coronavirus de supertanker ‘BV Vooruit’ een paar graden van koers heeft doen veranderen. En dat is dan de enige winst van dit virus dat is ontstaan op Chinese beestenmarkten die al lang verboden hadden moeten zijn. Maar geen onbelangrijke winst.

  8 REACTIES

  1. Inmiddels heeft de WHO corona uitgeroepen tot pandemie. Een belangrijk argument daarvoor is dat Regeringen het vertikken om voldoende maatregelen te nemen.
   Dat betekent dat regeringen moedwillig het risico van vele doden nemen. Wat heb je daar op te zeggen Rutte?

   • WHO-chef Tedros zei in een boodschap aan de pers dat “we nog nooit eerder een pandemie hebben meegemaakt die is ontstaan uit een coronavirus. We hebben ook niet eerder gezien dat een pandemie tegelijkertijd kan worden beheerst”. De omschrijving van deze uitbraak als pandemie leidt volgens de WHO niet tot een andere aanpak. Tedros is wel bezorgd over “de alarmerende snelheid van de verspreiding” van het nieuwe virus en door “de alarmerende nalatigheid”.

   • Hieronder een lang artikel waarvan de conclusie is dat direct optreden het verschil kan maken tussen mortaliteit van 4% en 0,4% (Italië versus Hongkong).
    Aannemende dat de mortaliteit 1% is, de incubatietijd 17 dagen is en de besmettingverdubbeltijd 6 dagen is, dan staat 1 dode nu voor 800 besmette personen nu, veel meer dan de officieel geteste gevallen aangeven. Lees en huiver!

    https://medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-act-today-or-people-will-die-f4d3d9cd99ca

  2. Zou het dan toch een complot van milieu-activisten zijn? Zouden Amerikanen het in China hebben gefabriceerd om de Chinese economie te schaden? Die dachten dat ze een deodorant maakten. En Italianen die een contract tekenden voor de Zijderoute kregen ook de volle laag. Amerikanen hebben natuurlijk al lang een vaccin tegen het virus. Anders kwamen ze hier niet Nato-oefeningen doen zonder virusmaskers. Procentueel hebben Amerikanen, Britten en Japanners de minste doden. Die zullen dus ook wel in het complot zitten.

   Het internet staat vol met nepnieuws. We moeten toch iemand de schuld geven van een ongrijpbare bedreiging?

   • Je moet anders wel erg naïef zijn om te geloven dat dit virus van een markt kwam. Die markten bestaan al heel lang en er is nooit iets dergelijks gebeurt.

    Maar laat ik er nog een mogelijkheid aan toevoegen. In Wuhan zijn 2 laboratoria voor biologische oorlogsvoering. De Washington Times opperde de mogelijkheid (gesteund door een Israëlische viroloog) dat er per ongeluk een gewijzigd virus is ontsnapt.

    https://www.washingtontimes.com/news/2020/jan/26/coronavirus-link-china-biowarfare-program-possible/

    Maar als je dat zelfs maar oppert wordt je al beschuldigd van het verspreiden van nepnieuws; zonder enige onderbouwing. Waarom? Komt dat politiek niet uit?

    • Idd Henk,
     Het middensegment van de DNA sequentie, is hoogstwaarschijnlijk gemanipuleerd. En dat is niet natuurlijk te verklaren.

   • @Henk
    ben je alle vogelvirussen en het sarsvirus vergeten? Biologische oorlogvoering is door de Chinezen uitgevonden. In 1348 stierf 1/3 van de wereldbevolking aan de pest die de Mongolen (ook een soort Chinezen) hierheen gebracht hadden, nadat ze zelf al 1 miljoen mensen over de kling gejaagd hadden. Daarom noemen we hen ook mongolen. Dat volkje is niet te vertrouwen. De Italiaan Marco Polo was ook de eerste Europeaan die naar China reisde. Dat heb je ervan als je met de Chinezen zaken doet…

    Overigens zijn Amerikanen ook niet te beroerd om virussen te ontwikkelen en dan de Chinezen de schuld te geven.

    Laten we het simpel houden: “shit happens”

  3. “En zo zien we dat een zware griep in een paar maanden het hele wereldbeeld kunnen veranderen,” zegt de auteur…
   Griep…
   Tja, dat is Corona in Nederland. Hoe denkt men daar nu over in Italië? Het land dat ‘slechts’ twee weken voorloopt op Nederland? Want die Italiaanse Corona is door vele duizenden Nederlandse vakantiegangers wel naar Nederland geïmporteerd. En als het verspreidingsbeeld en de vermenigvuldiging hetzelfde is en blijft… 🤔
   Hoe ziet Nederlandse ‘griepje’ er over twee weken uit?
   Zware griep, zegt de auteur. Wel da’s in ieder geval een ‘verzwaring’ van onze regeringsteneur. En wellicht geldt dat voor het wat jongere deel van de bevolking.
   Maar voor alles wat grijs en boven de 50 is en… waarvoor straks wellicht geen ziekenhuishulp meer is? Voor hen (en mij) is het toch echt de ‘pleuris’ die uitbreekt.
   Kijkt u maar eens naar het interview in onderstaande link.
   Is dit wat ons straks te wachten staat?
   https://www.telegraaf.nl/nieuws/2016053113/noodkreet-arts-italie-uitgeput-personeel-moet-tsunami-overwinnen

  Comments are closed.