Coronavirus kan gamechanger worden

  5
  541

  Leestijd: 2 minuten.

  De financiële crisis die in 2007 in de VS begon spreidde zich uiteindelijk uit over de hele wereld. De banken kregen de schuld en de centrale banken plakten voor duizenden miljarden pleisters. Buikriemen werden aangehaald, Griekenland gered en langzaam keerde het vertrouwen terug.

  De economie was net weer lekker op stoom, de bomen begonnen weer tot de hemel te groeien en de wereld was weer overgegaan tot ‘business as usual’. En dan nu een crisis van een heel ander formaat waarvan niemand nog weet waar die eindigt.

  Bij de vorige crisis ging het om geld en het rotsvaste vertrouwen dat het na alle crises zoals die van 1929 en 1987 uiteindelijk wel weer op de rails komt. Geld lost alles op was het adagium. Nu staan Europa en de VS in een ‘lockdown’ die we sinds de oorlog niet meer hebben gehad. In een oorlog bromt de wapenindustrie en nadien moet veel dat is vernietigd weer worden opgebouwd.

  Nu is van niets van dat alles sprake. Mensen in de dienstverlenende beroepen in Europa en de VS staan van de ene op de andere dag zonder inkomen. De vraag daalt, mensen sluiten zich thuis op en de banken worden geconfronteerd met bedrijven en particulieren die niet aan hun aflossingsverplichtingen kunnen voldoen.

  En ditmaal is de oorzaak ongrijpbaar, tenminste zo lang er geen vaccin is gevonden. Opeens wordt duidelijk dat Europa wel erg afhankelijk is geworden van China voor de levering van mondkapjes tot medicijnen. Het kriskras rond de wereld vliegen maakt ook dat dit soort virussen in recordtempo overal opduiken.

  Goochelen met miljarden sinds 2008 is één ding, het coronavirus dat nu mensen maandenlang uit hun gewone doen haalt is van een heel andere orde en heeft daarom veel meer psychologische impact. Het beïnvloedt het dagelijkse leven van iedereen en de bestaanszekerheid van een niet onaanzienlijk deel. En zoals we allemaal weten is psychologie het halve leven.

  Daarom zal ook als deze storm is overgewaaid er veel meer blijven hangen dan na de financiële crisis. Mensen worden blijvend voorzichtiger in hun uitgaven, ze zullen meer buffers willen voor slechte tijden (wie zegt dat er geen nieuw virus opduikt zo lang de Chinese beestenmarkten blijven bestaan?). De globalisering is zeker een verliezer. Opeens loop je niet meer automatisch binnen als je de goedkoopste plek om te produceren opzoekt, het is zaak dat werelddelen ook een eigen verantwoordelijkheid hebben om essentiële zaken te produceren voor de eigen bevolking dicht bij huis.

  Opeens is ook duidelijk geworden dat we niet meer overal heen hoeven te vliegen, met internet gaat het ook. En de doelloze consumptie van allemaal rommel zou het ook zo maar kunnen gaan verliezen van een zucht naar meer kwaliteit. Kortom, het milieu zal als winnaar uit deze medische crisis te voorschijn komen.

  De financiële crisis heeft flink huis gehouden, maar zoiets hadden we eerder meegemaakt en behalve schelden op de banken en de Grieken die er een potje van hadden gemaakt was er weinig nieuws onder de zon. Deze crisis, omdat die zo diep ingrijpt in het dagelijkse leven van iedereen, heeft de potentie om een omslag in het denken te bewerkstelligen. De gevolgen zullen in elk geval dusdanig zijn dat de economie en de overheidsfinanciën een enorme optater krijgen die nog jaren voelbaar zal zijn. Maar wellicht ook een mooi moment om geruisloos de weg in te slaan naar nieuw denken over meer bewustwording en duurzaamheid, een weg die we anders op een later moment op de harde manier hadden moeten inslaan. En daarmee zou het coronavirus wel eens een echte gamechanger kunnen worden.

  5 REACTIES

  1. De eerste barsten worden zichtbaar in de onvoorwaardelijke steun (whatever it takes) aan het getroffen bedrijfsleven: als de overheid niet expliciet heeft gezegd dat een winkel dicht moet (zoals kappers en pedicures), krijgt die winkel geen steun. Heeft de overheid gezegd dat Schiphol dicht moet? Zal wel een uitzondering zijn op deze regel. Deze crisis brengt veel Nederlander aan de bedelstaf. Ook de pensioenen zullen lager worden. Nu de ambtenaren nog, wier salaris gewoon doorgaat, ook al zitten ze thuis. Zij zijn toch trendvolgers?

  2. Een goed verhaal. Behalve dat we ook pandemieen zo vaak al hebben gehad. Recentelijk konden de meesten nog net in de hand gehouden worden maar de “Spaanse Griep”? 50 tot 100 miljoen mensen gingen eraan dood. Zo’n 5% van de wereldbevolking.
   Er is een lijst van epidemieen op wikipedia.
   Dus niets nieuws.
   Hoe we ermee omgaan is wel vrij nieuw (historisch gezien). Hoop dat deze nieuwe manier een beter einde heeft dan de epidemieeen en pandemieen in het verleden. En hopelijk is er dat effect dat mensen zich meer bewust worden van wat belangrijk is en wat niet.

  3. Dit is ook een interessante:
   https://www.telegraaf.nl/nieuws/420170695/onze-milieuregels-verhinderen-test-nieuw-coronavaccin Dat betekent letterlijk dat bureaucratie voor de overheidsinstanties veel belangrijker is dan mensenlevens!

   Ter verduidelijking een hypothetisch voorbeeld:
   Stel dat bij een grote overstroming een dijk moet worden gedicht. Dan moet eerst een MER opgesteld worden, een PFAS-onderzoek gedaan, een vergunning verleend en dan pas mag men de dijk gaan dichten. Tegen die tijd zijn er al veel mensen huis en haard kwijt of verdronken; maar dat geeft niet want aan de regels is voldaan.
   Ons land gaat zowel economisch als maatschappelijk kapot aan bureaucratie!

  4. Ook het coronavirus zal het eigen volk eerst denken echt niet doen veranderen. Het blijft, zoals het al eeuwen is: eigen volk eerst. Niet het welzijn voor de wereld is het uitgangspunt, maar de welvaart (echt iets anders dan welzijn) voor het eigen volk. En binnen dat systeem van eigen volk eerst hebben machthebbers uiteraard een streepje voor, wel op integere wijze natuurlijk. Waarom zouden we eeuwenoude tradities afschaffen, zoals de slavernij bijvoorbeeld en dieren mishandelen. We zullen weinig tot niets leren van de huidige situatie ondanks alle mooie woorden die over ons uitgestort worden en de goede voornemens.

  5. GAMECHANGER,
   Gezien, de bereikte grenzen van de Nederlandse Economie, met tekort aan geschoolde werknemers, Onderwijzers.
   De overvolle wegen, dolgedraaide en falende Ambtelijke en Gemeentelijke Diensten, Sociale Diensten en Uitvoerings Organisaties, Toeslag en Gezondheidszorg narigheid, PFAS, Co2 en Stikstof en megastallen ellende.
   Ligt het antwoord duidelijk voor de hand n.l. STOP!
   met: meer, meer, meer Economie
   en START met
   BETER, BETER, BETER, WELZIJN!
   voor alle burgers.
   Daar heeft geheel Nederland behoefte aan!
   En stop met het geknoei, geschuif, geveinsd geheugenverlies, gedraai en gerommel. Er is genoeg werk met : Gezonde voedings productie, benodigde optimalisering van ons Deltaplan
   en gewenste Energietrancitie voor ‘n:
   blijvend LEEFBAAR! Nederland.

  Comments are closed.