D66 profileert zich met “linkse” punten

  0
  90

  Leestijd: 2 minuten.

  Het conceptverkiezingsprogramma van D66 verschijnt pas vrijdag, maar de partij heeft al twee onderdelen eruit laten lekken. Eerst lanceerde ze in De Telegraaf een plan om iedereen weer het recht te geven op een vaste baan. Dat zou kunnen door de verschillen tussen vaste en flexibele arbeidscontracten te schrappen. En RTL Nieuws kreeg de primeur van de uitbreiding van het vaderschapsverlof. Dat moet niet worden verlengd van twee naar vijf dagen, zoals het kabinet heeft geregeld, maar naar maar liefst drie maanden. Op kosten van de overheid. Prijskaartje volgens het Centraal Planbureau: 200 miljoen euro per jaar. Wat zou D66 nog meer in het vat hebben om kiezers te lokken? Nog een paar nachtjes slapen en we weten het. Waarschijnlijk zelfs eerder, want er zal vast wel meer lekken vóór vrijdag. Maar wat nu alvast opvalt is dat de partij van Alexander Pechtold zich probeert te profileren met “linkse” punten.

  Wat zou D66 nog meer in het vat hebben om kiezers te lokken? Nog een paar nachtjes slapen en we weten het. Waarschijnlijk zelfs eerder, want er zal vast wel meer lekken vóór vrijdag. Maar wat nu alvast opvalt is dat de partij van Alexander Pechtold zich probeert te profileren met “linkse” punten.

  Links tussen aanhalingstekens, want je kunt er altijd over discussiëren in hoeverre iets links of rechts is. Zo gaat de “vaste baan voor iedereen” die D66 in het vooruitzicht stelt gepaard met het verder versoepelen van het ontslagrecht. Niet iedereen in de linkse kerk zal daar blij mee zijn. En nieuwe vaders krijgen volgens het D66-plan tijdens hun sterk verlengde verlofperiode maar 70 procent van hun salaris uitbetaald. 100 procent zou pas echt links zijn geweest.

  Niettemin: het lijkt erop dat D66 zijn neoliberale imago wat probeert weg te poetsen. De partij werd de laatste jaren in sociaaleconomisch opzicht steeds meer als rechts gezien, maar oorspronkelijk komt ze uit de progressieve hoek. Partijoprichter Hans van Mierlo zei ooit dat hij “met het pistool op de borst” voor de PvdA zou kiezen en niet voor de VVD. Onder leiding van Pechold hebben de democraten een ontwikkeling doorgemaakt die haar ideologisch in de buurt van die laatste partij bracht. Maar mogelijk gaat de slinger nu weer de andere kant op.

  Waar zou dat mee te maken kunnen hebben? De PvdA staat virtueel op groot verlies, maar D66 profiteert daar volgens de peilingen nauwelijks van. In die peilingen stijgt GroenLinks, met een duidelijk links profiel, aanzienlijk meer dan de partij van Pechtold. Links van het midden valt blijkbaar wat te halen, zullen ze bij D66 hebben gedacht. Of is dit te cynisch geredeneerd?

  fons

  Fons Kockelmans werkte jarenlang in Den Haag als parlementair verslaggever. Hij schreef onder meer het boek De Haagse Werkelijkheid. In oktober verscheen zijn nieuwe boek ‘Van verzuiling tot versplintering. De Nederlandse politiek sinds de Nacht van Schmelzer’.

  Bekijk meer opinie op Achterkamertjes.nl

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter

  Like Frontbencher op Facebook