‘D66, PVV, SP en VVD nek-aan-nek’

  0
  76

  Leestijd: 2 minuten.

  Als er vandaag Provinciale Statenverkiezingen zouden zijn, strijden vier partijen om de grootste partij te worden. Op dit moment liggen D66, de PVV, de SP en de VVD dichtbij elkaar aan kop. Dat blijkt uit onderzoek van Ipsos in het kader van de Politieke Barometer onder een representatieve steekproef van Nederlandse kiezers.

  Dit schrijven de onderzoekers erover:

  ‘In deze meting boekt D66 (+7) verreweg de meeste winst ten opzichte van de Provinciale Statenverkiezingen van 2011. De SP is, met een winst van 4 zetels, de andere partij die haar aandeel in de Eerste Kamer aanzienlijk vergroot.

  De coalitiepartijen staan op fors verlies. Hoewel de VVD zich bij de grote vier schaart, levert zij fors in ten opzichte van de vorige keer. Als er vandaag verkiezingen zouden zijn, moet de winnaar van de vorige keer het met 5 zetels minder doen. Daarmee zou de partij zakken naar 11. De PvdA levert ten opzichte van de vorige keer 8 zetels in en komt uit op 6. De regeringspartijen halen samen met de constructieve oppositiepartijen, D66, ChristenUnie en SGP, 34 zetels.

  Kiezers over de Waterschapsverkiezingen 2015

  Dat kiezers op 18 maart ook voor het bestuur van hun waterschap naar de stembus gaan, ontgaat nog steeds velen. Driekwart van de kiezers is daar niet van op de hoogte. Dit is weliswaar minder dan een week geleden. Toen wist maar liefst 85 procent van de kiezers niet dat er dit jaar Waterschapsverkiezingen plaatsvinden.

  Een voor de hand liggende factor voor de lage bekendheid van deze verkiezingen is de zichtbaarheid van politici die actief zijn voor de waterschappen. Slechts 3 procent van de kiezers weet wie er momenteel in het college van hun waterschap zitten. Daarnaast heeft wederom 3 procent een idee op wie zij bij de Waterschapsverkiezingen kunnen stemmen.

  Ook weten veel kiezers niet wat hun waterschapsbestuur nu werkelijk doet. Slechts 14 procent zegt daar een beeld van te hebben.

  Verantwoording

  De bovenstaande Eerste Kamer-verdeling is gebaseerd op een peiling naar de Provinciale Staten, als die vandaag gehouden zouden worden. Nog steeds zijn er veel kiezers die niet weten dat er PS-verkiezingen zijn. Er is rekening gehouden met de intentie om te gaan stemmen omdat de opkomst lager is dan bij Tweede Kamerverkiezingen, en dat verschilt per partij.

  We gaan er daarnaast vanuit dat alle PS-leden stemmen op hun eigen partij. Voor de provinciale partijen nemen we aan dat de provinciale partijen stemmen op een overkoepelende partij.

  De statistische marge rond de zetels per partij bedraagt + of – 1 zetel. Het effect van restzetels vergroot deze marge met 1 zetel. Per partij bedraagt de marge maximaal 2 zetels.

  De gegevens zijn verzameld in de Ipsos Politieke Barometer van deze week. De Politieke Barometer is gebaseerd op online onderzoek onder een representatieve steekproef van circa 1.043 stemgerechtigde Nederlanders. Het veldwerk voor deze meting heeft gelopen van dinsdagmiddag 17 februari tot en met donderdagochtend 19 februari.’

  Bekijk hier het volledige en handige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter