D66 stijgt 3 zetels in peiling I&O

  4
  5825

  Leestijd: 1 minuten.

  D66 heeft in de voorlaatste peiling voor de verkiezingen van I&O een stap vooruit gezet van 3 zetels. Daarmee komt de partij op gelijke hoogte met de PVV, die 2 zetels inlevert.

  Dit schrijft I&O Research over de peiling:

  “VVD blijft aan kop, achtervolgd door PVV en D66 Al met al – zeker als we naar de afgelopen 4 à 5 weken kijken – verandert er niet veel in het electorale parcours. De VVD behoudt de koppositie met 24 zetels (was 25) in de I&O-peiling van 7 maart. De PVV gaat van 22 naar 20 zetels en ook D66 staat virtueel op 20 zetels (was 17). GroenLinks (van 20 naar 17 zetels), CDA (van 15 naar 16), SP (van 12 naar 14) en PvdA (stationair op 14) vormen het peloton daar direct achter.

  Het aandeel zwevers neemt maar heel langzaam af. Nu twijfelt nog 73 procent van degenen die van plan zijn te gaan stemmen, waar dat midden januari 78 procent was.
  Eén op de zes kiezers (16%) weet helemaal nog niet op welke partij ze moeten stemmen (was 26% eind januari), 57% twijfelt tussen meerdere partijen.

  Kiezers aan de linkerkant van het spectrum twijfelen meer dan kiezers aan de rechterkant.
  Vooral 50 Plus-kiezers zijn zelden zeker van die keuze (14%), gevolgd door de PvdA (29% zegt zeker voor deze partij te gaan kiezen), GroenLinks (30%), D66 (31%), PvdD (32%) en SP (33%).

  Degenen die wel gaan stemmen, maar nog geen partij kunnen noemen (16% van alle kiezers) overwegen meerdere partijen en ook dit zijn vooral de links/progressieve partijen. Grote veranderingen in het peloton zijn dus nog steeds mogelijk, vooral aan de linkerkant.

  Het Carré-debat van zondag 5 maart werd volgens een peiling van RTL gewonnen door Jesse Klaver, al zaten Klaver, Pechtold, Rutte en Krol in percentages heel dicht bij elkaar. Uit onze peiling blijkt dat van degenen die Carré-debat zelf gezien hebben 26% Henk Krol het best vond, gevolgd door Jesse Klaver met 24%. Van degenen die het debat niet zelf zagen, maar er wel over hoorden of lazen, vond (of dacht) verreweg het grootste deel (19%) dat Klaver het het best deed. Slechts 4% noemt Krol hier. Het effect op het stemgedrag lijkt – een dag na het debat – klein.”

  4 REACTIES

  1. het wordt tijd dat die opiniepeilers verboden worden,deze mensen vinden het leuk om de boel in elkaar te stoken,daarbij hebben zij totaal geen verstand ervan wat er speelt onder de nederlanders,als er in een peiling 100 mensen op d66 stemmen dan gaan die direct 3 zetels omhoog,deze opiniepeilers brengen gewoon onrust en twijfel onder de kiezers,dit moet ophouden,geen peilingen meer vooraf,15 maart brengt alleen de winnaar onder de partijen en die valt heel anders dan de peilingen vertellen,dus zeg ik hou op met dit kinderachtig gedoe.

  2. Onzin om af te geven op opiniepeilers – je hoeft er immers niet naar te kijken of luisteren. Wel wordt er door de media teveel waarde aan toegekend.
   Wat echt op de schop moet, is het stemmen bij de lijsttrekkersdebatten. Onder de SP-aanhang veel werkenden die zeer vroeg op staan – die wachten niet tot elf uur ‘s avonds om te stemmen op een winnaar. En ouderen kunnen vaak niet met een computer omgaan.
   Neem nou het RTL-4 debat. Nou blijkt dat onder de mensen die echt zelf gekeken hebben, niet Klaver, maar Krol de winnaar te zijn. Wat is zo’n uitslag dan nog waard?
   En is een partijprogramma het beste als een lijsttrekker het gewiekst uit het debat tevoorschijn komt? Persoonlijk vind ik het voor een lijsttrekker belangrijk dat hij eerlijk en betrouwbaar is, zoals Roemer. En niet of iemand eruit ziet als een fotomodel of goed een speech van Obama kan vertalen. Eerder was het al een misvatting om Samsom te kiezen die Kennedy na deed, laten we nu niet dezelfde vergissing maken. GL sluit samenwerken met de VVD niet uit – krijg je weer vier jaar VVD-afbraakbeleid…

  3. Ik weet het! Het zijn namelijk mensen met verstand van zaken die toch ook hun werktijd uitzitten, zoals miljoenen andere Nederlanders.
   Waarom raak je zo geïrriteerd door peilers? Je kunt ze ook gewoon negeren, maar ik ben erg blij met alle informatie nu niet iedereen meedoet aan interviews en debatten. Op deze manier krijg je toch een beeld van wat je stem zal gaan betekenen en kun je beter kiezen.

  4. Wie, waar, wanneer, hoe, welk, waarom etc.
   Ik word horendol van de opiniepeilers.
   Zitten daar mensen met verstand van zaken of zitten zij hun werktijd uit
   Wie het weet mag het zeggen.

  Comments are closed.