D66 tuimelt in peilingen, GroenLinks verdubbelt

  0
  103

  Leestijd: 2 minuten.

  D66 heeft in relatief korte tijd een flinke val gemaakt in de peilingen. Drie maanden geleden was de partij van Alexander Pechtold virtueel de grootste van Nederland, momenteel zijn de sociaal-liberalen afgezakt naar de vierde plek.

  Hoe gaan de partijen de zomer in? Op deze laatste dag voor het zomerreces maakt frontbencher de stand op aan de hand van het gemiddelde van de vier peilingen die Nederland rijk is.

  Drie maanden geleden bereikte D66 een recordstand; in zowel de peiling van EenVandaag als in die van Ipsos Synovate werden 28 zetels genoteerd. Een mijlpaal. In drie van de vier peilingen was D66 de grootste. Als het gemiddelde werd genomen van de vier peilingen, was D66 de grootste partij met 26,5 zetels.

  Momentum

  Nu, drie maanden later, is de partij van Alexander Pechtold weggezakt. Met gemiddeld 20,25 zetels is D66 virtueel de vierde partij van Nederland. Afgelopen zondag constateerde Maurice de Hond ook al dat D66 momentum verliest. In zijn peiling verloor de partij in de afgelopen zes maanden 7 zetels.

  Ook de PVV verliest terrein. Bij De Hond ging de PVV in een half jaar tijd met 10 zetels omlaag. Drie maanden geleden was de PVV nog virtueel de tweede partij van Nederland als het gemiddelde werd genomen van de vier peilingen (24,75 zetels). Maar daarvan resteren er nu nog 21,75.

  Warme adem

  Toch mag de PVV zich nog steeds virtueel de tweede partij noemen, achter de VVD. De partij van Mark Rutte staat gemiddeld op 26,25 zetels. Een kleine stijging van dik 2 zetels ten opzichte van de stand van zaken begin april. De PVV voelt wel de warme adem in de nek van de SP (21) en het CDA (20). Deze partijen staan momenteel zo dicht bij D66 in de buurt, dat het inmiddels stuivertje wisselen is geworden.

  De PvdA is virtueel de zesde partij van Nederland met een gemiddeld zetelaantal van 11,5. Dat is toch weer een dikke zetel verlies ten opzichte van de situatie drie maanden geleden. GroenLinks heeft de PvdA in het vizier. De partij van Jesse Klaver noteert gemiddeld 9,5 zetels, bijna een verdubbeling van de situatie in april. Hier is duidelijk sprake geweest van het ‘Jesse Klaver-effect’, ofwel een troonswisseling die in goede aarde viel bij het electoraat.

  Overpeinzingen

  Hierna zien we de gemiddelden van de ChristenUnie (6,25), de Partij voor de Dieren (4,5), 50PLUS (4,5), SGP (3,75) en overige partijen (1). Hierin valt op dat met name de Partij voor de Dieren een flinke stap vooruit heeft genomen en 50PLUS wat is teruggezakt.

  Overpeinzingen genoeg dus, voor de heren en dames politici aan het strand.

  Meest recente peiling van Ipsos, van donderdag 2 juli:

  peil

  Bekijk hier het volledige overzicht van alle peilingen

  Volg Frontbencher op twitter