D66 vindt eindelijk opvolgers voor Snel

  0
  337

  Leestijd: 1 minuten.

  Eindelijk is het dan toch zover: de nieuwe staatssecretarissen van Financiën zijn bekend. Het gaat om Hans Vijlbrief en Alexandra van Huffelen. Volgens de media zullen zij de meer dan een maand geleden afgetreden D66’er Menno Snel gaan vervangen. Eerder was al bepaald dat Snel opgevolgd zou worden door twee partijgenoten. Uiteraard kon een politiek correcte partij als D66 het niet maken om niet minstens één vrouw voor te dragen.

  De naam Vijlbrief (hoge EU-ambtenaar, voormalig topambtenaar van Financiën) deed al de ronde, maar Van Huffelen was bij mijn weten nog niet echt in beeld. Niet dat ze helemaal onbekend is overigens. Van Huffelen (51) is nu nog directeur van het Gemeentelijk

  Alexandra van Huffelen

  Vervoerbedrijf in Amsterdam en ze zit voor D66 in de Eerste Kamer.

  Snel moest, zoals iedereen ongetwijfeld nog weet, weg omdat zijn ambtenaren jarenlang gezinnen ten onrechte van fraude met de kinderopvangtoeslag hadden beschuldigd. Dat gebeurde jaren terug, toen Snel nog niet in functie was. Maar de staatssecretaris lichtte over de gang van zaken wel diverse keren de Tweede Kamer verkeerd in. Ook was hij politiek verantwoordelijk voor andere blunders, zoals het versturen van zwartgelakte dossiers aan gedupeerde ouders.

  Zou het beter gaan onder zijn opvolgers? Minister Wopke Hoekstra (een CDA’er), die de taken van Snel de afgelopen weken waarnam, heeft geprobeerd schoon schip te maken door onder meer de hoogste ambtenaar van de Belastingdienst op de keien te zetten. Premier Mark Rutte wil bovendien het hele toeslagensysteem op termijn afschaffen. Maar daar hebben Vijlbrief en Van Huffelen voorlopig weinig aan, want dat lukt deze kabinetsperiode niet meer. Wel krijgen ze het op één punt een beetje makkelijker dan hun voorganger. Ze hoeven ieder maar een deel van Snels portefeuille voor hun rekening te nemen. Vijlbrief (56) gaat de Belastingdienst doen, Van Huffelen de afwikkeling van de toeslagenaffaire.

  De kans dat ze geen van beiden het einde van de kabinetsperiode halen is daardoor gehalveerd, zou je kunnen zeggen. Maar makkelijk zullen ze het zeker niet krijgen. Anders had D66 vast niet zo lang hoeven te zoeken voor het in de vacature kon voorzien.