Daar heb je de mastodonten weer

  10
  1410

  Leestijd: 2 minuten.

  Het gaat niet goed met de VVD. Bij de Provinciale Statenverkiezingen verloor de partij, waardoor ze in de Eerste Kamer straks niet langer de grootste is. En dus mort de achterban. Die vindt dat de liberalen in de Tweede Kamer door coalitiepartners D66 en ChristenUnie te veel naar links worden gedrukt. Waarom houdt de VVD niet op met dat klimaatgedram? Waarom doet ze geen zaken met FvD van Thierry Baudet? Straks wordt ze nog een soort GroenLinks!

  Op zo’n moment komen onvermijdelijk de mastodonten tevoorschijn om te vertellen wat er dient te gebeuren. Mastodonten zijn voormalige partijcoryfeeën, die zich voortdurend ongevraagd in partijaangelegenheden mengen en precies weten hoe het wél zou moeten. Zaten ze er zelf nog maar, zie je ze soms denken.

  Elke partij met een verleden van enkele decennia beschikt wel over een paar van die bejaarde betweters. Het CDA heeft bijvoorbeeld Hans Hillen en Onno Ruding. De PvdA Ed van Thijn en Willem Vermeend. In D66 bemoeit onder meer Jan Terlouw zich graag met van alles en nog wat. En bij de VVD heb je, naast Neelie Kroes, Hans Wiegel en Frits Bolkestein.

  Beiden zijn behalve oud-partijleider ook gewoon behoorlijk oud: Wiegel is 77, Bolkestein 86. Een mooie leeftijd om achter de geraniums plaats te nemen en minzaam toe te kijken hoe de jongere generatie het ervan af brengt, zou je denken. Maar niks hoor. Wiegel en Bolkestein zijn ervan overtuigd dat iedereen nog steeds op hun raadgevingen en aansporingen zit te wachten. Bolkestein verschijnt met grote regelmaat in de media en schrijft af en toe nog een opiniestuk. Wiegel richt zich vooral op het Telegraafpubliek. In de krant van Wakker Nederland heeft hij een wekelijkse column en bovendien is hij een welkome gast in de verwante tv-rubriek WNL op Zondag.

  De adviezen van het duo komen steeds op hetzelfde neer. De VVD moet zich richten op haar klassieke thema’s en op de zorgen van haar achterban, zei Bolkestein gisteravond in Nieuwsuur. De partij moet de kant op van Thierry Baudet, suggereerde Wiegel voor de zoveelste keer in zijn zaterdagse Telegraafcolumn.

  VVD-leider Mark Rutte is al lange tijd vertrouwd met de standpunten van het tweetal. In 2006, toen hij net lijsttrekker was geworden door Rita Verdonk zeer nipt te verslaan, roerde het zich al. Want bij de Tweede Kamerverkiezingen haalde de als tweede geplaatste Verdonk meer stemmen dan Rutte. Onmiddellijk eiste Verdonk (in bedekte termen weliswaar) het partijleiderschap alsnog voor zich op. De meeste VVD’ers lieten haar maar kakelen, maar niet Wiegel en Bolkestein. Beiden spraken hun steun uit voor IJzeren Rita. Want zij was degene waarop het klassiek rechtse VVD-electoraat volgens hen zat te wachten.

  Vier jaar later werd Rutte premier, iets wat Wiegel en Bolkestein nooit voor elkaar hadden gekregen. Verdonk was toen uit de VVD en ook uit de politiek verdwenen. Maar goed dat er destijds niet naar Wiegel en Bolkestein is geluisterd, kon je achteraf concluderen.

  Natuurlijk, dat was toen. Niemand weet of Rutte zich door de huidige partijcrisis weet heen te glibberen. Maar als hij doet wat Wiegel en Bolkestein willen, namelijk een flinke ruk naar rechts maken, dan zal zijn derde kabinet in elk geval niet lang overleven. D66 en ChristenUnie zullen een drastische afwijking van de klimaatkoers niet willen meemaken.

  Hoe moet het dan verder? Helaas hebben Wiegel en Bolkestein dat nog niet verklapt.

  10 REACTIES

  1. De VVD heet weinig te winnen indien zij afslaat naar links,op de linker flank opereren immers al partijen als Groen Links, D66 PvdA CH en nog wat overig uitschot. De VVD zal slechts weer kunnen groeien indien zij de rechter flank van de politiek kiest.Aan deze kant vinden immers velen het Forum te extreem en de partij van de heer Wilders te radicaal.Ik ben ervan overtuigd dat vele rechtse kiezers ook graag in de EU willen blijven indien deze zich meer gaat richten op het doel waarvoor zij des tijds is opgericht

   • ‘Overig uitschot’ lees ik in de reactie van Joost Fischer. Daar bedoelt hij mee de linkse politieke partijen als Groen Links en PVDA. Als je dus voor een eerlijker verdeling van de welvaart bent en zorgt dat de aarde een beetje leefbaar blijft dan ben je dus ‘uitschot’. Gaan we vervolgens eens kijken naar rechtse sociaal- economische plannen van een rechtse Latijns FVD. Ik vrees dat deze komt uit de koker van ondernemer-politicus Henk Otten. Bestudeer even zijn ideeën omtrent de belastingen. ( zie partijprogramma van FVD). Naar mijn idee onuitvoerbaar, maar de onderklasse krijgt een klein cadeautje van onze Henk. Helaas zal met deze maatregel de onderklasse de onderklasse blijven. Maar dan de rijke bovenlaag in onze samenleving. Dat wordt graaien wat er te graaien valt! Dat bedoel ik, over uitschot gesproken.

  2. Overigens, hebt u al eens geprobeerd om uw partij of kamerlid te mailen?
   De adressen:
   partij@tweedekamer.nl
   voorletter.naam@tweedekamer .nl
   Je krijgt hooguit een ontvangstbevestiging maar nooit een antwoord; politiek Den Haag negeert elke burger!
   En daar moeten we vertrouwen in hebben? Dacht het niet.

   • Helemaal mee eens. Hoewel een flut antwoord ook wel eens gegeven wordt. Of wat vind je van deze: Door de hoeveel post…, maar uw reactie wordt mee gewogen in het besluitvormingsproces. Hoe kun je nog mooier uitdrukken: wij beschouwen jullie, niet ons soort mensen, gewoon als een stel idioten. Als je de 150 Kamerleden aanschrijft, wat ik gedaan heb i.v.m. mijn boek: Klokkenluiders en de politiek, reageerde maar 10%, die me op keurige wijze uitmaakten voor idioot. Wanneer je ziet hoe vanuit de politiek met klokkenluiders mag worden omgegaan stel ik: de grote meerderheid van de volksvertegenwoordigers is tuig van de bovenste richel.

   • @Joop,
    Ik heb – beleefd – zowel D66 als SP gemaild. Het duurde even – ze hadden het druk, excuseerden ze beiden netjes – maar ik kreeg zeker wel een uitgebreid antwoord. ?
    Dus mijn ervaring is toch echt wel anders!

    • Zal zeker waar zijn, maar ju weet dat de meerderheid van de volksvertegenwoordigers niets, maar dan ook helemaal niets moeten hebben van klokkenluiders. Hoe grotere misstanden zij aan het daglicht brengen des te harder mogen zij met de wet in de hand afgemaakt worden. Echt een open deur. Spijkers het voorbeeld omdat niemand mocht weten dat soldaten puur voor de lol afschieten als vuurwerk door een AP23 landmijn een leuk spelletje is. Deze immorele vuiligheid mag pas bekend worden 70 jaar na het overlijden van de heer Spijkers. Dat heet transparant, integer en betrouwbaar.

  3. Die zgn. “mastodonten” hebben meer politiek gevoel en wijsheid in hun pink dan de huidige politiek “leiders” in hun hele lichaam.
   Omdat de huidige politiek “leiders” mensen manipuleren en vals informeren en daarom bang zijn voor de waarheid, worden die oude wijze mannen genegeerd. Weg met onze huidige politieke oplichters.
   Ik stem FvD,tegen EU-dictators als Timmermans en Juncker. Als het FvD genoeg stemmen krijgt, mogen ze wettelijk niet geweerd worden uit het Europees parlement, dus ga stemmen.

  4. De mastodonten zijn onmisbaar. Mijn lieveling, ‘onze’ Dries, onderwees het zo mooi: Een echte politicus (voor een politica weet ik het niet) dient deskundig te zijn, betrouwbaar, integer, kijk naar mij Dries. Ik weigerde naar rechts te buigen en evenmin naar links. En wie kwam op mij afstappen, zoals eens de keizer naar de paus die zich op dart moment in Canossa bevond, niemand minder dan Hans Wiegel die als een heuse profeet de blijde boodschap verkondigde: In de toekomst buigen wij nooit voor Linkse Groenen en willen zaken doen met ene Thierry wiens familienaam bij mij, Hans, nog niet bekend is. Rutte toen nog in hevige strijd met zichzelf: wil ik nu minister-president worden, of toch liever bi seksueel zodat iedereen achter mijn lekker kontje aanrent. Nu hij dan eindelijk, in eigen ogen, uitgegroeid is tot een groot staatsman, nu gaan de onheilsprofeten Wiegel en Bolkestein uitspraken doen waar zelfs het orakel van Delfi geen raad mee weet. Maar ‘onze’ Mark blijft lachten: zoals hij Rita plat kreeg, zal hij ook Wiegel en Bolkestein plat krijgen. Zonder de VVD en zonder ‘onze’ Mark zou ons land allang verschrompeld zijn tot een aantal eilandjes hier ver vandaan.

  5. Beste redactie, enige nuancering. Ten eerste nam ik het Rita Verdonck zeer kwalijk dat ze Ajaan Hirschi Ali niet voluit steunde. Ten tweede heb ik haar uitspraken toen veelvuldig fout geinterpreteerd. Die 2 punten ben ik bij zovele VVD’ers tegen gekomen. Tja, geen 51 %. Vervolgens heb ik mij, net als hele vele VVD’ers, laten ‘verleiden’ door de mooie woorden van rutte. Tenslotte ben ik in 2017 het FvD programma gaan lezen, denkend dat Thierry Baudet links was, hij kwam immers uit de universitaire wereld en Buitenhof. Wat een verrassing! Een rechts-liberaal programma met specifieke aandacht voor mini- en klein MKB. Daarna nog een maand nodig gehad en overgestapt naar FvD. Na 30 jaar links populisme, vind ik het hoogste tijd voor een rechts geluid. Hoezeer zou ik het waarderen, Fons Kockelmans, je reactie te lezen. Je bent kiezer Groen Links of D66 en je hebt een negatieve mening over FvD.

   • @Henk Albarda,
    Toch een correctie: (Tycho Snelder zei het ook al) de laatste drie regeringen stonden toch echt onder leiding van rechts: de VVD. Ik ben echter wel benieuwd, welke partij beticht u van links populisme?
    Want naar mijn weten bestaat dat helemaal niet in Nederland.
    Ik zit er namelijk met smart op te wachten…
    En uit pure ellende heb ik deze keer rechts populistisch gestemd omdat ik populisme op links helaas miste. Wellicht, nu Baudet op het uiterste puntje van rechts verschijnt, zou je de PVV ondertussen links populistisch kunnen gaan noemen? Die is in standpunten gezien (als je even het moslimgedoe vergeet) best wel economisch socialistisch…
    Wellicht dat de nieuwe SP het in zich heeft populistischer te worden? Ik wacht er op… maar betwijfel of het er van komt. Nee, u slaat m.i. in uw terminologie nu toch wel de plank mis…
    Links populisme bestaat in NL niet.

  Comments are closed.