Dag 1

  0
  566

  Leestijd: 1 minuten.

  De dag na de verkiezingen is de stemming op het Binnenhof altijd een beetje onwennig. De uitslag is – restzetels buiten beschouwing gelaten – bekend en nu dienen de Tweede Kamerleden te beslissen hoe het verder moet. Vermoeide gezichten, langdurige fractievergaderingen, lastige media en taart. Taart voor de winnaars uiteraard, maar toch ook voor de verliezers. Want iedereen heeft “ongelofelijk zijn best gedaan en keihard gewerkt”.

  En dan volgt om 14 uur een bijeenkomst van alle 13 nieuwe fractievoorzitters met Kamervoorzitter Kadhija Arib. Sinds 2012 speelt het staatshoofd geen rol meer bij de formatie en maakt de Kamer zelf uit wie het voortouw krijgt in de zoektocht naar een nieuw kabinet.

  Dat is deze keer niet moeilijk. De VVD heeft woensdag 33 zetels gehaald. Weliswaar is dat een verlies van 8, maar de liberalen zijn daarmee veruit de grootste partij gebleven. Zij mogen dus de “verkenner” aanwijzen, de informateur die gaat onderzoeken welke regeringscoalitie het meest voor de hand ligt.

  En dat doet de VVD in vlot tempo. Demissionair minister Edith Schippers wordt de verkenner. Zij gaat aan de slag en wordt geacht volgende week woensdag rapport uit te brengen over haar bevindingen. Dan komt de Kamer in nieuwe samenstelling bijeen en kan er over het advies van Schippers gedebatteerd worden.

  Welke mogelijkheden zijn er? De VVD wil, zoals algemeen bekend, niet met de PVV in zee. Zij heeft een voorkeur voor samenwerking met CDA en D66. Samen hebben die drie partijen 71 zetels. Vijf te weinig voor een meerderheid. Er moet dus nog een partij bij. Dat kan GroenLinks worden (14 zetels), maar ook de ChristenUnie (5 zetels). Andere combinaties, bijvoorbeeld met de PvdA, zijn ook mogelijk, maar liggen gezien de verkiezingsuitslag niet voor de hand.

  De komende dagen gaat Schippers met iedereen praten. Daarover zal zij weinig mededelingen doen, zeg maar gerust geen enkele. Maar aan speculaties zal op het Binnenhof geen gebrek zijn.