Dag 10

  0
  513

  Leestijd: 1 minuten.

  GroenLinks erbij of ChristenUnie erbij? Om die vraag lijkt het in de kabinetsformatie te draaien. Volgende week beginnen de onderhandelingen over de eerste variant, mocht die mislukken dan komt over een aantal weken of maanden  de tweede aan bod.

  Maar wat als het “motorblok” (VVD, CDA, D66) uit elkaar valt? Over die mogelijkheid lijkt niemand zich druk te maken. Terwijl het toch best kan gebeuren.

  Zo is het CDA tegenstander van het leenstelsel voor studenten dat het demissionaire kabinet heeft ingevoerd. De christendemocraten stonden een paar jaar terug op de bres voor behoud van de basisbeurs. Slechts dankzij steun van de oppositiepartijen D66 en GroenLinks kreeg Rutte II het leenstelsel erdoor.

  In zijn verkiezingsprogramma blijft het CDA zich verzetten tegen het leenstelsel. En het CDJA, de christendemocratische jongerenorganisatie, roept vandaag in een aantal kranten de moederpartij zelfs op van deze kwestie een breekpunt te maken in de formatie.

  Nu maken politieke jongerenorganisaties op het Binnenhof niet de dienst uit en de soep zal wel niet zo heet worden gegeten. Maar veronderstel eens dat CDA-leider Sybrand Buma aan de terugkeer van de basisbeurs blijft vasthouden en dat VVD en D66 weigeren het leenstelsel los te laten. Is er een nieuw kabinet denkbaar zonder CDA?

  De situatie wordt dan in elk geval uiterst ingewikkeld. VVD en D66 beschikken samen over 52 Kamerzetels. Dat zijn er  24 te weinig voor een (minimale) meerderheid. De vraag wordt dan waarschijnlijk niet: GroenLinks óf ChristenUnie, maar: wie wordt naast GroenLinks én ChristenUnie de vijfde regeringspartij? Eigenlijk komt dan alleen nog de PvdA (9 zetels) in aanmerking. Want de PVV is door alle onderhandelende partijen uitgesloten, de SP heeft de VVD uitgesloten, de Partij voor de Dieren is óók voor terugkeer van de basisbeurs en de resterende partijen hebben niet voldoende zetels. Of moeten we dan op zoek naar een zesde coalitiepartner?