Dag 101

  4
  391

  Leestijd: 2 minuten.

  Het lijkt nu toch echt te gaan gebeuren. Nadat ze gisteren al gemoedelijk met elkaar om tafel zaten, gaan VVD, CDA, D66 en ChristenUnie medio volgende week daadwerkelijk onderhandelen over een regeerakkoord. Als het meezit hebben we over een maandje of anderhalf, misschien twee, een nieuw kabinet. Weliswaar niet “voor de zomer”, zoals de vorige informateur Edith Schippers beloofde, maar toch wel nog net voor Prinsjesdag.

  Een zeer vreemde combinatie, die vier partijen? Absoluut. Hoe kan nu een coalitie regeren waarvan zowel progressieve liberalen als (op ethisch vlak althans) conservatieve christenen deel uitmaken, samen met conservatieve liberalen en middle of the road christendemocraten? Is dit wat de kiezers wilden toen ze op 15 maart naar de stembus gingen?

  Nee, dat is het zeker niet. Niemand zat te wachten op een kabinet van deze vier partijen. De vraag is alleen of er vaak kabinetten zijn aangetreden die gezien de verkiezingsuitslag “logisch” waren.

  Het thans demissionaire kabinet bestaat uit twee ideologisch volstrekte tegenpolen: VVD en PvdA. Veel VVD-kiezers brachten in 2012 een stem uit in de hoop de “rooien” van Diederik Samsom uit het Torentje te houden. Heel wat PvdA-kiezers meenden door het vakje voor Samsom rood te kleuren te voorkomen dat Mark Rutte in het Torentje bleef. Beide kampen kwamen zeer bedrogen uit. En het kabinet heeft zijn termijn nog wel afgemaakt!

  Voor de verkiezingen van 2010 kondigde het CDA aan dat het niet met de PVV zou regeren. Geert Wilders beloofde het electoraat dat de AOW-leeftijd onder zijn bewind niet zou stijgen. Het resultaat was dat Wilders zijn AOW-garantie al daags na de stembusgang uit het raam gooide en dat het CDA zijn halve achterban bruuskeerde om met de PVV via een gedoogconstructie in zee te kunnen gaan.

  En hoe zat het in 2007? CDA en de sociaaldemocratische, dus zichzelf progressief achtende PvdA betraden het bordes met de ChristenUnie, die toen net zo moeilijk deed over ethische onderwerpen als nu (al ging het destijds niet om “voltooid leven” en orgaandonatie, maar om het sluiten van homohuwelijken en om de zondagsrust).

  Ook in 2003 trad geen voor de hand liggende coalitie aan. Nadat allerlei opties waren afgevallen sloten CDA en VVD een deal met D66, een partij die niet alleen een verkiezingsnederlaag had geleden, maar die tot op dat moment ook steeds had gesuggereerd nooit met “rechts” te zullen regeren.

  We moeten tot 2002 teruggaan voor we een kabinet tegenkomen dat een correcte “vertaling” leek van de verkiezingsuitslag. CDA en LPF, de twee grote verkiezingsoverwinnaars en bestrijders van de voorbije paarse coalities, gingen samenwerken met de VVD. Een paarse partij weliswaar die bij de verkiezingen zwaar had verloren, maar wel de club die qua ideologie het dichtst van iedereen bij de LPF stond. Helaas: dit logische en aan de wensen van de kiezers beantwoordende kabinet-Balkenende I viel al binnen drie maanden.

  4 REACTIES

  1. Je zou ook kunnen zeggen dat het er op neer komt dat alleen de zogenaamde ‘rechtse ‘partijen bereid zijn om regeringsverantwoordelijkheid te nemen; de ‘linkse’ partijen, op GL na niet. Dus de vraag of dit is wat de kiezer wil. Ik neem aan dat de kiezer wil dat er geregeerd wordt, dus is dit een prima combinatie.

  2. Met CDA, VVD, D66 en CU een 100% rechts kabinet. Dat is nieuw in Nederland.
   Voor mensen die het nog niet beseffen dat CDA en D66 rechts zijn: CDA en D66 stemden de laatste jaren vrijwel in met alle rechtse plannen van de VVD en ook CU maakte veel van de VVD ideologie mogelijk door hun steun.
   Zo begon onder Donner (CDA) al het geknaag aan de rechten van huurders en opperde deze CDA minister zelfs de mogelijkheid om niet meer iedere sociale huurwoning te voorzien van een toilet. Dat niet het hele land op zijn kop stond bij deze schandalige gedachte, geeft al weer dat het met de solidariteit met de armere laag van de bevolking (waaronder werkende armen zoals thuiszorgmedewerksters, ZZP’ers, postbodes etc.) al jarenlang steeds slechter is gesteld.
   Ik ben benieuwd of de komende vier jaar het beleid zo duidelijk rechts wordt dat de bevolking eindelijk wakker wordt.

   • Beste Nico, Je hebt gelijk als je stelt dat de rechtse partijen wel goed zijn in samenwerken terwijl de PvdA er jarenlang voor gezorgd heeft de SP buiten de deur te houden en weigerde met de SP samen te werken.
    Nu is het momenteel zo dat het als enige linkse partij onmogelijk is om iets te betekenen binnen een coalitie met drie rechtse partijen. Dan is het politieke zelfmoord om aan te schuiven. Dat besefte Jesse Klaver ook – al was hij wel zo slim om te doen alsof de wil er wel was. Dat is beter te verteren voor de kiezers en ik vind het jammer dat de SP niet begrepen heeft dat het politieke spel zo wordt gespeeld. Daar zijn ze bij de SP te eerlijk voor of te naïef, u mag het zeggen.
    Wat verder opvalt is dat wereldwijd te zien is dat een groot deel van de bevolking teleurgesteld is in de politiek en het stemmen gewoon achterwege laat. De Democratie is hiermee in groot gevaar! Onlusten nemen toe en extreem rechts was al behoorlijk gestegen in populariteit terwijl ook mensen met van oorsprong buitenlandse voorouders (tot voor kort allochtonen genoemd) zich steeds meer verenigen in opstandige groeperingen.
    De rechtse elite die woonachtig is in plaatsen zoals Blaricum gaat zijn gang zonder te zien dat er een kruitvat aan het ontstaan is. Rijken zijn, zelfs in de crisisjaren, fors rijker geworden. Het zou goed zijn als men de onderkant van de bevolking ook wat kruimeltjes gunt.

  3. Typefoutje: in 2007 bedoelt u CDA ipv VVD.

   Verder mooi overzicht. Inderdaad lijkt het vaak wat willekeurig welke coalitie er uitkomt, het zou mijns inziens goed zijn als de kiezer hier meer invloed op zou kunnen hebben.
   Bijvoorbeeld door een gekozen minister-president die een kabinet samen mag stellen (een beetje zoals het Franse systeem, al gaat het daar natuurlijk om een president). Of door stembusakkoorden zodat mensen van te voren weten waar ze aan toe zijn als ze op een partij stemmen.

   NASCHRIFT REDACTIE: Foutje verbeterd, dank voor de constatering.

  Comments are closed.