Dag 103

  7
  430

  Leestijd: 1 minuten.

  Informateur Herman Tjeenk Willink vindt dat zijn werk erop zit, dus hij stopt ermee. Bij zijn aantreden verkeerde de kabinetsformatie in een hopeloos lijkende patstelling, maar Tjeenk heeft die handig weten te doorbreken. Later deze week beginnen de inhoudelijke onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie en die moet maar iemand anders gaan leiden, heeft Tjeenk bepaald. De 75-jarige trekt zich weer terug achter de geraniums.

  Maar voor het zover is laat hij vandaag alle afvallers nog een keertje langs komen, te beginnen met Jesse Klaver van GroenLinks en te eindigen met Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Alleen PVV-leider Geert Wilders heeft bedankt voor de eer. Een beetje bot misschien, maar je kunt je er iets bij voorstellen. Want wat is de zin van dit afscheidsrondje, nadat iedereen al zo vaak bij Tjeenk Willink en zijn voorgangster Edith Schippers op bezoek is geweest?

  Interessanter is de vraag wie Tjeenk zal opvolgen. Op het Binnenhof zingt de naam van Gerrit Zalm rond en dat lijkt geen verkeerde keus. VVD’er Zalm was twaalf jaar minister van Financiën (een record) en leidde tussen de bedrijven door ook nog een tijdje de VVD-fractie. Ervaring als informateur heeft hij ook: in 1998 begeleidde hij (samen met PvdA-leider Wim Kok en D66-kopstuk Els Borst) de besprekingen over Paars II. Zalm werd na zijn vertrek uit de politiek de grote baas bij ABN Amro, maar daar is hij inmiddels gestopt. Hij heeft dus de handen vrij.

  Mocht Zalm inderdaad de nieuwe informateur worden – de Tweede Kamer beslist daar waarschijnlijk woensdag over en hij moet zelf natuurlijk ook willen – dan krijgt de kabinetsformatie een ander karakter. Zalm is praktisch ingesteld en heeft naar verwachting vooral oog voor de financiële haalbaarheid van het regeerakkoord. En een beetje zakelijke aanpak kunnen de onderhandelingen wel gebruiken na alle rituele bewegingen van de afgelopen 100 dagen. Zalm kan bovendien goed relativeren. Ook geen verkeerde eigenschap als de gemoederen in de Stadhouderskamer teveel verhit dreigen te raken.

  7 REACTIES

  1. Het CDA heeft zojuist laten weten niet in te stemmen met het verlagen van het eigen risico zorg, ook al stond dit in hun verkiezingsprogramma.
   Dit, zo stellen ze, om de onderhandelaars niet in de weg te zitten.
   Maar ik lees: verkiezingsbeloftes stellen niets voor. Deze belofte werd alleen gedaan om de SP de wind uit de zeilen te nemen. Want als dit punt zo belangrijk was voor het CDA, dan wilden ze niet zo dolgraag met rechts regeren want VVD en D66 vinden het helemaal niet erg dat mensen hun medicijnen niet ophalen omdat ze het eigen risico niet kunnen betalen. Maar wat we daar christelijk aan moeten vinden… weten de mensen van het CDA en CU eigenlijk wel wat er in de Bijbel staat over hulp aan zwakkeren?

  2. Christenunie wil niet reageren op de vraag van Sven Kockelman of ze gaan instemmen met het verlagen van het eigen risico zorg met 100 euro. Blijkbaar willen ze de formatie niet in gevaar brengen.
   Maar juist de Christenunie zou moeten zeggen: christelijke waarden betekenen tenminste dat we in een rijk land als Nederland de zorg ook toegankelijk houden voor arme mensen. Want dat gaat voor het zitten op het pluche, toch?

  3. Het is weer zover en eentonig: de vrienden van een club komen weer aan BOD!!!

   Dus de ons kent ons club (VVD) is weer aanbod!

   De Man die de gulden voor minimaal 10% minder in de verkoop deed voor de euro!!

  4. wordt ook schielijk voorbij gegaan aan het feit dat hij in het bestuur van de DSB bank zat hè…….

   • Helemaal mee eens. De VVD begint een dubieuze partij te worden als ze niemand meer kunnen vinden zonder een twijfelachtig verleden. Blijkbaar deert ze dit niet!

  5. Zalm? Serieus? Is het een kwalificatie dat de man directeur was van een dubieuze bank die zoveel mensen in de problemen heeft gebracht? Zijn VVD-partijgenoot De Graaf bedankte voor de baan als bankdirecteur bij deze bank omdat hij schrok van de praktijken die deze bank hanteerde. Zalm niet.
   En was het niet Zalm die stond te juichen bij de gemanipuleerde cijfers van Griekenland toen dit land wilde toetreden tot de EU? Jazeker!
   Naïef, gewetenloos of gewoon niet zo slim? In ieder geval begrijp ik er geen hout van dat deze man steeds maar weer in beeld komt.

  Comments are closed.