Dag 104

  3
  219

  Leestijd: 2 minuten.

  Herman Tjeenk Willink draagt als informateur het stokje over aan Gerrit Zalm. Velen in politiek Den Haag wilden dat hij nog door zou gaan, nadat hij ChristenUnie en D66 zover had gekregen dat ze met elkaar aan de onderhandelingstafel willen.

  Zelf zegt Tjeenk Willink dat hij “niet is afgehaakt”. We weten toch dat formeren faseren is. En nu er een nieuwe fase aanbreekt, kun je dat maar het beste markeren met een nieuwe informateur.

  En hoe kreeg hij D66, dat deelname van de ChristenUnie aan een regering “ongewenst” noemde, toch aan tafel met de ChristenUnie?  Als informateur was Tjeenk Willink slechts een “procesbegeleider”. De twee partijen hebben elkaar niet uitgesloten en die toenadering, dat hebben ze echt zelf gedaan.

  Maar hoe kan dan de kloof tussen D66 en ChristenUnie over voltooid leven en medisch-ethische kwesties overbrugd worden? Dat is, zegt Tjeenk Willink, aan zijn opvolger Gerrit Zalm. Hij “wil niet over zijn graf heen regeren”.

  “Over zijn graf heen regeren,” waren op dezelfde dag ook de woorden van Halbe Zijlstra, de fractieleider van de VVD in de Tweede Kamer. Hij doelde op PvdA-leider Lodewijk Asscher, die zich vierkant opstelde achter de leraren in het basisonderwijs die dinsdag het werk één uur neerlegden voor betere arbeidsvoorwaarden en hoger loon.

  Asscher, nog altijd, vicepremier, wil extra geld uittrekken voor de leerkrachten en zinspeelde erop dat het huidige kabinet dat zou kunnen doen op Prinsjesdag. Hij voegde er en passant aan toe dat hij dan ook een eerlijke inkomensverdeling wil in de begroting voor volgend jaar.

  Gerrit Zalm zou dus veel politiek geharrewar kunnen voorkomen als hij erin slaagt vaart te brengen in de formatie, zodat er in augustus een nieuw kabinet is. Dan wordt Asscher de pas afgesneden, want dan is er nog tijd voor een begroting van een missionair kabinet op Prinsjesdag.

  Asscher was dinsdag toch al een stokebrand. Nu de Brexit een feit is hoopt premier Mark Rutte financiële instellingen vanuit Londen naar Amsterdam te lokken. Dan moeten niet de bankiers aan banden worden gelegd bij het toekennen van bonussen. Asscher zette een filmpje op Twitter dat dateert van vóór de Brexit en waarin Mark Rutte “toedelokie” zegt tegen de graaiende bankiers.

  Deze kwestie ligt zwaarder op de maag bij de ChristenUnie. Nu deze partij aanschuift aan de onderhandelingstafel haalde Kamerlid Joël Voordewind zijn handtekening weg onder een motie om de bonussen te beperkeren, en stemde zijn partij tegen.

  Regeren doet pijn, nog voordat het begonnen is.

  3 REACTIES

  1. Met een PVDA in het kabinet, komen er nog 17 miljoen gelukszoekers bij !

   P.S. NIET PLAATSEN, WANT DEZE TEKST PAST NIET IN HET STRAATJE VAN DIEGENE, DIE
   DE INGEZONDEN OPMERKINGEN CONTROLEERT.

   KOK IS GEEN VOORZITTER MEER VAN DE VAKBOND, HIJ HEEFT HET DRUK OM MILJOENEN TE VERGAREN BIJ MULTINATIONALS.

   ER WORDT SUBJECTIEF GECINTROLEERD. NATUURLIJK EEN ROOIE !!!!!!

  2. De rechtse partijen willen dat Amsterdam de rol van de City Londen overneemt. Dat levert banen op.
   Maar er is een behoorlijk keerzijde! En niet een waar rechts last van heeft.
   In Londen City is het dagelijks leven onbetaalbaar geworden. Je moet inderdaad wel een megasalaris verdienen om daar te kunnen wonen. Lagere goden moeten het doen met een gedeelde sociale huurwoning waar de huur hetzelfde bedraagt voor één week als bij ons voor een hele maand. Mensen worden in slechte woningen gestouwd, agressie licht op de loer en misdaad lijkt de enige oplossing om er nog uit te komen. Er ontstaat een onderstroming waar ze in Londen nog geen antwoord op hebben gevonden.
   Zolang het naar Amsterdam brengen van het financiële hart van Londen meer nadelen dan voordelen brengt, zou ik er niet zo happig op zijn. En erg sociaal zijn die megaverdieners ook niet. Gratis geld bestaat niet dus die 100% bonus die men eist, komt uit de zakken van de lagerbetaalden.
   Nee, dank u wel.

  3. Voordewind is zelf oud-PvdA-er, dus voor hem moet dit inderdaad wel bijzonder veel pijn doen.

  Comments are closed.