Dag 105 bis

  0
  216

  Leestijd: 1 minuten.

  Gerrit Zalm, de nieuwe informateur, sluit niet uit dat het huidige demissionaire kabinet de begroting voor volgend jaar opstelt. “Snelheid is niet mijn doel,” zei hij woensdagavond.

  De voormalig minister van Financiën wil nu eerst deskundigen horen van onder andere De Nederlandsche Bank en het Sociaal Cultureel Planbureau zodat de onderhandelaars weer een actueel beeld hebben van de stand van het land en de financiële ruimte voor nieuw beleid. Volgende week komen de immateriële kwesties aan de orde, ook de medisch-ethische waarover D66 en de ChristenUnie principieel van elkaar verschillen.

  Voor de onderhandelaars en hun hulptroepen wordt het aanpoten. Zalm wil dat de onderhandelaars iedere dag ’s morgens en ’s middags bijeenkomen. Als VVD-leider Mark Rutte verhinderd is door zijn werk als premier moet fractieleider Halbe Zijlstra diens plaats innemen. Op 10 en 11 juli is er een samenzijn in het land, inclusief een overnachting op een plek die niet geheim blijft voor de pers.

  Zalm wil niet een vuistdik regeerakkoord. Hij hoopt op minder dan 100 bladzijden en hij hoopt ook dat hij minder dan 100 dagen nodig zal hebben om dat tot stand te brengen.

  Hij wil geen “kookboek”, maar ruimte voor elke minister om een eigen beleid te voeren. En hij streeft naar “verbreding van steun”, zodat een nieuw kabinet niet steeds afhankelijk is van een coalitie met een uiterst krappe meerderheid.