Dag 105

  0
  287

  Leestijd: 2 minuten.

  Gerrit Zalm laat er geen gras over groeien. Enkele uren nadat de Tweede Kamer in een motie instemde met zijn aantreden als informateur, zat hij al aan de onderhandelingstafel met VVD, CDA, D’66 en ChristenUnie.

  Niet iedereen was in het Kamerdebat blij met deze opvolger van Herman Tjeenk Willink. Voor Emile Roemer staat de man voor alles wat de SP verafschuwt. Hij was bankier en is nog steeds neoliberaal. Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren wees erop dat Zalm commissaris is van oliemaatschappij Shell en zij heeft er weinig vertrouwen in dat hij de partijen loodst naar een voortvarende aanpak van het klimaatprobleem. En de jonge Thierry Baudet van Forum voor Democratie wist zich nog te herinneren dat Zalm, toen hij minister van Financiën was, de “gulden van ons heeft afgepakt”.

  Bij deze geluiden is het de vraag of Nederland af gaat op een kabinet dat links en rechts verbindt, hetgeen de ambitie is van VVD’er Rutte en van Pechtold van D66. Een kabinet met de ChristenUnie heeft straks een meerderheid van één zetel in de Tweede Kamer en van één zetel in de Eerste Kamer. Bij zo’n krappe meerderheid is het raadzaam de oppositie te paaien. Wat Geert Wilders betreft is dat ijdele hoop. Hij beloofde “snoeiharde oppositie” van de PVV, maar daar kijkt niemand van op.

  CDA-leider Buma haalde hard uit naar de linkse partijen PvdA, GroenLinks en SP. Hij verweet hen dat ze “schadevrij uitwijken naar de veilige haven van de oppositie in turbulente tijden”. Lovende woorden had hij daarentegen voor het “lef” van de ChristenUnie om de regeringsverantwoordelijkheid niet uit de weg te gaan. En het “siert D66 dat het over de bezwaren van de ChristenUnie heen stapte,” aldus Buma.

  Ondertussen wacht Zalm geen gemakkelijke taak. Pechtold maakt er geen geheim van dat hij liever een andere coalitie had gezien. “Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan”. Gert-Jan Segers van de ChristenUnie noemde het in het debat een “klein wonder” dat zijn partij gaat onderhandelen. Hij wil nu op naar een “groot wonder” ofwel deelname aan de regering.

  Lodewijk Asscher van de PvdA wilde weten hoe de kloof tussen D66 en de ChristenUnie overbrugd kan worden bij medisch-ethische kwesties. Dat was vragen naar de bekende weg. VVD-leider Mark Rutte zei dat dit niet in het openbaar wordt besproken, maar in de beslotenheid van de Stadhouderskamer. Daar mag zijn partijgenoot Zalm nou een wonder gaan verrichten.