Dag 107

  0
  320

  Leestijd: 1 minuten.

  De nieuwe informateur Gerrit Zalm houdt van opschieten, zo wordt gezegd, maar vooralsnog is daar weinig van te merken. Gisteren, tijdens de eerste onderhandelingen die hij leidde, kwamen de kopstukken van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau langs om advies te geven. Ze waren eerder in de kabinetsformatie ook al op bezoek geweest, maar blijkbaar was dat weer nodig. En vandaag is het de beurt aan Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad. Zij maakt al voor de derde keer in deze formatie haar opwachting in de Stadhouderskamer, als we goed geteld hebben. Zou er in die korte tijd zoveel zijn veranderd in de polder dat dat nodig is?

  Volgens een bron in een van de formerende partijen is er iets anders aan de hand. Zalm en de onderhandelaars zeggen wel dat ze tempo willen maken, maar die uitspraak moet met een korreltje zout worden genomen. Want stel eens dat het nieuwe kabinet eind augustus of begin september de eed aflegt. Dan moet het dus op Prinsjesdag (de derde dinsdag van september) een miljoenennota presenteren. Dat wordt in dat geval noodzakelijkerwijs de technische, beleidsarme miljoenennota die door het huidige, demissionaire kabinet is opgesteld. Een kale miljoenennota, zonder lastenverlichting of andere leuke dingen voor de mensen, want om zelf een overheidsbegroting voor volgend jaar in elkaar te draaien heeft het nieuwe kabinet dan geen tijd meer. Als VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zelf de stukken nog willen maken zou Rutte III begin augustus op het bordes moeten staan, en dat is wel erg snel.

  Het is daarom beter de formatie een beetje te rekken, aldus nog steeds bovengenoemde bron. Eind september of begin oktober is vroeg genoeg. Prinsjesdag is dan achter de rug, maar de afzonderlijke begrotingshoofdstukken moeten nog behandeld worden. In de debatten daarover kunnen de nieuwe coalitiepartijen vervolgens naar hartenlust wijzigingsvoorstellen indienen.

  Of dit verhaal klopt weten we niet. Maar het zou wel verklaren waarom er vandaag maar liefst 2,5 uur is uitgetrokken voor Mariëtte Hamer, die toch echt niet veel nieuws te melden kan hebben. En voor die adviseurs die gisteren langs kwamen. En het zou ook verklaren waarom informateur en onderhandelaars zichzelf over een kleine maand maar liefst twee weken vakantie gunnen.