Dag 11

  1
  378

  Leestijd: 1 minuten.

  Het kon niet uitblijven: ook de peilingbureaus storten zich op de kabinetsformatie. Maurice de Hond was zondag de eerste. Uit zijn onderzoek blijkt dat 48 procent van de kiezers rekent op een kabinet met de ChristenUnie en slechts 26 procent GroenLinks als toekomstige coalitiegenoot ziet van VVD, CDA en D66.

  Toch zal verkenner Edith Schippers morgen laten weten dat het eerst met GroenLinks geprobeerd moet worden. Schippers presenteert dan het verslag van haar werkzaamheden aan Kamervoorzitter Khadija Arib. Het is de bedoeling dat de Tweede Kamer dinsdag debatteert over haar bevindingen.

  Erg verrassend wordt de uitkomst van dat debat niet. De Kamer zal een informateur aanwijzen die de inhoudelijke onderhandelingen met de vier partijen gaat leiden. Alleen wie die informateur wordt staat nog niet vast. Vermoedelijk  opnieuw Schippers, die immers heeft aangekondigd de politiek te verlaten en die dus geacht kan worden op iets grotere afstand te staan van het Binnenhof dan personen die daar de komende vier jaar actief blijven. Ook is het denkbaar dat er naast Schippers een informateur van GroenLinks komt, zodat die partij wat comfortabeler aan de onderhandelingstafel kan plaatsnemen. In dat geval zijn de oud-partijleiders Paul Rosenmöller en Femke Halsema voor de hand liggende namen.

  Het is zelfs mogelijk dat er voor elke onderhandelende partij een informateur komt. Dat gebeurde onder meer bij de besprekingen over Paars I en Paars II in de jaren negentig. Mocht hiertoe worden besloten dan zou D66 bijvoorbeeld oud-SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan of oud-minister Hans Wijers kunnen afvaardigen. Terwijl het CDA over een heel leger aan ervaren ex-ministers en zelfs een paar ex-premiers beschikt. Of de onderhandelingen met meer informateurs ook sneller zullen verlopen, mag echter betwijfeld worden.

  De kiezers denken volgens Maurice de Hond dat het ruim drie maanden gaat duren voor er een nieuw kabinet zit. Dat zou wel eens een tikkeltje te optimistisch kunnen zijn, ook al wordt er maar één informateur aangesteld.

  1 REACTIE

  1. Wat ook niet erg verrassend is … GL is bereid om het afschaffen van het eigen risico zorg te laten voor wat het is als ze maar wat groens kunnen binnenhalen.
   Ik voorspelde het al eerder.
   De SP kwam met het nationaal zorgfonds – had onverwachts veel succes hiermee (er kwamen 10.000 mensen naar Den Haag! Dat is twee keer zoveel als het optreden van Jesse Klaver) en hopla, daar kwamen partijen die ook wel het eigen risico wilden afschaffen. We wisten al dat partijen in 2012 met succesvolle verkiezingspunten van de SP aan de haal gingen, met succes. Wat een drama dat dit zich nu gewoon weer dreigt te herhalen.
   En dan straks weer ernstig nadenken over hoe het nou toch komt dat de kiezers het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt.

  Comments are closed.