Dag 117

  3
  261

  Leestijd: 2 minuten.

  Even wat lekker relaxte foto’s. De onderhandelaars komen in spijker- of vrije tijdskleding en op gympen aan bij het Johan de Witt-huis. Een paar honderd meter van het Binnenhof, maar toch een andere sfeer en een frisse blik voor de formatie.  Het is weliswaar geen hutje op de hei, maar dat heeft zo zijn voordelen.

  Premier Rutte ontvangt vanavond de Vietnamese premier Nguyen Xuan Phuc voor een diner in het Catshuis, een ritje van een paar minuten. En informateur Gerrit Zalm is ook dicht bij zijn Scheveningse optrekje, toch handig als je tot elf uur wilt doorjassen.

  En dan nog wat, het Johan de Witt-huis is onbelast. Er zijn nooit formaties stukgelopen zoals in het Catshuis waar de gesprekken met GroenLinks stokten of in 2012 het eerste kabinet Rutte schipbreuk leed, toen PVV-leider Wilders de stekker er uit trok. Dat raadspensionaris Johan de Witt in 1672 op enkele honderden meters er vandaan door woedende Oranje-aanhangers werd opgehangen nemen we maar voor kennisgeving aan. Zo ver komt het vandaag-de-dag niet meer.

  Ondanks de relaxte sfeer wil Zalm meters maken, ook over lastige kwesties als de inkomenspolitiek en de hervorming van het belastingstelsel. Premier Rutte grapte nog dat hem op de G20 in Hamburg was gevraagd wanneer er nu een keer een nieuwe regering komt. “Dat kan nog even duren, maar dan heb je ook een regering die het vier jaar kan uithouden”, was Rutte’s antwoord.

  Den Haag staat ondertussen stil. De huidige demissionaire regering komt met een begroting die op de winkel past, de vruchten van fors lasten verzwaren en bezuinigen lopen in de schatkist, lastenverlichting gaat even ‘on hold’ (een verloren jaar) en de rest van de wereld dendert gewoon door. Nieuwe allianties en handelsverdragen worden gesloten, politieke machts- en economische zwaartepunten verschuiven en de wereld herrijst langzaam van de zwaarste crisis ooit, maar wel met tienduizenden miljarden schuld.

  De manier en het tempo waarop de centrale banken van de VS en Europa hun opgeblazen balans weer gaan reduceren en terugkeren naar een normale rentevoet en inflatie, is oneindig veel belangrijker voor Nederland en de rest van de wereld dan het uiteindelijke regeerakkoord. Dat gaat bepalen of we een paar graden naar links of rechts koersen, de grote lijnen worden buiten Nederland bepaald.

  Met die dosis relativisme en bescheidenheid in het achterhoofd moeten we de besprekingen volgen. Die liggen woensdag en donderdag even stil, de vier betrokken partijen kunnen zich dan in eigen kring beraden. Maar er moet dan wel iets zijn om over te praten. Op gympen moet je harder kunnen lopen dan op brogues, moet Zalm wel denken.

   

  3 REACTIES

  1. Eigenlijk is er niet zoveel mis met het huidige belastingstelsel. Wat de rechtse partijen echter vooral wenselijk vinden is een nog gunstiger belastingstelsel voor de gefortuneerden. Alles onder het mom van ‘vereenvoudigen’. Klinkt goed.
   Er is al heel veel vereenvoudigd. De belastingaftrek voor chronisch zieken is behoorlijk teruggebracht. En je zult zien dat straks zorg- en huurtoeslag gaan sneuvelen. Ik hoop dat dit niet meer dan doemdenken van mij is.
   Ik hecht er wel aan te melden dat ik zelf géén gebruikmaak van deze toeslagen en dat ik in de inkomstencategorie val die wel zou varen bij een gunstiger belastingpolitiek voor hogere inkomens. Alleen deel ik de mening van de econoom Piketty dat de groeiende kloof tussen rijk en arm zeer gevaarlijk en onwenselijk is.
   Mensen die opmerken dat het met die kloof in Nederland wel meevalt, moet ik toch meegeven dat dit juist is maar dat de kloof tussen de hoogste en laagste inkomens wel groeit. En dat in de Nederlandse cijfers niet wordt gekeken naar de inkomsten door bijv. erfenissen of verkoop obligaties. Toch niet gering. Want juist dit maakt dat die kloof in Nederland wel degelijk erg groot is maar dat dit dus buiten de officiële cijfers blijft. In de VS worden deze cijfers wel meegenomen.

  2. Opnieuw mijn reactie: Walgelijk!!!
   Voor iedereen die verstandig denkt. Onze regeringsleiders
   zijn toch geen dwaasjes op gympies/in spijkerbroeken. Ja,
   zeg: ze moeten ons land regeren. Of niet soms???
   Onze formatiebesprekingen hebben zo langzamerhand het
   nivo van “de Efteling” gekregen. Wie doet hier wat aan???
   Wie reageert??
   Bert.

  3. Er zijn nooit formaties stuk gelopen in het Johan de Witt-huis? Toch wel: Paars Plus in 2010.

  Comments are closed.