Dag 119

  3
  311

  Leestijd: 2 minuten.

  Centimeters vooruit. Volgens Alexander Pechtold gaat zijn er tijdens de formatie nog geen meters gemaakt, maar centimeters. Het gaat langzaam en moeizaam zegt de zelfbenoemde optimist in de politiek. 

  Zijn collega Gert-Jan Segers van de ChristenUnie beaamt dat er centimeters zijn gemaakt, maar volgens hem zit er vooruitgang in. Volgens CDA-leider Sybrand Buma zijn er wel degelijk meters gemaakt. En Mark Rutte van de VVD leek in zijn maagdelijk witte overhemd het meest verbaasd over de uitspraak van Pechtold. Hij zag het niet zo.

  Pechtold sprak met een frons op zijn voorhoofd en een serieuze blik over pittige gesprekken en een moeizaam verloop. De onderhandelaars hebben nu twee dagen relatieve rust om met hun achterban te overleggen, zoals dat heet. De ChristenUnie-poot van de onderhandeltafel doet dat in en om Berlijn waar Segers en zijn secondante Carola Schouten een concert van U2 in Berlijn bijwonen. Daar kunnen zij het pittige tweegesprek waar Jinek gisteravond een stukje van liet zien door een blik op de tuin van het Johan de Witthuis voortzetten. Zij sprak haar fractieleider streng toe, compleet met vingertje.

  Maar politici zijn goede acteurs. De drie mede-onderhandelaars leken oprecht verbaasd door de uitspraak van Pechtold dat de formatie maar centimeters vooruit kwam. Ongetwijfeld is hij gisteravond nog gebeld door Rutte met een tirade en kon Pechtold die rustig vertellen waar zijn pijn zit. Een tipje lichte hij al op. Het zou de D66-voorman gaan om punten waarop overeenstemming lijkt, maar als hij doorvroeg de zaken niet zo bleken te liggen als hij dacht. “Ik blijf alert”, riep hij bij het verlaten van het Johan de Witthuis. Ongetwijfeld had hij het over Segers die een twinkeling in zijn ogen kreeg toen hij deze uitspraak kreeg voorgeschoteld.

  In hoeverre de uitspraken en de verontwaardiging echt zijn, moet nog blijken. Pechtold is naar eigen zeggen niet negatief, maar realistisch. Maar meent hij dat, of is het een uitspraak voor de bühne om de onderhandelingen even op te schudden? Hij gebruikte het woord moeizaam en dat woord was ook erg in zwang tijdens de hier al vaker aangehaalde monsterformatie van 1977 die leidde tot het eerste kabinet-Van Agt. Zolang het woord vertrouwen nog niet valt, lijkt het mee te vallen. Of kan er zelfs schot zitten in de formatie, zoals de Telegraaf vanochtend kopt.

  Het uitstapje van de onderhandelaars naar het Johan de Witthuis lijkt nog niet erg vruchtbaar. Op enkele meters van het vaste onderhandelhonk de Stadhouderskamer aan het Binnenhof, slechts centimeters vooruitgang boeken. Het is nu aan informateur Gerrit Zalm. Terwijl fractiespecialisten werken aan mogelijke teksten voor het regeerakkoord, moet hij een list verzinnen om van die centimeters meters of kilometers te maken. In ieder geval heeft hij vandaag even gebeld met de koning om hem op de hoogte stellen van de voortgang. Dus toch…

  3 REACTIES

  1. Beste Bert,

   Ik denk dat het nieuwe kabinet er wel gaat komen en dat het gevecht tussen D66 en de CU gevoerd is om de achterban zoet te houden. Pechtold kan dan zeggen dat het euthanasievoorstel ‘in het landsbelang’ nog maar vier jaar in de ijskast moet.
   En waarom niet? Er is helemaal geen meerderheid voor het voorstel van D66 – en nu kan hij er politiek gezien nog een slaatje uit slaan.
   En CU moet de achterban laten zien om standvastig voor de bijbelse standpunten te staan. Helaas is de CU minder standvastig als het gaat om de bescherming van de zwakkeren en armen in onze samenleving. Ik zie het eigen risico zorg dan ook niet verdwijnen (terwijl er voor de verkiezingen nog een meerderheid leek te zijn voor dit standpunt van de SP)

  2. De pers vertelt van alles, maar kan wat mij betreft naar huis. Wat een tijdverspilling om voor de deur te posten van het De Witthuis. Er komt toch niets naar buiten.

  3. Informatie gekregen: vergeet het maar!
   Opnieuw twee dagen “reces” bij de formatiebesprekingen.
   Ach ja, haastige spoed, is zelden goed, toch? En wat zijn
   we weer geweldig geïnformeerd gisteren. Pechtold: we zijn
   centimeters verder. Buma: we hebben meters gemaakt. Rutte
   is weer een quasi-boos om deze uitspraken, want dat tempert
   zijn onbegrensde optimisme. Zijn glimlach moet blijven!!
   Wat een onzinnige discussie. Laten we eerlijk zijn. De burger
   weet nog steeds niets. De pers ook niet. Hoe is dat eigenlijk bij
   de leden van de tweede kamer? Weten zij wel iets? Gerrit Zalm
   werkt toch in opdracht van de tweede kamer? Of moeten zij zich
   ook “van de domme houden”? Anders begrijp ik echt niet dat ze
   dit stiekeme geklungel accepteren.
   In mijn ogen komt er helemaal geen nieuw kabinet. Dit is alleen
   een show voor de bühne. D66 en CU gaat niet samen. Dat wisten
   de heren politici al maanden geleden. Deze poging tot formatie zal
   na de zomer wel gestopt worden. Weer maanden vertraging!!
   De wil in Den Haag om iets te bereiken is zeer gering, al beweren
   de formatie-onderhandelaars anders. Eerst in september de beleids-
   arme begroting. Kan ook niemand zich immers een buil aan vallen.
   En dat zien wel weer toch? Minderheidskabinet of nieuwe verkiezingen
   Het zal de “heren” een zorg zijn. Ze hebben toch hun best gedaan; en
   dat is immers het belangrijkste in ons land. Belangrijker dan het resul-
   taat. Ons democratische systeem is goed, alleen de poppetjes deugen
   niet. Het is niet anders!
   Bert.

  Comments are closed.