Dag 12

  0
  519

  Leestijd: 2 minuten.

  Verkenner Edith Schippers heeft haar verslag uitgebracht aan Kamervoorzitter Khadija Arib, een document van – inclusief bijlagen – ruim 6200 woorden. Het verslag bevat geen nieuws. Schippers beveelt aan om een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks te onderzoeken, zoals al bekend was. Ze beveelt ook aan een informateur van VVD-huize hiervoor in te schakelen. Ook dat lekte in de loop van zondagmiddag uit, en eveneens dat Schippers zelf die informateur wordt. Het aanstellen van meerdere informateurs zou mogelijk zijn geweest, maar dan was het wel druk geworden aan tafel. De onderhandelaars nemen immers allemaal een secondant mee, dus ze zijn al met zijn achten.

  Hoewel het verslag van Schippers geen nieuwe feiten bevat, biedt het wel een aardig inkijkje in het gedachteleven van sommige fractievoorzitters. Neem PVV-leider Geert Wilders. Die heeft zich in allerlei bochten gewrongen om toch maar te mogen meedoen met de formatie. VVD-leider Mark Rutte en CDA-voorman Sybrand Buma blijken zich tegenover Schippers bereid getoond te hebben om nog eens met Wilders te spreken, maar alleen om hem duidelijk te maken dat het antwoord “nee” zou zijn. Wilders was hier erg teleurgesteld over, meldt de verkenner. In een brief aan haar noemt hij het “bij voorbaat opzij zetten en uitsluiten van 1,3 miljoen kiezers zeer ongepast en ondemocratisch”. Wilders bepleit een coalitie van VVD, PVV, CDA, 50PLUS, SGP en FvD. Aan deze coalitie zouden dus D66 en GroenLinks, beide duidelijke verkiezingswinnaars, niet deelnemen. Die twee partijen hebben samen 33 zetels, wat neerkomt op minstens 2 miljoen kiezers. Blijkbaar vindt Wilders het bij voorbaat negeren van deze kiezers niet “zeer ongepast en ondemocratisch”.

  Interessant is ook de observatie van Wilders dat er raakvlakken zijn tussen VVD, PVV, CDA, 50PLUS, SGP en FvD “als het gaat om het beperken van de immigratie, de zorg voor ouderen en pensioenen, meer aandacht voor veiligheid en het beperken van de rol van de EU”. Wat krijgen we nu? Beperken van immigratie en rol van de EU? De PVV wilde toch de grenzen potdicht en ogenblikkelijk die oplichtersbende in Brussel vaarwel zeggen? Dat stond toch in haar A4tje? Was Wilders soms bereid op deze punten water bij de wijn te doen? Wilde hij wellicht gaan dealen en wheelen, net zoals al die traditionele machtspolitici aan wie hij zo de schurft heeft? En wat vinden zijn kiezers daarvan?

  Het is allemaal alleen van theoretisch belang, want de praktijk wordt heel anders. Morgen debatteert de Tweede Kamer over het verslag van Schippers en zal ze ongetwijfeld het licht op groen zetten voor onderhandelingen tussen VVD, CDA, D66 en GroenLinks. Met Schippers als informateur. De rest van de Kamer staat dan voorlopig buitenspel. Al hoeft dat voor de ChristenUnie misschien niet lang te duren. En zelfs de PvdA maakt, ondanks haar monsternederlaag, in een later stadium nog een kansje aan de onderhandelingstafel te worden uitgenodigd.