Dag 122

  4
  308

  Leestijd: 1 minuten.

  Wie denkt dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie geen enkele vordering maken in de kabinetsformatie heeft het mis. Volgens de Volkskrant gaan volgende week de eerste ‘houtskoolschetsen’ van het regeerakkoord naar het Centraal Planbureau om te worden doorgerekend. Het CPB moet ook becijferen wat de koopkrachtgevolgen van de maatregelen zijn.

  Wat er in die houtskoolschetsen staat, weet de Volkskrant niet, maar ze bevatten volgens de verslaggevers in elk geval nog niet het ‘complete verhaal’. Dat krijgt pas vorm na de vakantie van twee weken die de onderhandelaars zich vanaf komende vrijdag hebben toegestaan. Blijkbaar staat er echter al wel zoveel op papier dat het CPB aan het werk kan.

  CPB-berekeningen over de effecten van het voorgenomen beleid spelen in elke kabinetsformatie een belangrijke rol. Vooral als ze tegenvallen, en dat is nogal eens het geval. Zo kregen PvdA, VVD en D66 toen ze in 1994 onderhandelden over het eerste paarse kabinet van het planbureau steeds weer te horen dat hun voorstellen niet tot een substantiële stijging van de werkgelegenheid zouden leiden. Terwijl dat toch de belangrijkste prioriteit was van de drie partijen. Wat ze ook instuurden, telkens kwam de CPB-directeur vertellen dat het niet deugde.

  Bij de formerende partijen leidde dat tot groeiende irritatie. In de PvdA-fractie werden zure grappen gemaakt over de naam van die directeur:  “Kan die zalm niet terug in zijn blik?” De toenmalige CPB-directeur heette namelijk Zalm, Gerrit Zalm. Inderdaad: dezelfde die later in Paars I (en Paars II, en Balkenende II en III) minister van Financiën was. En die nu dus als informateur houtskoolschetsen naar het planbureau mag sturen.

  4 REACTIES

  1. Beste Bert,
   Mijn ervaring met de Volkskrant is dat het wel een propagandakrant van de PvdA lijkt te zijn. Er is een verschil in houding van de PvdA ten opzichte van de SP dan de SP ten opzichte van de PvdA. In persoonlijke contacten met PvdA prominenten zoals Hans Spekman heb ik gemerkt dat de houding naar de SP er een is vol weerzin. Ze zien de SP als een vervelende concurrent.
   Met persoonlijke contacten met SP prominenten zoals Jan Marijnissen merkte ik dat de houding van de SP naar de PvdA toe was: de PvdA is een ‘bevriende linkse partij’.
   Vandaar dat de PvdA wél de SP aanvalt en dat er andersom dan een verbaasde reactie valt te bespeuren.
   Wel is de SP de laatste jaren wijzer geworden. Men weet inmiddels dat de vriendschappelijke woorden van de PvdA op TV naar de SP toe er puur een is voor de bühne.
   De Volkskrant plaatst vileine stukken over de SP. Zo zullen ze nooit onthullen dat de SP de bekende ‘afdrachtregeling’ vooral gebruikt om onafhankelijk van het bedrijfsleven te kunnen functioneren. Lobbyisten (behalve van goede doelen) zijn bij de SP niet welkom. Dit werken zonder stevige giften uit het bedrijfsleven (denk aan de tabakindustrie en wapenhandel) maakt dat de SP de inkomsten ergens anders uit moet halen. De Volkskrant duikt vooral op die zeldzame verhalen waarin een SP’er bezwaren maakt tegen de afdrachtregeling.
   Dus, Bert, ik ben het met je eens dat de Volkskrant bepaald geen onafhankelijke krant is.

  2. Ach lieve lezer.
   Wie gelooft in 2017 nog de Volkskrant? En dan nog,
   hoe komt deze krant aan deze wijsheid. Een “linkje”
   met politiek Den Haag? Volgens mij leuteren ze maar
   wat. Niet ongebruikelijk in deze slechte krant.
   Gaan de heren formatie-onderhandelaars nu eerst even
   twee weken met vakantie? Kan het CPB hun voorstellen
   doorrekenen? Worden we weer in de maling genomen?
   Ik denk dat ik mij de komende jaren maar niet meer ga
   verdiepen in het dieptrieste nivo van onze politiek in Den
   Haag. Ik word er kotsmisselijk van. Sorry, vrienden.
   Bert.

   • ik geloof niet in de Volkskrant, maar ga ervan uit dat ze als serieuze krant onderbouwde artikelen schrijven. Dat kun je niet van elke andere grote krant zeggen.
    Kun je wat voorbeelden noemen, die je oordeel over deze “slechte” krant en je kwalificatie van “geleuter” daarin onderbouwen? Op populaire prietpraat zit niemand hier te wachten.

    • Beste Piet,

     Leuk dat je reageert. Wat mijn mening is over de
     Volkskrant is het gevolg van mijn ervaring met deze
     krant; helaas. Want ik heb best vaak ontdekt dat er
     “geleuterd” wordt, aldaar. Is mijn ervaring.
     Natuurlijk zit er niemand op populaire prietpraat te
     wachten. Maar ik geloof niet dat de Volkrant “linkjes”
     heeft met Gerrit Zalm en de formatie-onderhandelaars.
     Wat weten zij wat de burger, de NOS en de leden van
     de Tweede Kamer niet weten. Ze geven hun info-bron
     niet; weten niet waarover de “houtskoolschetsen” gaan!
     Een beetje goedkope manier om een krant te vullen en
     in mijn ogen dus geleuter; maar die ervaring had ik al.
     Groet,
     Bert.

  Comments are closed.